MILORAD DODIK: Incko permanentno laže, nas u Republici Srpskoj ne interesuje Bosna i Hercegovina i radićemo na njenom razvaljivanju

MILORAD DODIK: Incko permanentno laže, nas u Republici Srpskoj ne interesuje Bosna i Hercegovina i radićemo na njenom razvaljivanju

15 maja 2013

DodikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izveštaj visokog predstavnika Valentina Incka koji podnosi Savetu bezbednosti UN permanetno lažan i da on uvek polazi od izvrnute teze o „svetosti BiH“.

„Mi nismo za BiH koju Incko hoće i nikada nećemo pristati i čim on ode, sve što je uradio na jačanju BiH mi ćemo razvaljivati“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu, komentarišući Inckovu ocenu da u Srpskoj vlada retrogradna politika.

On je istakao da Republika Srpska može da prihvati onu BiH koja je isključivo definisana Dejtonom, slovom Dejtona i ovlašćenjima koje ima.

„Nas druga BiH i ne interesuje. Ako je to jeres, ako je to retrogradna politika, u redu, to je njegov problem“, rekao je Dodik, navodeći da je, prema Dejtonskom sporazumu, visoki predstavnik dužan da implementira taj sporazum, a ne da ga razgrađuje i radi ovo što Incko radi.

Dodik je naveo da će vreme pokazati da su najveći problem bilo kakvog funkcionisanja BiH međunarodna zajednica i visoki predstavnici koji su svojim nerealnim konceptom o tranziciji, jačanju i centralizaciji BiH doprineli ovako nemogućem stanju.

„Oni nasilno žele da ponište osećaj pripadnosti narodu i naprave neku novu identifikaciju koja se zove BiH. Ja tu identifikaciju nemam, mene ta BiH ne interesuje. Verujem da oni koje ja predstavljam dele moje mišljenje“, rekao je Dodik.

On je naveo da Incko ima veliku platu i da će vrlo brzo otići punih džepova iz BiH da živi ugodan penzionerski život, a da olako daje ocene o nesposobnosti lokalne strukture, čak i kriminalizacije.

„Verovatno kad me sretne negde u životu reći će da sam bio u pravu, ali, eto, nije smeo da kaže, kao što to čine mnogi drugi koji su bili ovde, pa sada kada se sretnemo kažu – bili ste u pravu, ali takva je bila politika“, podsetio je Dodik.

On je naveo da hoće da se u BiH razvijaju odnosi koji su realni, a ne imaginarni, te dodao da visoki predstanvik i međunarodna zajednica prave imaginaciju od odnosa u BiH.

Komentarišuići Inckove tvrdnje da je Republika Srpska navodno neki problem, Dodik je rekao da svi iole upućeni u stanje u BiH mogu da vide da je Federacija BiH problem, koji je kulminirao u poslednje dve godine, ali da o tome u Inckovom govoru nema ni reči.

„Incko je nametnuo antiustavu i antizakonsku odluku o formiranju vlasti u FBiH i doveo do ovog i naravno da mu treba prostor gde će ponovo klevetati i davati lažne ocene o Republici Srpskoj“, zaključio je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je u jučerašnjem obraćanju Savetu bezbednosti UN da lideri u BiH i dalje ne ispunjavaju obaveze prema građanima BiH i vrlo ograničena očekivanja međunarodne zajednice, dok se druge zemlje u regionu kreću ka budućnosti u okviru evroatlantskih institucija.

Turska u PIK-u predstavnik islamskih zemalja

Predsjednik Dodik rekao je novinarima u Beogradu, u pauzi skupa o odnosima Srbije i Republike Srpske, da su moćnici isključili potpisnice Dejtonskog sporazuma iz učešća u tom savetu, što je nelogično, ali da su o tome odlučivale velike sile.

„Vidljivo je da je Turska, koja predstavlja organizaciju islamskih zemalja uključena u Savet za provođenje mira, a nema nikoga ko predstavlja hrišćane u svemu tome, osim onih koji se ne identifikuju kao takvi“, istakao je predsednik Dodik.

On je naveo da to što je Turska uključena u Savet i kao država i kao predstavnik organizacije islamskih zemalja jasno govori kakva je njena uloga.

„Ako znate da Savet odluke donosi konsenzusom, onda možete da vidite u kojoj su poziciji narodi. Tamo nema Srbije, čije bi učešće u konsenzusu bilo važno za Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

On je istakao da se Rusija, kao članica tog saveta, sve češće odvaja od univerzalno nametnutih principa i iracionalnih i irealnih stereotipa, koji se napišu u Kancelariji visokog predstavnika, a na sednici Saveta ih prihvate „kao papagaji“.

„Onda vidimo kako je to sve urađeno smišljeno da Srbija, koja je potpisala Dejtonski sporazum, nije u njegovoj implementaciji. Neverovatno, ali mislim da se tu ne može ništa učiniti. Za sada su dovoljni naši politički stavovi“, zaključio je Dodik.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *