MILORAD DODIK: Srbija je za Republiku Srpsku sve

MILORAD DODIK: Srbija je za Republiku Srpsku sve

4 decembra 2013

dodikMiloradPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da ima odlične odnose sa vlašću i sa opozicijom u Srbiji jer je važno da svi oni imaju jedinstven stav o RS.

Dodik ističe da je taj jedinstven stav da je Republika Srpska garant zaštite srpskih nacionalnih interesa u BiH.

Istakao je “odlične” odnose s prvim potpredsednikom vlade u Srbiji Aleksandrom Vučićem, za koga “Pres” kaže da je “trenutno najjača politička figura u Srbiji”.

„Kod njega sam naišao na veliko razumevanje za rešavanje naših problem,a jer Vučić gaji veliku emociju prema RS, između ostalog i zbog porekla njegove porodice. Naravno, odličnu saradnju imam i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Srbije Ivicom Dačićem, ali i sa opozicionim liderima, jer je to važno za budućnost RS”, rekao je Dodik.

RS, naveo je, nikada neće ići protiv zvanične politike Beograda i tamo gde, kako je rekao, možemo, uvek ćemo “žestoko braniti” interese Srbije jer su to i interesi Srpske.

„Srbija je za nas sve, ali smo svesni da ona mora da gleda i svoje ekonomske i političke interese. Ona je za nas garant opstanka naše budućnosti i mi to znamo da cenimo. Naravno, i mi pokušavamo da Srbiji pomognemo kad možemo, ali naše mogućnosti su ograničene“, rekao je Dodik.

Upitan šta će biti ako Srbija bude uslovljena od Brisela da žrtvuje status Republike Srpske na svom putu ka EU, u skladu sa signalima koji su nedavno stizali od Nemačke, Dodik kaže:

„Naš odnos sa rukovodstvom Srbije je prijateljski, bratski. Za Brisel, Srbija je garant Dejtonskog sporazuma. Stav Srbije je da će prihvatiti ono što se mi dogovorimo ovde. Srpsko rukovodstvo nas ničim ne uslovljava. To je nemoguće da dođe iz Srbije“, kazao je Dodik.

A na pitanje šta ako Nemačka zatraži da se Srbija odrekne Dejtona, Dodik je istakao da Srpska želi da gradi BiH na Dejtonskom sporazumu.

“Ali ovde je problem to što grade BiH rušeći Dejtonski sporazum, a od nas traže da tome aplaudiramo“.

„Naravno da nećemo aplaudirati. Ja sam uveren da ni rukovodstvo Srbije to neće raditi i da nema nameru da bude transfer tih raznih pritisaka moći prema RS. Nijednog trenutka nisam osetio da to postoji, a ukoliko neko eventualno misli da je to moguće, bio on iz Srbije, RS ili međunarodne zajednice, moram ga uputiti na proces kroz koji smo prošli, u teškim uslovima pregovarali i očuvali našu autonomiju“, rekao je Dodik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *