Milorad Dodik u sve težoj situaciji

Milorad Dodik u sve težoj situaciji

25 februara 2013

milorad_dodik16Krajem prošle godine aktiviran je projekat koji  ima za konačni cilj uklanjanje sa vlasti Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske.

Nije tajna da iza akcije, u strateškom i finansijskom smislu, stoji Amerika, odnosno, američka ambasada u Sarajevu. U akciju je uključeno nekoliko medija u Bosni i Hercegovini te grupa pojedinaca iz Beograda i Hrvatske. Ima osnova za tvrdnju da će se kampanji protiv Dodika priključiti i neki vrlo uticajni beogradski mediji. U tom smislu interesantan je podatak da Dodik već duže vreme ne može da dobije prostor u glavnim beogradskim medijima.

Dobro obavešteni tvrde da je Dodik pokušao da traži zaštitu od Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića ali je nije dobio. Ako je u pitanju raniji animozitet, odnosno Dodikova otvorena podrška Borisu Tadiću u poslednjoj predizbornoj kampanji u Srbiji, sa direktnim uvredama na račun Nikolića i naprednjaka, onda se to verovatno može sanirati ali ukoliko je u celu priču upleten i strani faktor, želja Amerike i Nemačke da Dodika uklone sa političke scene Bosne i Hercegovine, onda je za predsednika Srpske situacija prilično ozbiljna. Naravno, ako se zna koliki uticaj na svaki postoktobarski režim u Beogradu imaju stranci.

U Beogradu se može čuti da bezbednosne strukture, istražni policijski organi MUP-a Srbije, raspolažu dokazima o Dodikovim vezama sa nekim ljudima iz vrha režima koji su takođe pod istragom a sve to ne ide na ruku Dodiku. U toj priči najviše se spominje Dušan Bajatović, potpredsednik SPS-a i generalni dorektor „Srbijagasa“. Navodno, policija raspolaže dokazima da je Bajatović plasirao ogroman novac na sumnjive firme Dodikovih prijatelja u Srbiji a pod istragom su i poslovi „Srbijagasa“ i sestrinskih firmi na prostoru Republike Srpske.

Na domaćem terenu Dodik pokazuje sve veću nervozu, smenjuje svoje stranačke lidere na lokalu a najavio je i rekonstrukciju Vlade Republike Srpske, na čije čelo umesto Aleksandra Džombića  za desetak dana treba da dođe Željka Cvijanović, žena iz kruga Dodikovih najbližih saradnika.

Nema sumnje da će Dodik, naviknut na žestoke političke borbe, učiniti sve da se odbrani, uključujući snažne veze koje u nekim krugovima međunarodne zajednice ima preko svojih savetnika, pre svih Ari Livnea, ali je za njega problematično što ovoga puta nema apsolutnu podršku iz Beograda i što mu se, izgleda, mogu dokazati neke radnje koje baš i nisu bile u skladu sa zakonom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Balsa says:

    SRUSITI REPUBLIKU SRPSKU KAO JEDINU PRAVU SRPSKU DRZAVU NA BALKANU CILJ KOJI SRPSKI DUSMANI PRIPREMAJU ODMA POSLE VUCICEVOG PREDAVANJA KOSOVA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *