МИЛОШ БИКОВИЋ: Нема разлике између српског и руског духа, оба су угрожена духом овог времена!

MILOŠ BIKOVIĆ: Nema razlike između srpskog i ruskog duha, oba su ugrožena duhom ovog vremena!

15 jula 2019

– „Balkanska međa“ je film insprisan stvarnim događajima i ono što je u njemu istinito, jesu osećanja koja je publika ponela iz sale. Nismo se bavili rekonstrukcijom, tako da napadi da nešto u tom filmu nije tačno, ne stoje. Ako neko reaguje na fiktivnu priču koja nosi emotivni naboj to znači da je taj neko uplašen, jer napadi koji su došli govore o tome da smo pritisli bolnu tačku u medijskoj konstrukciji koja ima za zadatak da nas i Ruse prikaže kao večne negativce. Protiv nas se ne vodi rat samo na teritoriji nego i u medijima i to mnogo jače. „Balkanska međa“ je možda prvi komplesniji ozbiljniji odgovor na tu lažnu sliku koja se o nama stvara sistematski – kaže u intervjuu za video produkciju „Iskre“ glumac Miloš Biković, koji je bio gost ovogodišnjeg „Kustendorf klasika“ koji je sinoć završen na Mećavniku.– Za mene je patriotizam jednostavno rad na sebi. Kao što se čovek odnosi prema svojoj kući, pa je, ako je zdrav, normalan, spremi, očisti, popravlja, nadograđuje, čisti dvorište, tako treba da se odnosi i prema svojoj zemlji. I to je njegova kuća. Problem kod nas je najviše u tome, što nikako da shvatimo da su svi ti ljudi koji žive u toj kući – sve naša familija, naša porodica. Toliko se strasno zakrvimo među sobom da nam se kuća urušava ali to nam je manje važno u odnosu na sukob koji sami proizvodimo – kaže Biković.

– Kad se govori o Kosovu, svaki čovek treba sebi da postavi pitanje – u redu, koliko sam ja lično spreman da stradam, koliko sam spreman da odem dole da mi granata otkine nogu, prospe creva, da se vratim bez 40 posto svog tela, da odem u rov… Svaki čovek kad sebi postavi to pitanje može da da odgovor, ozbiljan. To nije jednostavno pitanje, nije jednostavna dilema ako hoćemo ozbiljno time da se bavimo. Ako hoćemo da se busamo u grudi, onda čovek može da priča svašta. Voleo bih da nas taj krst opet zaobiđe pa da možemo mudro, politikom dijaloga da nađemo rešenje za Kosovo koje će biti održivo, da se ne odreknemo sebe a da izbegnemo taj grozni scenario – kaže Biković.

– Ne vidim neku veliku i posebnu razliku između srpskog i ruskog duha, ali, vidim da su oba ta duha ugrožena od duha ovog vremena – reči su Bikovića.

(Iskra)

KOMENTARI2 komentara

  1. teoretičar says:

    Ako hoćeš da shvatiš KiM prvo malo idi na predavanja iz srpske istorije a dotle ne balavi. Onaj ko te platio i napisao ti šta da pričaš sigurno nije zainteresovan za srpsku istoriju. Kada budeš imao dva puta sadašnje godine, možda i shvatiš šta si lupio. Ti mora da si bar SNS bot. To snima filmove danas u Srbiji, ali za druge stvari...

  2. Milan says:

    "Blago" nama dok nam umeću ovakve umetnike. Mladi mućak nas upućuje na razmišljanje: "koliko sam spreman da odem dole da mi granata otkine nogu, prospe creva, da se vratim bez 40 posto svog tela, da odem u rov…" S kojim pravom na prvo mesto postavlja ovakvo pitanje o Kosovu i Metohiji? Rat na KIM je završen 1999 godine, a sada rata može biti preostali deo - za krnju Srbiju. Šta bi Bik Biković učinio za ovu krnju Srbiju? Jok bre, ni za nju on ne bi ništa žrtvovao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *