МИЛОШЕВИЋ ЈЕ ДАО ПОНУДУ У РАМБУЈЕУ, А АМЕРИKАНЦИ СУ ОДБИЛИ: После ове РЕЧЕНИЦЕ почело је бомбардовање Југославије

MILOŠEVIĆ JE DAO PONUDU U RAMBUJEU, A AMERIKANCI SU ODBILI: Posle ove REČENICE počelo je bombardovanje Jugoslavije

6 februara 2019

Susret srpske i albanske delegacije nedaleko do Versaja se opisuje kao poslednji pokušaj da se problem Kosova reši mirnim putem.

Tekst sporazuma iz Rambujea, kojim je Srbija pozvana da prihvati NATO trupe na svojoj teritoriji, predstavljao je provokaciju, izgovor za početak bombardovanja. To nije tekst koji bi bilo koji Srbin prihvatio. To je bio loš diplomatski dokument i nikada nije trebalo da se pojavi u toj formi.

Ova izjava bivšeg državnog sekretara Bele kuće Henrija Kisindžera, kreatora novije američke spoljne politike, objavljena u londonskom „Dejli telegrafu“ juna 1999. godine, jedna je od najpreciznijih ocena pregovora koji su na današnji dan, pre tačno dve decenije, počeli u francuskom dvorcu Rambuje.Susret srpske i albanske delegacije nedaleko do Versaja, uz posredovanje međunarodnih predstavnika, danas se u svetskoj javnosti opisuje kao poslednji pokušaj da se problem Kosova reši mirnim putem. Za SRJ tada, a i Srbiju danas, konferencija u Rambujeu bila je suštinski nešto sasvim drugo. Bila je to, u režiji američke buldožer diplomatije, svesno postavljena zamka da se KiM otme elegantno, za stolom. Za slučaj neuspeha, pripremljen je još opasniji scenario – rat.

Zapamćeno je da je na čelu albanskog tima bio Ibrahim Rugova, ali i da je na međunarodnu scenu, pravo sa poternice, prvi put izašao vođa albanskih terorista Hašim Tači. Nije zaboravljeno ni da su dve delegacije samo jednom sele za isti sto, niti da je najvažnije konce vukao američki posrednik Kristofer Hil. Članovi tadašnje delegacije SRJ danas su saglasni da se u Rambujeu nije pregovaralo, već da je Beogradu namaknuta omča ucena.

Potpredsednik Savezne vlade SRJ Nikola Šainović tako kaže da pregovora u Rambujeu – nije ni bilo.

– Brzo se sve pretvorilo u ultimatum sa konačnim ciljem ulaska NATO trupa u Jugoslaviju. Naša strana bila je spremna za sporazum i prihvatanje bilo kakvog oblika autonomije Kosmeta, samo da bi se očuvalo srpsko stanovništvo. U drugoj fazi, međutim, uz pretnju bombardovanjem serviran nam je dokument čija je poslednja strana bila akt okupacije.

Šainović podseća da je on podrazumevao punu kontrolu teritorije i vazdušnog prostora od strane NATO. Njihovi vojnici dobili bi, prema nacrtu, pravo na slobodan prolaz preko Jugoslavije, besplatno korišćenje vojnih baza, luka i aerodroma, kao i usluge svih naših službi i apsolutnu zaštitu od svake odgovornosti.

Sporni dokument predviđao je i referendum o statusu Kosova posle svega tri godine. Ponuđeni sporazum zapravo bio je samo prelazni okvir za konačno ocepljenje KiM.

– U mojoj haškoj optužnici bilo je navedeno i da su Srbi sabotirali Rambuje. Sudije su, međutim, presudile da jugoslovenska strana nije kriva za propast pregovora.

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović tvrdi da su uslovi iz Rambujea bili neuporedivo gori od ultimatuma Austrougarske iz 1914. U Rambujeu je, po njemu, počeo proces politike ucene SAD i Velike Britanije prema Beogradu, koji traje do danas:

– Ponuđeno nam je da potpišemo kapitulaciju, a to zaista nismo mogli da učinimo. Njihovi uslovi bili su presedan za međunarodne odnose. Neslavnu ulogu u Rambujeu odigrala je i Francuska. Zahvaljujući tadašnjem šefu diplomatije Iberu Vedrinu, koji je preuzeo ulogu ključara dvorca, dopustila je nezapamćeno ucenjivanje i mrcvarenje jedne suverene države na svojoj teritoriji.

Jovanović tvrdi da bi potpisom na tekst Srbija nestala u NATO moru, gde bi bila samo beznačajna činjenica. Kosovo bi dobilo državnost, ali bez prepreka u vidu Rezolucije 1244 SB.

Tadašnji ambasador SRJ u UN Vladislav Jovanović kaže da je odluka o uništenju SRJ doneta pre Rambujea. On podseća da je „Rambuje“ tipičan primer alibi diplomatije – privida diplomatskog pokušaja rešavanja problema, iza koga stoji ultimatum koji je nemoguće prihvatiti.

Vlast u Beogradu na čelu sa Slobodanom Miloševićem nije bežala od ustupaka. Suočena sa ultimatumom, srpska strana, kako svedoči Šainović, bila je spremna i na potez očajnika.

– Svesni da će nas bombardovati, ponudili smo da Jugoslavija uđe u NATO, uz uslov da Srbija ostane cela sa KiM. Hil je Milutinoviću rekao da to nije tema i glatko odbio da se o tome uopšte razgovara.

(Srbija Danas)

KOMENTARI11 komentara

 1. rajko says:

  Mislim da je i Miloševiću odgovaralo da SRJ bude malo protresena bombama. Računao je da bi ga to održalo još malo na vlasti, što je bilo i tačno, bar donekle. On je morao znati za planove zapada da nas bombarduju. Oni sami su nam to više puta najavljivali, toliko da sam ja u mojoj porodici 1994. ili 1995. sproveo mini vojnu vežbu za "miran odlazak u sklonište" (delimično ukopanu metalnu burad u obližnjem jarku) sa šerpama na glavi i flašom vode u rukama. Dakle opasnosti od bombardovanja milošević je sigurno bio potpuno svestan najkasnije od 1995. godine. Šta je on u medjuvremenu učinio da bi odvratio NATO od te namere? Zamerio se Jeljcinu i Rusiji? Mudro, nema šta! Potpuno ignorisao sve ostale zemlje u svetu i sedeo u svojoj vili piljeći u zube svoje mire? Delotvorno i produktivno! Da li je on očekivao da može da pobedi NATO? Sigurno nije. Pa zašto je onda, za ime sveta, dozvolio da budemo bombardovani? On je morao znati da će nas gadjati otpadom iz nuklearnih elektrana. Mi, gradjani to nismo znali, ali on sasvim sigurno jeste. Zašto nas je izložio takvoj pošasti, istrebljenju, izuminaranju, boleštinama? Zato što je tako hteo. Zato što nas je mrzeo ili zato što je time zaradjivao neki novac ili neke poene. Drugog odgovora nema. Gledajući stvari iz današnje perspektive kad polako slabe zapadna carstva, a njihova vojna mašinerija neumitno tone u rasulo, sporazum u rambujeu je trebalo potpisati. Bili bismo okupirani 20 godina, ali sad bismo počeli da se borimo za slobodu, zdravi i sposobni da u toj borbi pobedimo . Izborićemo se mi i sad, ali znatno teže i trebaće nam znatno više vremena. Što je najgore, radijacija će ostaviti posledice na naše potomstvo. Od miloševića je Srbija imala samo najstrašnije štete, ni jednu korist ni blagodet on nije doneo ni Srbiji ni Srbima. Koristi od njega su imali Hrvati, jer bez njega, odnosno bez strašne propagande protiv "balkanskog kasapina" oni nikad ne bi dobili državu, to delimično važi i za bosanske muslimane i šiptare. Delimično, jer oni bar po mom mišljenju nisu ništa dobili, ali su oni ubedjeni u to, pa eto, priznajmo im da to svoje blagostanje imaju da zahvale miloševiću. Dakle, da zaključim, miloševića je trebalo smeniti još 1990. a kad već nismo, trebalo je da potpiše sporazum u rambujeu. Ali poenta čitave jugoslovenske krize i jeste bila u bombardovanju Srbije i istrebljenju Srba. Bez njega oni nikad više ne bi bili srećni, mučila bi ih nesanica i svrab po celom telu, prividjali bi im se Srbi svuda i podilazila ih jeza od pomisli da bi Srbi mogli da se jednog dana osveste i krenu da im vraćaju milo za drago, da se svete za sve što im je u istoriji učinjeno. Osim toga, hvatala ih je zlatna, tj. kleptomanska groznica od same pomisli šta bi se sve lepo moglo upljačkati po Srbiji.

  • Cp6a says:

   Neverovatno naivno, glupo i opasno razmišljanje. Ono što se sada dešava srbskom narodu u ustašiji, muslimansko-ustaškoj federaciji i narkokartelskoj terorističkoj tvorevini bi se potpunom kapitulacijom dešavalo na čitavoj srbskoj teritoriji. A bombardovanje preživesmo, Republika Srbska nam je živa i zdrava, monstruoznoj sili se sada vidi kraj. E onda će jednog dana, nadam se uskoro, uz pomoć Boga i pravih prijatelja sve srbske teritorije biti oslobođene.

  • Slobodanka says:

   "Pa zašto je onda, za ime sveta, dozvolio da budemo bombardovani?" > Ti si razmažen i neodrastao. Tebi ozbiljno nedostaje zrelost u posmatranju i procenjivanju događaja. Zar ti misliš da je npr. nekadašnji predsednik Severnog Vijetnama Ho Ši Min od Amerikanaca bio pitan da li dozvoljava njihovo vojno učešće u tom ratu? Da li misliš da je mogao da spreči Vijetnamski rat i mnogobrojna stradanja njegovih Vijetnamaca? Nije to mogao da spreči. ... Čim se rat proširio na BIH meni je odmah bilo veoma sumnjivo da idu od republike do republike, deo po deo, tako im je lakše i da posle BIH na redu je napad na S.R. Jugoslaviju tj. na Srbiju sa ciljem okupatorske podela Srbije bar na 3 komada, kao nekad. Zar je moguće da ti to ni danas nije jasno? U njihovim ciljevima ne postoji značajna razlika između uvođenja rata u BIH i kasnije u Srbiju. To je kao za nekog pešaka prethodni korak i sledeći korak. Ratom u BIH uništili su definitivno srce zemlje (SFRJ) i zato odmah zajedničku vojsku te zemlje (JNA). U sledećem koraku da napašće Srbiju, to je bilo samo pitanje vremena. ... Miloševića niko nije ni pitao za dozvolu: Da li dozvoljavate da bombardujemo Vašu Srbiju? Jednostavno baš to su hteli da nas vojno poraze. Verovatno su nameravali da postignu baš totalnu vojnu kapitulaciju sa ciljem da odmah odvoje Crnu Goru i da od Srbije naprave nekoliko protektorata. ... Ovaj tekst govori da je u Rambujeu Milošević ponudio mnogo sa ciljem da spreči napad na zemlju. Ali tada SAD i NATO znali su da su sigurno jači i njima je trebala baš vojna pobeda. Tačnije želeli su vojno poraženu Srbiju što ipak nisu postigli i zatim šttila nas je Rezolucija 1244. Formalno Rezolucija 1244 odnosi se na KIM, ali ona je štitila i Srbiju (bez KIM) od daljih sukoba! Volela bih da nikad nije potpisan Kumanovski sporazum, ali koliko dugo bi mi još mogli tada da izdržimo. Ovako dobili su ali samo privremeno KIM. Mogli su tada da očekuju još nešto - drugačiju tj. vojnu reakciju Rusije, a to bi značilo da bi već 1999-2000 godine napali Rusiju. To bi bio napad na Rusiju u pravo vreme jer tada imali bi ozbiljne šanse da poraze oslabljenu Rusiju. ... Zatim nije tebi lično tata predsednik države da možeš da imaš takva očekivanja. Ja nikad ne pravim takav oslonac na nekog kneza, kralja, predsednika, premijera, lidera.

  • Slobodanka says:

   Da bi konačno bio čovek treba ovo da shvatiš. Dali smo naše KIM 1999 godine kao taoca za svaki dan našeg mira od juna 1999 godine do danas. Da li ti shvataš koliko smo mi dužni Kosovu i Metohiji? Sve tako porobljeno ono nas i danas čuva i štiti. Zato mi se ne svidja ova žurba da se napravi taj Sveobuhvatni mirovni sporazum. Ovo je 2019 godina, a u EU neće nas primiti ni 2025 ni 2030 godine. Ako ove godine potpišu taj sporazum, onda neće više biti Rezolucije 1244. Od 2019 pa do 2025-2030 imaju 10 godina vremena da iskomadaju i ovaj veći komad tkzv. krnju Srbiju. Kad smo čekali već evo 2 decenije, za nas je bolje, da sačekamo još malo tj. još veće slabljenje, osipanje, a najbolje raspad NATO-a. Zamisli da Bugarska ili Rumunija već je izašla iz NATO-a. Tada krnji NATO ne bi imao baš nikakve šanse ako bi pokušao da nas napadne. Upamti naš veliki dug: Kosovo i Metohija sve tako porobljeno i danas nas čuva. U EU ni ne nameravaju da nas prime, nego moguće je baš to da varaju nas pre njihovog sledećeg koraka.

 2. opet ja says:

  Onda su nas bombardovali pa je Sloba potpisao izdajničku kapitulaciju i pristao je na sve što su tražili. Liči mi na dogovor. Rezultat: uništena privreda, nazavisno Kosovo, oslabljena Srbija.

  • Slobodanka says:

   Kako možeš da toliko lažeš? Ovo što si nappisao ni glup-najgluplji ne bi napisao. Nema kapitulacije u 1999 godini. Vojska tada nije se predala, nije ni poražena, nije odvedena u zarobljeništvo, nije kapitulirala. A da tada nismo prihvatili povlačenje naše vojske sa KIM i njegovo smeštanje pod kapu UN onda bi nas u narednih 12-24 meseca stvarno porazili i odmah bi napravili okupatorsku podelu u nekoliko protektorata. Pronadji okupatorsku podelu Jugoslavije iz 1941 godine, nešto slično tome bi napravili. Država u junu te 1999 godine ni kasnije nije potpisala nikakav mirovni sporazum koji se potpisuje posle nekog rata. Mirovni sporazum (posle rata) je ovo što se pravi i zove se Sveobuhvatni mirovni sporazum. Taj sporazum nije u redu jer sa druge strane pored tkzv. Kosova nedostaju tadašnji učesnici u ratnom sukobu: Albanija i NATO! KIM je 1999 godine predato pod kontrolu UN kao sastavni deo SR Jugoslavije tj. danas Srbije. Kapitulacija je napravljena 05 Oktobra 2000 godine! To je kobna greška. Posle toga kuvaju nas kao žabu.

 3. Nebojša says:

  Šainović, ratni zlikovac i kriminalac, je u pritvoru u Hagu bio od 2.5.2003. a pravomoćno je 26.2.2009. osuđen na zatvorsku kaznu od 22 godine zatvora zbog planiranja, poticanja, naređivanja, počinjenja, pomaganbja i podržavanja hotimične i široko rasprostranjene ili sustavne kampanje terora i nasilja, nasilnih deportacija i ubistava, uperenu protiv albanskog civilnog stanovništva na Kosovu. Kazna mu je 23.1.2014. redukovana na 18 godina zatvora te je zbog bolesti otpušten iz zatvora 26.8.2015. Tjedan dana kasnije 3.9.2015. bio je imenovasn u upravnin odbor zlikovačke SPS, a decembra 2017. postaje članom upravnog odbora SPS.

 4. rajko says:

  E, sad Dmitroviću, pretresli smo sve moguće teme. Pisali smo o miloševiću i bombardovanju pre 20 godina, ponašanju protivnika sadašnjeg režima pre deceniju-dve, o italijanskom pokretu otpora globalizmu, o Trampovom govoru, haradinaju i njegovoj krivici i svim ostalim efemernim temama. Učinili smo ti, bili smo vredni, pisali i pretvarali se da si uspeo da nas zamaješ. 'Aj' sad ti učini nama pa pokreni bar neke od za nas najbitnijih tema: namere murata sa KiM-om, naseljavanjem migranata, o njegovim poslovima sa arapima i učešću u dilovanju droge, o pranju novca preko prodaje srpske zemlje po nekoj simboličnoj ceni i ponovnoj kupovini za ogromne sume novca iz srpskog budžeta, o otimanju svega aktivnog od strane vladajuće (muratove) dinastije, o prisilnom vakcinisanju, o nakaradnim obrazovnim programima, o propaloj zdravstvenoj zaštiti, o mizernim platama i penzijama, o subvencijama stranim "investitorima" i pelenama u stranim firmama itd. itd. Tolike bolne teme nas tište, a ti nas uporno bez prestanka zamlaćuješ ovim budalaštinama o rambujeu i miloševiću. Uozbilji se već jednom. Probudi se čoveče, propadamo, a ti, šta ti radiš? Uživaš li ili ti je svejedno?

 5. Slobodanka says:

  "Šainović podseća da ultimatum u Rambujeu podrazumevao je punu kontrolu teritorije i vazdušnog prostora od strane NATO. Njihovi vojnici dobili bi, prema nacrtu, pravo na slobodan prolaz preko Jugoslavije, besplatno korišćenje vojnih baza, luka i aerodroma, kao i usluge svih naših službi i apsolutnu zaštitu od svake odgovornosti." - Od 05.10.2000-te do danas, korak po korak, od ovoga dosta toga su ostvarili, a mimo znanja i volje naroda. Da bi to sakrili trse se i lupaju u "junačke grudi" da smo vojno neutralna zemlja.

 6. deda mraz says:

  Sljam koji je tad bio na vlasti je i sad i Vucic je iz tog vremena i sve su im dali i svima im treba suditi jer su od Srbije napravili prciju i sto je naj opasnije oni to sve legaliziju kao sto je i milosevic htio i govorio im je mi cemo sve uraditi sto vi hocete pa i naravno u Nato ali i to je nadim dusmanima bilo malo posto su oni sljam doveli na vlast 1943 god. i oni nemaju pravo glasa i zato se prema nama tako ponasaju.

 7. Siniša says:

  Potpuno realan tekst i, nažalost, potpuno nenormalni komentari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *