„МИЛОШЕВИЋ ЈЕ ЈОШ 2001. ЕВРОПИ ДАО ДИЈАГНОЗУ“

„MILOŠEVIĆ JE JOŠ 2001. EVROPI DAO DIJAGNOZU“

13 februara 2024

ZA NOVINARA Fulvia Grimaldija sa italijanske državne TV RAI, pokušaj silovanja i komadanja Srbije i Crne Gore iz marta 1999.bio je Arhimedova tačka oslonca ispod koje je postavio sve moralne i profesionalne poluge svog života. I, kako kaže, 25 godina kasnije – nije se pokajao!

Već 25. marta 1999, shvativši da njegova vlada širi besomučne laži tvrdeći da bombarduju Srbiju jer „diktator Milošević čini zločine protiv čovečnosti“, seo je u autobus i došao je prvo u Novi Sad. Javno, pred kamerama iz Srbije je dao otkaz svojoj TV stanici – iz samopoštovanja. Fulvio je bio i poslednji novinar kome je Milošević otvorio vrata svog doma, tri dana pre nego što je odveden u Hag. Politički testament srpskog predsednika, dat u Grimaldijevu kameru, prema rečima Italijana, bio je proročki za sudbinu Starog kontinenta.Italijan se seća da je u jednom delu razgovora od 25. juna 2001. Milošević izrazio iskreno žaljenje zbog nerazumne samoubilačke politike evropskih zemalja, poput Nemačke, Italije, Francuske, koje učešćem u agresiji u NATO „nisu bile svesne štete koju nanose sopstvenim zemljama i narodima“.

– On je veoma dobro identifikovao šta sledi Evropi nakon što se postigne raspad jugoslovenske federacije i kada se pomisli da je kraj nezavisne i suverene Srbije.

„Evropa će ostati lišena organskog dela svog tela i biće osuđena da postepeno gubi nezavisnost svih svojih članica i slobodu nacionalnog i međunarodnog delovanja“, rekao je tom prilikom srpski predsednik.

– Predvideo je i da će Evropa morati da preuzme samoporažavajuću, ekstremno neoliberalnu politiku kao i da će biti prisiljena da učestvuje u agresorskim ratovima budućnosti. Ovi Miloševićevi stavovi iz 2001. za mene su zaista autentično proročanstvo političara koji je video ispred svog vremena – kaže Grimaldi.

*Pričali ste i zašto Evropa puca sebi u kolena tada?

– Bilo je reči o tadašnjim evropskim političarima. Ostala je nedoumica da li to što rade – rade svesno, ili ih ni tad nije bilo briga, jer su bili uvereni da njihove vlade ostaju na vlasti i da zavise od usklađenosti sa politikom SAD. Uostalom, svedoci smo ovog istog samoubilačkog stava EU u današnjim danima.

*Šta vam je još ostalo u sećanju iz tog susreta?

– Dao nam je detaljnu i duboku analizu rasparčavanja Jugoslavije i napada na Srbiju. Po njegovim rečima, imperijalistička strategija Zapada tada je imala za cilj da ukloni bedem kao što je bio Pokret nesvrstanih, gde je Jugoslavija bila vodeća snaga. SAD su verovale da će oslabiti Rusiju, kako Jeljcin ne bi intervenisao u odbranu Srbije. Otcepljenje Kosova bilo je uslovljeno željom da uspostave bazu „Bondstil“, za kontrolu Zapadnog Balkana, ali i kao polaznu tačku za trgovinu narkoticima između Avganistana i Zapada.

*Kako se dogodilo da se 1999. nađete „sa srpske strane istorije“? 

– Bio sam ranije nekoliko puta u Jugoslaviji i bio sam upoznat sa događajima. Bio sam svestan i prethodnih prevara i manipulacija situacijom na Balkanu i u Srbiji koje su izmislile zapadne vlade i njihovi mediji, kao što su navodni masakri u Račku i Srebrenici. Pošto je ono što je RAI želela da projektuje u vezi sa sukobom bila laž, smatrao da je to nespojivo sa mojim samopoštovanjem i mojom ulogom novinara.

*Više puta ste dolazili tokom agresije? 

– Tokom tih nekoliko putovanja po Srbiji, 1999. i ponovo 2000. godine, neprestano sam snimao. Prvo ratne događaje, ali sam slikao i neverovatan otpor naroda. Producirao sam u to doba dva filma: „Nevidljivi narod“, naslov koji se odnosio na stav Zapada da ignoriše nevolje i herojstvo srpskog naroda, i Serbi da morire, što bi se moglo prevesti sa „Srbi do i posle smrti“.

*Kao nezavisni novinar posle ste obilazili i druga ratišta?

– Kao „slobodnjak“ radio sam za nezavisne i poštene produkcije koje su proizvodile dokumentarne filmove i knjige. Taj rad me odveo do Iraka 2003. godine, Libije i Sirije. I svi ovi ratovi su bili neopravdane agresije koje je imperijalizam pokušavao da proda kao širenje demokratije i ljudskih prava. O krivcima i njihovim saučesnicima u ovim zločinima ne može biti sumnje. Svi ratovi, državni udari i obojene revolucije na koje sam naišao i o kojima sam izveštavao imali su jednog autora, „carstvo“ SAD.

*Dokle ratovi?

– Živimo u dobu u kome se večiti agresivni rat bogatih i moćnih protiv ostatka čovečanstva bliže vrhuncu. Dokle, ne znam. Zastupnički rat protiv Rusije, na račun miliona Ukrajinaca ili genocidni napad na Palestince nakon 80 godina progona samo su trenutni vidljivi deo zločinačkog spektra.

*Ko pobeđuje?

– Unipolarni, globalizovani svet pod komandom američke imperije, nalazi se u strašnoj nevolji. Za njih i vladajuće klase njihovih vazala ovi ratovi su pitanje života ili smrti. To se vidi kroz cinizam Zapada, nedostatak skrupula u njihovom odnosu prema trećim zemljama i ratnički poklič: „Šta god treba“.

*Kakva je budućnost pojedinačnih članica EU?

– Što se tiče Italije, Nemačke i drugih podređenih članica NATO-a, njihove institucije znaju: ili će biti na „liniji“, ili je sudbina tih vlada zapečaćena.

*Ukrajina je primer zemlje koja nestaje?

– Zaista ne znam da li su Ukrajinci pristali da budu žrtvovani u interesu Pentagona i američkih korporacija. Možda su bili uslovljeni njihovim medijima. Posle 2014. i državnog udara na Majdanu počišćeni su svi koji nisu bili poslušni, a to se odnosi i na ukrajinsku politiku i pravosuđe. S obzirom na to kako su evropske zemlje, članice EU, svedene na američke robove, nije mi čudo što Ukrajinci, drogirani antiruskom propagandom, možda nisu shvatili do koje mere su svedeni da budu carski plaćenici.

*Šta je htela Amerika u Ukrajini?

– Antiruska operacija SAD-a i NATO-a na istoku Evrope je počela „Obaminom promenom režima“ u Kijevu. Na terenu puč su izvršili nacistički elementi, kasnije angažovani protiv ruskog naroda u Donbasu i protiv ruske vojske. Po mom mišljenju, njihovi ciljevi su bili sledeći: Pomeranje NATO pred vojnu agresiju na Rusiju. Izazivanje kraha u ruskoj ekonomiji. Ostvarivanje profita američke industrije oružja i naravno pljačkanje poljoprivrednih i rudnih resursa Ukrajine. Presecanjem svih političkih, ekonomskih i kulturnih veza između Evrope i Moskve, Amerikanci su oslabili privredu EU koju su videli kao glavnog konkurenta.

*Osim odsecanja EU od Rusije, nije bilo većih uspeha? 

– Da. Stigli smo na vrhunac rata elita protiv većine čovečanstva koji su usledili od 11. septembra 2001. Ubeđeni u svemoć i nekažnjivost, ovakav pristup geopolitici okrenuo se protiv njenih autora. Postepeno priznavanje pravog karaktera ratova u Ukrajini, ili protiv Libije, Sirije, Iraka, Jemena i, ranije, protiv Jugoslavije i Srbije, kulminira opštom svetskom odbojnošću prema politici hegemona. Strahote koje izazivaju cionisti u pogromu nad Palestincima, definitivno je promenio odnos snaga u svetu. Car je konačno viđen potpuno go, u svojoj zločinačkoj autentičnosti.

(Novosti)

KOMENTARI61 komentara

 1. Dejan says:

  Slobo je bio u pravu za sve, Ali je narod naseo na zapadnu propaganda I Lazi, oridao se za saku dolara, pa sada su valjda pojedini progledali ,ko je zapad, EU, Belosvetske zlotvore I ubice USA.

  • axiles says:

   Dejane ,potpuno si u pravu,ajd sto mu je zapad cinio nepravdu,ali dusa me boli sto smo i mi Srbi bili nepravedni prema njemu.

   • Kosovac says:

    @ axiles, …..Poštovani kolega, nismo, ni ti ni ja bili nepravadni prema Slobodanu Miloševiću. …..Možda smo ga kritikovali, a nema sile koja može da nam to zabrani, ali sigurno nismo radili ono što je Zoran Đinđić radio one noći kada je Slobodana Miloševića na Vidovdan izručio Den Hagu. ……………Trenutno me interesuje kako će režiser serije o Đinđiću da ispegla taj masonski postupak izručenja Slobodana Miloševića.

    • Zeka says:

     Kosovac, s obzirom da je posle petooktobarske katastrofe pobedila proEUropska politika sa pogubnim ciljem "Srbija na euRopskom pRutu", a kada vidim neke ovde komentare protiv poslednjeg srpskog suverenističkog predsednika, čini se da peglanje Đinđićevih svinjarija nije ni potrebno.

     • Kosovac says:

      @ Zeka, …..Hvala što upotrebljavaš moje originalno ime. Takođe mi je drago što si u istoj srpskoj grupi kao ja i axiles. Što se tiče toga da peglanje Đinđićevih „svinjarija“ nije potrebno, tu veoma grešiš. Odmah će te demantovati ovi koji će da snime ovaj najavljeni film. Videćeš kako će to da peglaju koristeći njihovo slobodno sorošoidno umetničko uverenje. A novinari će za njima tercirati, pa onda nama objašnjavati i peglati greške prvog peglanja. A srpski Novoistoričari će sve to pažljivo zamazati. ………………..Inače, ja i danas, još ne gledam srpske filmove koji su snimani posle 1990. godine. Da znaš, nisam ja altajski som pa da pogledam ta sranja od „srpskih“ filmova, pa posle da se ispovraćam i da tako sačuvam svoj želudac. Meni to slabo ide, najviši domet mi je bio da samo ispljujem svoj ekran.

      • Zeka says:

       Blagodarim. Nego, a propo Đinđićevih svinjarija, možda su za tebe pod navodnicima, za mene nisu. Dobro, citirao si me, razumem. Inače, pošto ništa domaće ne gledaš, nisi gledao ni onu skorašnju seriju o Slobi i Miri tj. o njihovim poslednjim danima na vlasti. Zbilja, jeste za povraćanje, ali ja sam počesto mazohista, pa volim da zvirnem i kod onih sa kojima se nikako ne slažem, čisto da budem informisan. Pri tome, ništa nisu peglali, nego otvoreno pokazali skoro sve svinjarije kojima su pribegli. E, sad, kako će to ispasti sa serijom o Đinđiću, nemam pojma. Tek, njegov kult ovde je i dalje očuvan. Najviše zbog toga što su uspeli da od njega naprave mučenika. Iako sam oduvek bio protivnik njegove politike, već tog istog dana smatrao sam da je njegovo ubistvo velika greška. Za one koji se dobro sećaju, politika njegove vlade već se uveliko klatila i bila sklona padu. Veći deo naroda je prokljuvio o kome se radi i šta se radi. Opozicija je bila sve jača, a Šešeljevi radikali bili su jači nego ikada, zapravo najjača stranka u Srbiji. Šta se sve posle ispodogađalo, uglavnom znamo. Ili bi trebalo da znamo. Po mom mišljenju, propuštena je velika i možda jedina šansa 2008. godine kada je ona lisica i politička kuja Dačić preleteo na dosovski kolosek sa Tadićem. Nije Milošević bez razloga još mnogo ranije poručio svojim pristalicama da NE glasaju za Dačićev SPS.

  • Velika Metla says:

   Dejan, mogu da razumem da je narod, ne svi ali većina da, i naseo na "šareni izlog laži" zapada, što su mnogi barem u mojem okruženju i priznali, ali su problem oni kratkotalasni nesrećnici koji nemaju jak karakter da to sebi, ne moraju drugima, i priznaju.

 2. milorad5 says:

  ne zanimam mišljenje uplašenog birokrate kao što je bio milošević ako ne i nešto gore od toga,on je ipak vašigtonski "djak" i mnogo se družio sa NIJIMA,čak i burbon 4 ruže je navika odatle (by the way exelent wihiskey)...setio se da je srbin i SAMO srbin kads jevideo OMČU u najavi...on nije ispunio svoju dužnost ajde da mu oprostimo što je igrao u zapadnom kolu prečesto i dozvoljavao im stvari prećutno KOJE NIKO drugi ne bi dozvolio u takvom trenutku,ali NAJGORE je što je DOZVOLIO potkupljenom i uplašenom parlamentu da izglasa ulazak stranih trupa na našu teritoriju i što nije izdao naredjenje da se šiptarska pobuna uguši SVIM sredstvima i ODMAH onog momenta kada je prva NATO bomba bačena na srbiju...verovatno se plašio kao i uvek da "ne pretera" i da ga ne proglase za ratnog zločinca,zvanično i izdaju poternicu ko za putinom ali na kraju su ga uhapsili pod lažnom optužbom za ratne zločine i ubili...opraštam mu jedino zato što je svoju glupost kukavičluk i naivnost platio GLAVOM ali miloević svakom srpskom lideru mora i treba da bude primer ŠTA može da mu se desi ako PREDUGO igra u kolu sa "kvintom" ili nekom drugom nakaznom organizacijom sa par slova u imenu koja dolazi sa zapada...SVAKO ko misli da je on njima ortak greši ozbiljno,on je samo sluga koji će biti otpušten kad obavi prljav posao na koji je pristao,u najboljem slučaju zapretićemu kao koštunici da se skloni s puta...Milošević je FLEKA u srpskoj istoriji SLAVNIH SRPSKIH vojskovodja i političara koji su za razliku od dotičnog birokrate DOBRO znali sa čim se trguje i pregovara a šta ne dolazi u obzir i DA SE POMENE urazgovoru ili leti glava dripcu koji je došao sa takvim zmijskim pričama i uvredama...besčasni aparatiček i zato ne zaboravite da je najvažnija stvar koja razdvaja srbina od zapadnog čopora hijena ČAST I REČ...miloševiću je SVE TO OZBILJNO ZAKRŽALJALO OD 4 RUŽE I VAŠINGTONSKIH KOKTELA....to i kaže ovaj italijan i on je bre za mene više srbin od "slobice"..čovek ima čast i imao je hrabrosti da ispoštuje svoju REČ i dodje na strašno mesto i postoji na strašnom mestu...na njega treba da se ugledamo svi a ne na jadnu bulumetu beogradskih kafanskih "intelektualaca" i prodanih političara koji rade za strane službe i prodaju maglu ovde da bi nas opet jahale slovenci i ustaše za račun nemaca....taj film više neče gledati naša zapadna" braća"...by the way srpska industrijska proizvodnja je prošle godine skočila preko 5 % a slovenačka je pala za 2.5%,hrvate ne pominju vrerovatno je KATASTROFA i sad vidite KO je vukao bukagije u onoj jugoslaviji i načijoj grbači se sve lomilo dok su "braća" glumila evropejce i grozno IZDALI,i to zhvaljujući jednim delom upravo miloševiću i njegovim "džentlmen ski manirima",SVE IM JE DAO BRE NA TACNIO I ĆUTAO dok su horde ubica pokušavale opet da skoče za vrat našoj nesrećnoj braći svuda REDOM po jugi a u beogradu ovejani USTAŠA glumio premjera...da je bio čovek olupaoo bi bar mesića ko kera umsto tupavog,potuljenog stambolića i dobio bi spomenik ovako će ga se srbi sećati kao patetičnog jadnika na ivici izdaje...kad prodje još malo vremena čućete SVE..tragedija ko je nam bio lider u koga se klelo 2/3 srbije......nadam se da se to više nikad neće desiti jer još jednog miloševića i njegovu bulumentu ratnih profitera mi nećemo preživeti i nemoj da mi neko pomene vučića...njih dvojica su ko nebo i zemlja OČIGLEDNO...milošević se nije setio da jedan jedini put zatraži sednicu saveta bezbednosti,rusi su bre to radili umesto njega...videćemo vućića kako će se pokazati ali se meni čini da se dobro drži i dobro je za njega de je on već prošao kroz zapadnu školu specijalnih operacija...za vreme miloševića je imao vremna da se nagleda svega i svačega da sazna mbnogo toga, i da vidi šta treba a šta netreba da se radi...trenutno nemamo boljeg u ovako kritičnom momentu koji dolazi...i nemoj da mi pominjete kampere iz knez miloša i "nenasilne" nasilnike takodje...kada bi oni uspeli da vladaju srbijom bombe bi padale u beogradu za manje od godinu dana i to hrvatske i šiptarske bombe...ne zavaravajte se i ne budite budale vidi se ko ih vodi i ko ih plaća...samo onaj ko ne želi da vidi i ko se primio ko mlad mamjmun na njihovu propagandu i laži to NE VIDI..da imaju bilo kakav konkretan dokaz o izdaji proitiv vučića i ekipe to bi već bilo na balonima napisano iznad beograda ovako samo uopšteno "kradu,izdali su,dikataro ,ohridski sporazum itd.itd..naam se da shvataate ŠTA JE ULOG u ovoj "izbornoj priči" i "evropsklim istragama" jbte PA VEĆ SMO TO SVE ISTO VIDELI OD NJIH ali NIJE milošević predsednik i nije "demokratska stranka i prozapadna- čitaj ustaška instalirana opozicija" duboka država više u srbiji...

  • Kosovac says:

   @ milorad5, …..Ne pada sneg da pokrije breg, no pada sneg da svaka zverka pokaže svoj trag. ………………..Evo, tvoj trag je vrlo jasan. Ali postoji jedan problem u čitanju tragova. Ne zna se da li je zverka klonirana, ili nije. Pa onda ispadne džabe, trag lukavo navodi na pogrešan pravac. ………………..U svakom slučaju, bitno je odgovoriti na stav iznesen u komentaru. ………………..A moj odgovor na ovaj komentar bi bio ovakav: „Danas se osećam toliko lepo, kao onda kada je Slobodan Milošević oterao Ivana Stambolića“.

  • RASPUCHIN says:

   Da , sve bi to bilo tako iako bih imao nešto malo za dodati na račune nabrojanih al' nek' bude i ovako.

   • Kosovac says:

    @ RASPUCHIN, …..Od tebe nisam ni očekivao nešto drukčije.

    • RASPUCHIN says:

     Iskreno ... , zabole me neka stvar šta ste od mene očekivali.

     • Kosovac says:

      @ RASPUCHIN, …..Pušti to što te zabole, važno da ti je zdravo ono iza.

      • RASPUCHIN says:

       Zar morate baš u svakom svom komentaru pokazati koliki ste primitivac?

       • Kosovac says:

        @ RASPUCHIN, …..Jeste, ja primitivac, a tebe zabole qrac.

     • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

      🐃 kosovarsko i dalje muče ovuda i smara narod svojim tupavim džiberizmima?!

      • Kosovac says:

       Ala si ti neki težak sojsuz, jadni ovi botovi koji mora da te trpe.

     • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

      Fukara obraza nema. Ništak i džiber je to, bez vere i nacije. Garantujem da, genetski, nije Srbin. Po primitivnom, azijatskom ponašanju, po nepoznavanju srpskog jezika i kulovštini isuviše podseća na arnauta.

      • Kosovac says:

       Čuješ, konvertit bez integriteta počeo da ocenjuje ko je Srbin, a ko nije. Eh, tupčo, da mi je da znam tvoje kriterijume. ……………Evo ja iz prve ruke, po tvom naprednom evropskom ponašanju, rusofobiji, antisrpstvu, zaključujem da si ti jedna nova perspektivna nacija, koja sebe naziva Drugosrbijanac.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    🐃 kosovarsko, genetska mutacija najgorih arnautsko-garaganskih azijatskih sorti, nekog i nešto "procenjuje"?! Ni S od Srpstva nije dostojan da izgovori. 'Ajd, strani plaćeniče "kosovarski" - na livadu.

 3. gosn. Mirzet Senfo Haramija says:

  Sloba je bio pametan ali je bio kao i svaki komunjarnik i glup u neku ruku.

 4. Petrovgrad says:

  Slobodan Milošević je poslednji državni do sada. Posle njega bili su mahom gnjide. Izručili su vrhovnog komandnta neprijatelju da mu sudi. Kopja mizerija. Ako je kriv, trebali su da mu presude po kratkom ili da mu sude javno. Generali koji su ga strpali i transportovali za Hag sa vrećom na glavi snose odgovornost, kao i ovi ispod njih što nisu sprečili. Ja nisam očekivao da ga brani Nataša Kandić ili sl. njoj, ali od visokih oficira jesam. Danas najviše ispaštaju Srbi sa KiM, zato što su betkrajno podržavali Miloševića. Sada im se zbog toga svete deca komunista koji vladajku Srbijom, zbog toga što je razbio komunističku antisrpsku platformu. Kidnapovane Srbe nisu tražili za razmenu, već su sve teroriste oslobodili bezuslovno. Srbe su ostavili da ih žive kasape. To im je bila kazna zbog podrške Miloševiću. To treba pitati one koji su oslobadjali Kurtija i druge iz zatvora, a nisu tražili razmenu za kidnapovane. Koštunica to dobro zna, nije on nepismen. Iskusan je političar i sa visokim obrazovanjem. Tako da po pitanju kidnapovanih Srba, isto se poneo kao Nataša Kandić i NVO.

  • Kosovac says:

   @ Petrovgrad, …..Saglasan.

  • Rostand says:

   E to Koštuničino puštanje šiptarskog terorističkog šljama bez ikakvog reciprociteta nikako nisam mogao shvatiti.Još gore je što ni ove bitange poslije njega ne čine baš ništa da se rasvijetli sudbina kidnapovanih i kazne zločinci tako da tvoja teorija o osveti kosovskim Srbima od strane djece komunjara ima dosta smisla.Sva ta komuno "aristokracija" je brzinom munje prigrlila zapad i njihov centralni komitet iz Fašingtona.

  • NikolaVelki says:

   Petrovgrad...Znači po tebi, Sloba je bio divni, dobri momak, patriota, a svi posle njega - komunjare ?? Ma hajde... i za sve su krivi oni posle njega, a on jadnik nije ni za šta. Vojvoda Momčilo Djujić, intervju iz 1989 godine : Mira Marković potiče iz otrovane komunističke familije, rodjak joj je Draža Marković, dugo godina Titov komunistički gaulajter Srbije... Njena tetka je dugogodišnja Titova kurva Davorjanka Paunović Zdenka i bila mu je to zajedno sa sestrom - Mirinom mamom... Slobini i otac i majka su bili krvoločni montenegrinski komunisti, koji su dovedeni u Srbiju (Požarevac) posle II sv. rata da sprovode komunistički teror. Oboje su izvršili samoubistvo. Kakav li je onda mentalni sklop Slobe Miloševića, šta ti misliš ?

  • RASPUCHIN says:

   Uzdali su se u Miloševića i Srbi u Republici SRBskoj Krajini pa ih je onako bezdušno i olako prepustio ustašama. Da to nije uradio ne bi se dešavalo ovo Srbima na KosMetu. A što se tiče oficira JNA tek je to poduža priča jer su u sve što se dogodilo bili debelo i duboko umješani ali narod je slijep i malčice zaglupljen od istih. Upravo je za JNA bila primjerena ona narodna : "Spolja gladac a iznutra jadac".

 5. Srb says:

  Ne! Tvoje kritike na račun Predsednika Milosevica, jedinog do sada, u 99% ne stoje. A naravno da je deceniji najtežoj u istoriji vaskolikog naroda srpskog, tezoj od 1914, mnogo tezoj od 1941., imao je i gresaka, ali to su vec mišljenja "generala posle bitke", Pisanje o Drang macht Osten, udruzeni zlocinacki poduhvat protiv Pravoslavlja Srba i Rusa je dugačka prica, ali ukratko Cu cinjenice. Zahvaljujuci Milosevica Vojvodina je u sastavu Srbije(bar za sada), a i Kosovo bilo vraceno pre nego su NATO nacisti genocidnom politikom i, medijskom satanizaciji, najgorim sankcijama ikada, bombardovanjem i pretnjom da ce svi gradovi biti sravnati sa zemljom, NATO nacisti ipak uspeli da ga preuzmu, ALI kao teritoriju pod UN, s tim da se 1000 vojnika vrate na KiM, i za to je u vreme Milosevica bila spremljena jedinica (koju su DOSmanlije rasformirali). Tacno da je greskaa bila sto je verovaoao u sporazume sa lazljivom Zapadom, od zasticene zone Republike SrBske Krajine, do rezolucije 1244. Sve vreme od prvog dana, od 1990. postoji pretnja bombardovanja Srbije koje on pokušava da izbegne. E sad zasto smo mi izgubili, a Ustase, Shiptari, muslimani i Slovenci pobedili??! E tu je odgovor slikovit- 9.mart 1990, kada Vuk i opozicija u zemlji da budu "kalif umesto kalifa", cepaju narod, a vec uveliko pod upravom stranih službi,cepaju srpsko bice na dve polovine, istovremeno hrvatski komunisti i Ustase se ujedinjuju, isto u Sloveniji, isto kod muslimana, Shiptara,... Odlično smo prosli-perfektno, kolko nam je bila izbusna i vojna i drzavama bezbednost, vojska, policija, .. od strane nasih neprijatelja. Vuk, DOS manlije, dolari, marke, izdaja iznutra, sto bi rekao najveci intelektualac tog vremena Dragos Kalajić, celokupna "kulturna elita BG" su bili NATO lokatori. Junaci sa Kosara i Pastrmka je bilo premalo za pobedu nad najgorom i najjacom zlocinackom bandom (NATO) koju je istorija zabeležila. A sto se tice NATO kvislinga, autosovinisti, drugosrbijanaca, tacno je da nisu formalno na vlast, ali realno su u svim porama kolonije Srbije. Da nije tako ne bi u Srbiji bio donet zakon o koji ce kaznjavati Srbe koji ne budu govorili izmisljenim NOVOGOVOROM, a takav nam nisu nametali na silu ni Turci, ni Hitler.

  • Kosovac says:

   Sve potpisujem: E sad zašto smo mi izgubili, a Ustaše, Šiptari, muslimani i SLOVENCI pobedili??! E tu je odgovor slikovit- 9.mart 1990, kada Vuk i opozicija u zemlji da budu "kalif umesto kalifa", cepaju narod, a već uveliko pod upravom stranih službi, cepaju srpsko biće na dve polovine, istovremeno hrvatski komunisti i Ustaše se ujedinjuju, isto u Sloveniji, isto kod muslimana, Šiptara,... Odlično smo prošli-perfektno, kolko nam je bila izbušna i vojna i državna bezbednost, vojska, policija, .. od strane naših neprijatelja. Vuk, DOS manlije, dolari, marke, izdaja iznutra, što bi rekao najveći intelektualac tog vremena Dragoš Kalajić, celokupna "kulturna elita BG" su bili NATO lokatori. Junaci sa Košara i Paštrika je bilo premalo za pobedu nad najgorom i najjačom zločinačkom bandom (NATO) koju je istorija zabeležila. A što se tiče NATO kvislinga, autošovinisti, drugosrbijanaca, tačno je da nisu formalno na vlast, ali realno su u svim porama kolonije Srbije. Da nije tako ne bi u Srbiji bio donet zakon o koji će kažnjavati Srbe koji ne budu govorili izmišljenim NOVOGOVOROM, a takav nam nisu nametali na silu ni Turci, ni Hitler. ………………..9.mart 1990 je bio dan kada smo sa zaprepašćenjem videli da su srpske komunjare izvele na ulice Beograda 100.000 srpskih izdajnika. Dovoženi su autobusima iz svih krajeva Srbije. Dok su Srbi u Bosni i Hrvatskoj strepeli za svoje živote, srpski izdajnici su marširali Beogradom, klicali američkom ambasadoru Cimermanu i tražili smenu vlasti koja je bila već počela da šalje dobrovoljce da brane naše Srbe preko. Vladan Batić, Zoran Đinđić, Vuk Drašković, Vojislav Koštunica, Jovan Rašković, Dragan Veselinov, Dragoljub Mićunović, gledam sliku iz novina kako se razbarušeni šepure sredinom ulice, kao da su oslobodioci Beograda. Bili su to ovlašćeni predstavnici okupatora.

   • Zeka says:

    Pa sad, Kosovac, ako su Vladan Batić, Z. Đinđić, Jovan Rašković, Vojislav Koštunica - komunjare, onda sam ja kardinalski kandidat za vatikanskog papu. Fali još i onaj radikalni antikomunista petokolonaš Milan Protić, pa da lista "komunjara" bude potpuna. Uzgred, devetomartovska specijalna operacija Zapada protiv Srbije bila je 1991. g. To ti kažem kao svedok, iz prve ruke. Svedok, nikako učesnik.

    • Kosovac says:

     @ Zeka, …..Ja nisam učesnik devetomartovske Specijalne operacije Zapada protiv Srbije. Može da se kaže da sam svedok, nisam bio na licu mesta, ali sam to posmatrao na Mitel televiziji. Da nisi mali, ti bi znao da su demonstracije organizovane zato da umesto Mitel televizije (TV Bastilja) moramo da gledamo Jutel televiziju. Jutel televizija je bila dostojni predstavnik antinihsrba. Ne znam koliko je to komplikovano, ali treba mnogo prostora da ti se to objasni, pa ću se zadržati na ovoj konstataciji. ………………..Prihvatam tvoju ispravku, da Vladan Batić, Z. Đinđić, Jovan Rašković, Vojislav Koštunica nisu komunjare, ali mi nije jasno zašto si dozvolio da Vuka Draškovića ostaviš kao siroče na mom spisku komunjara. Inače, ne znam da li ti je poznato iz sociologije, da komunista i komunjara više nemamo u savremenom društvenom životu, sada umesto njih imamo Sorošoide. Svi oni su u sorošoide konvertovali u vidu lastinog repa. ………………..Šlager pitanje ti je ovaj Radikalni Antikomunista Milan St. Protić. Ajde „antikomunista“, to ću da ti pogledam kroz prste, ali „radikalni“? Vidi, malo si preterao, kako ovaj mlakonja Milan St Protić može da bude radikalan? On samo može da bude sluga okupatora, kao rođen je za tu funkciju, kao i njegov predak onaj čuveni Protić (valjda), kao i on onomad u Americi, Švajcarskoj i Lihtenštajnu kao dosmanlijski antisrpski ambasador.

     • Zeka says:

      Ma, jesam ja mali, ali od palube. Nikako da se dokopam nekih kabina. Kapetanske prepuštam mnogo pametnijima od sebe. Dobar si svedok kad si sve gledao na Mitelu. Ipak, dopusti da sam i ja neki svedok, jer sam bio tamo. Tačnije, kod Beograđanke i to u jeku građanskih sukoba. Zadesio sam se slučajno, poslom. Da ne bih ni kriv ni dužan dobio po bubrezima, sklonio sam se sa grupom ljudi u knjižaru u podnožju Beograđanke, pa smo neko vreme zajedno kroz izlog promatrali šta se na ulici dešava. Mesto jeste statično, ali se i odatle dosta toga videlo, a čitava atmosfera bila je autentična, neposredna. Od siline gneva rulje, tresla se zemlja pod našim nogama, verovao ti ili ne. Kada se malo primirilo, jednostavno sam otišao kući, jer sam bio blizu. Na par metara od mene goreo je policijski auto na sred raskrsnice kod Londona, a nekoliko mlađih avanturista mlatilo je motkama tu olupinu i psovalo. Ispostavilo se da sam se povukao samo nekoliko minuta pre nego što su, jedan za drugim, stradali policajac Nedeljko Neđo Kosović i omladinac Branislav Bane Milinović. Dva izgubljena života, a za šta? I za koga? To sam se tada pitao. Komunista ima, budi uveren u to, ali su za sada namerno potisnuti sa javne scene. Tu i tamo se pojave kao vapijući u pustinji, npr. kada zalepe tortu u lice onom francuskom moronu Leviju, ili kada nekom dragom gostu sa Zapada kažu sve u lice, npr. genseku NATO Stoltenbergu u sali na Fakultetu političkih nauka. Milan Protić je itekako radikalan, ali ne kao stranački radikal, nego kao antikomunista. Njegov psihopatski i radikalni antikomunizam je, zapravo, jedino razgovetno načelo koje je u stanju da izblebeće. Sve ostalo kod njega je paranoidna agresija i obična poza. I lažno se predstavlja da je istoričar.

 6. Turbo tata says:

  Posle Slobe Srbiju su vodili Koštunica,Tadić,Nikolić i Vučić sve stečajni upravnici koji su u etapama jedan za drugim nastavili da razbijaju državu u paramparčad......

 7. NikolaVeliki says:

  Axiles, na kojim si ti drogama ? Milošević je montenegrinska, komunistička bitanga, a žena mu Mira je mentalno poremećeni psihopata... Njih ti je žao Koliko je Srpske dece izginulo uzalud zbog njihovih suludih odluka... 4 puta Srpska vojska je ulazila u Osjek, da bi se Sloba dogovorio sa prijateljem Tudjmanom o povlačenju... koliko je mladih momaka tada izginulo pri svakom ulasku i povlačenju, znaš li ? A predaja Knina, Kupresa, likvidacije vidjenih Srpskih vodja i oficira koji su se tim izdajama usprotivili, masovna pljačka naroda Srbije preko organizovane ludačke inflacije (i Jezde i Dafine),sramno ostavljanje na cedilu naroda u Krajini kada je njegovo dupe došlo u opasnost.... Ti i Kosovac izgleda uzimate psihoaktivne supstanci, da bi vam prošlost i stvarnost bile ružičaste

  • Srb says:

   Ne znam ko uzima psihoaktivne supstance, ali znam ko ne zna, i ko vrti nacisticku CNN, algmajnecajtung antisrpsku i antimilosebicevsku , autosovinisticku, drugosrbijansku mondijalisticku propagandu. Sve to sto si nabrojao, pokazuje neznanje da je za sve to kriv Zapad i udruzeni zlocinacki poduhvat Vatikana,Nemacke,Engleza i "duboke mocvare USA", koji su taj zlocinacki poduhvat planirali Jos 70-ih, mnogo pre nego je Milosevic dosao na vlast, i prvi trazio prava za srpski narod na Kosovu i drugim socijalističkim republikama, koja bila oduzeta u SFRJ, a delimično Jos iz Kraljevine Jugoslavije, i time izazvao mrznju celog Zapada. Vidim da ti ponavljas ono sto su pricali kvislinzi DOS manlije, Vuk, NVO,.. kako bi pridobili deo naroda za puc 5x 2000. u raspolucenoj Srbiji, kada ceo"elitni BG" trazio da se prekine "agresija" na NDH, BiH, Kosovo, jer "oni su svet". Pametni ljudi znaju da nije Milosevic kriv sto je vojska izgubila od lovačke bande u Sloveniji, sto je oslobadjanje Vukovara trajalo mesecima, niti za sankcije totalitarnog Zapada kada moralo radi opstanka drzave tolerisati sverc i drugo, Rat i agresija na vaskoliki SrBski narod nije bilo ruzicast, vec totalitarni najstrasniji udruzeni zlocinacki poduhvat NATO alijanse.

   • Velika Metla says:

    Srb, uzaludno je objašnjavati onima koji taj ceo period posmatraju SAMO kroz prizmu jedne osobe, pa makar to bio i Milošević. Postavio bih SAMO JEDNO pitanje svima onima koji danas kritikuju Miloševića, a to je " jeli Milošević bio predsednik i u svih onih 68 država koje je satanistička amerika bombardovala i opljačkala posle Drugog svetskog rata"? Ja lično Miloševiću zameram samo to što je dozvolio suprugi da se petlja u politiku, i što nije pobio barem 200 hiljada ove bagre "dosovske", pa da imaju razloga da ga preživeli mrze. DrugosrPijanski ološ bi želeo da živi kao " ceo normalan svet", samo NE NIKAKO kao Srbi. Nemam ja ništa protiv neka oni žive kako god hoće, SAMO da mene ne ubeđuju u taj i takav nazovi život, gde je čmar bitniji od obraza.

    • Srb says:

     Lepo si objasnio pitanjem ponavljacima NATO-papagajima koji ponavljaju mantru koriscenu za satanizaciju Milosevica i Srba kako bi izveli puc 5.x i kao "trojanski konji" otvorili vrata NATO okupaciji i kolonizaciji Srbije, "da li je Milosevic bio predsednik i ostalih 68 drzava koje su oni bombardovali i satanizovali i opljackali"?!!! Naravno, bio je drzavnik sa greskama koji su cinjene u vremenima totalitarne Zapadne agresije na vasceli srpski narod, Milosevica su ubili pre dve decenije. Agresija traje i danas. Pametnom jasno.

  • Kosovac says:

   @ Nikola Veliki, …..Da,da, a evo ovo su tvoji štakori: ………………..9.mart 1990 je bio dan kada smo sa zaprepašćenjem videli da su srpske komunjare izvele na ulice Beograda 100.000 srpskih izdajnika. Dovoženi su autobusima iz svih krajeva Srbije. Dok su Srbi u Bosni i Hrvatskoj strepeli za svoje živote, srpski izdajnici su marširali Beogradom, klicali američkom ambasadoru Cimermanu i tražili smenu vlasti koja je bila već počela da šalje dobrovoljce da brane naše Srbe preko. Vladan Batić, Zoran Đinđić, Vuk Drašković, Vojislav Koštunica, Jovan Rašković, Dragan Veselinov, Dragoljub Mićunović, gledam sliku iz novina kako se razbarušeni šepure sredinom ulice, kao da su oslobodioci Beograda. Bili su to ovlašćeni predstavnici okupatora.

  • Zeka says:

   NikolaVeliki, mnogo ti je nervozan taj tvoj nesuvisli komentar. U takvom besnilu rađa se intelektualno slepilo i ne obazire se na istorijske činjenice. Samo nerazumni ljudi mogu pomisliti da su Milošević i Tuđman bili prijatelji. Na tu pomisao ih verovatno, kao i svakog politički nepismenog, navode okolnosti njihovih susreta i sastanaka. Možda i koja čašica pića koju su uzgred protokolarno ispijali. Nikakvi oni prijatelji nisu bili. Naprotiv, radilo se o međusobnom nadmudrivanju ko će izvući što više u borbi za jugoslovensko nasleđe, a uz što manje žrtava. Pri tome, na neravnopravnoj osnovi. Dok je uz Tuđmana bio kompletan kolektivni Zapad na vrhuncu moći, uz Miloševića nije bio niko, pa čak ni Rusi na koje smo mi Srbi želeli da se oslonimo. Da, bilo je žrtava, kao i u svakom ratu. Politika iz Beograda je od samog početka podržala srpski narod u secesionističkoj Hrvatskoj koja je vrlo brzo priznata kao nezavisna država. Srbija je sve vreme višestruko pomagala Srbe u Krajini i Hrvatskoj (dobrovoljcima, ratnim materijalom, gorivom, kadrovski i finansijski, pravno i politički...). I sve to po cenu teških sankcija nad Srbijom! Preostalo je još samo da zvanično zarati, ali čime i protiv koga? Danas su bar poznate činjenice kako je došlo do sloma RSK i tu Milošević i Beograd nemaju nikakvog negativnog udela, naprotiv. Front je slomljen onog trenutka kada su različiti interesi podelili rukovodstva i kada su zahtevi nadilazili realnost i mogućnosti.

   • Kosovac says:

    @ Zeka, …..Saglasan sam.

 8. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Ko o čemu kosovski nepismeni ništak o drugosrbijancima, o crvenima, žutima... Počeće i „mali zeleni“ da mu se priviđaju. Svi su "oni" radili za strance i svi su "izdajnici". To što je on "pobegulja" koja je prodala dedovinu i obraz, veru za večeru - o tome govedo ćuti. Čim mu je Vjekoslav Šešelj najviši domet u politici odmah vam je jasno o kakvom retardu je reč. Šljam kulovski.

  • Kosovac says:

   Sada si razočarao, ovaj komentar ti je nekako go, razgolićen, nepotpun bez onih tvojih pećinskih crteža. Bez pećinskih crteža će ljudi pomisliti da si izdajnik, nepravedno, a ti si ustvari samo strani plaćenik.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Evo, da 🐃 kosovarsko ne kuka i ne samara.

 9. Petrovgrad says:

  Što se tiče hiperinflacije, a kasnije denominacije od 24.01.1994 sva dugovanja i potraživanja svedena su na 1 dinar. Šta da toga nije bilo, Mi bi i danas vraćali kamate i bili bi u dužničko ropstvo. Iz Hrvatske je pobeglo milion državljana. Nisu pobegli od Srba, već od izvršitelja, odnosno bankarskih zelenaških kamata.Tamo nije bila hiperinflacija. Što se tiče zločina komunističkih vodja, mislim da su se u tome najviše isticali roditelji današnjih opozicionara Nataše Kandić, Zoje, Liht, Biserko, Jakšići,... Miloševićev otac se ubio, jer je jednom učeniku zaključio jedinicu iz predmeta, a taj djak se zbog toga ubio. On nije mogao da živi sa time da se dete ubilo zbog njega, pa se ubio. Slobodanov otac nije bio na funkcijama.To su neki podaci, možda nisu tačni, ali neka me neko demantuje.

  • Zeka says:

   Zašto se tako često nečija politička uloga procenjuje na osnovu toga ko su im bili roditelji? Jeste tako lakše, jer ne zahteva proveru činjenica. Zato takve predrasude lako odvedu u zablude. U stvarnom životu deca su često buntovnici u odnosu na svoje roditelje. Ovo pogotovo važi za politički angažman i ideje. Ugledni komunisti između dva svetska rata u Beogradu bila su deca poznatih roditelja monarhista, bogataša-industrijalaca, funkcionera skupštine Kraljevine. Najpoznatiji među njima su Ribari, Ribnikari, Dedijeri, Koča Popović itd, svi sa Dedinja i bliže ekskluzivne okoline. Obrnuto, njihova su deca, opet, išla prozapadnim putem obožavanja Holivuda i "demokratije" gadeći se radničko-seljačkog sistema socijalizma u sopstvenoj zemlji. I zaista, većina njih se tokom devedesetih metnula u službu Zapada. Veličali su i veličaju EU, NATO, Ameriku...

   • Kosovac says:

    @ Zeka, …..U pravu si, još da dodam: Iskustvo nas je naučilo da od dobrog oca ili majke, ne mora da ispadne i dobro dete. Neki to uprošćeno nazivaju genetikom. Neki to mogu zaključiti i na osnovu sopstvenog iskustva. Spreman sam da prihvatim čak i to da od ogavnog oca Koče Popovića može da se izmetne neki sin ili ćerka sa ljudskim dostojanstvom. Sve je moguće u ovom Božijem šaru.

    • Zeka says:

     I ti si u pravu. Ne može Koča da bude kriv za svog oca koji je imao nadimak Peskar. A znamo zašto ga je narod tako nazivao. I nije bio jedini koji se obogatio na takav način. Ratnih profitera je bilo, ima ih i biće ih dok je ratova. Nevolja je u tome, što se sve brzo zaboravlja, pa danas Koča ispada bandit samo zato što je predstavnik onih koji su mnoštvu tih profitera nacionalizovali imovinu. Saradnicima okupatora su i konfiskovali. Oni koji tu revoluciju kritikuju danas traže da se savremenim profiterima oduzme sve što imaju, pa tako ogoljuju svoje dvostruke standarde. Inače, Koča je pod stare dane prosenilio i izgubio oštrinu uma koju je ranije imao. Poslužio je prozapadnim petokolonašima kao pravi korisni idiot.

 10. Gagi says:

  Uputio bih kolege komentatore, da ukucaju - Doktor Veselin Vesko Savic. Iz delovanja ovog Doktora, mnogo toga moze biti jasnije. Najzad mozemo da shvatimo ko nam je ukrao zivot zbog svog licnog interesa.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Bravo, Gagi. Al' se bojim da će komunjarska marva teško shvatiti.

  • Zeka says:

   Uradio sam po tvom uputstvu, Gagi, i imao šta da vidim. Taj Veselin Savić uživa u društvu Vuka Draškovića. Pri tome, nekoliko naslova upućuje da je "radio Slobin profil" za američku obaveštajnu službu CIA! Ako je sve ovo onako kako se vidi posle ukucavanja njegovog imena, onda ne znam na kakav si nas to primer uputio.

   • Gagi says:

    Zeka... Moze se sa ove vremenske distance lepo sagledati, ko je spremao i strucno procenjivao buduce vodje ovog naroda. Vrlo je interesantno, radio je za americku sluzbu CIA a tita mu nije mogao nista, bio je cak veci autoritet od njega. SVI koji su sedeli na Savicevom kanabetu, kasnije su dobili neka politicka zaduzenja jer su se uclanili u tadasnji CIA klub. Kada se danas malo bolje pogleda, svi ti sa kanabeta su danas ponovo ujedinjeni i zajednicki sa socijalistima protiv kojih su bili, "vode" ovaj narod. Gde ga vode, to cemo tek videti. Secamo se valjda kako je Vuk ponizno ljubio ruku Olbrajt. U cijoj je on tada vladi bio ministar, prvo su ga isprebijali a posle im je bio neophodan sa njegovim vanvremenskim "umnim" uslugama. Mnogi iz te CIA ekipe su jos politicki aktivni i nezaobilazni, ima i onih koji su obezbedjeni vrlo pristojnim drzavnim apanazama. Najvece iznenadjenje je, u tom drustvu je bio i Filaret, neciji veliki ljubimac.

    • Srb says:

     To je bio najveci problem Srba od dolaska Milosevica na vlast i njegovog vracanja Vojvodine i Kosova u Srbiji (do tada uzaS). Znaci da nikoga ne treba da cudi zasto su Vuk & Co. organizovali 9. marta 2000. cepanje srpskog naroda na dve polovine u trenutku kada krece progon Srba u Sloveniji, NDH, BiH, i Kosova gde to traje od Turske okupacije. A znamo i da je JNA i mnogi oficiri pod NATO kontrolom bili. Rezultat smo videli 5.x 2000.

    • Zeka says:

     Ne verujem, Gagi, da je u pokojnoj Jugoslaviji neko bio veći autoritet od Broza. Bar što se naroda tiče. Neki izvori tvrde da je postojao samo jedan čovek koji je mogao da mu bane u kabinet bez kucanja. Kažu da je to bio Ivan Stevo Krajačić, trostruki agent bivše Kominterne i stari enkavedeovac. Ali, veći autoritet nije bio. Da je bio, ne bi ga u Lipiku kod Jasenovca prilikom jubileja i protokolarnog ručka onako napali srpski subnorovci i partizani. Tu ga je prvoborac Raja Nedeljković zamalo likvidirao na licu mesta. Za ovaj incident postoje i razlozi, ali ne moram sve ovde da pišem, ima o tome na mreži. Još važnije, ima u verodostojnim knjigama. Elem, oni koji su sarađivali sa stranim obaveštajnim službama protiv svoje zemlje i naroda, takvi nikako nisu mogli da budu autentični komunisti tj. titoisti. Bili su odmetnici, jer su izneverili i proneverili, takoreći prodate duše. Vrlo je moguće da ih je podosta bilo, ali do Brozove smrti nos nisu promolili. Filaret je posebna priča, kod njega ima i dosta toga rodoljubivog, ali moguće da se i on kompromitovao u beznačajnim glupostima.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, …..Šta nam se stalno utrpavaš sa tim agentom CIJA Veselinom Savićem? I mi malo bolje obavešteni znamo ko je ta individua Veselin i kako je vršio pripremu da komunistička vlast Srbije koja je komplet bila agentura CIA, bude zamenjena sa novim CIA „bivšim komunistima“. A ti kao mali sorošoid: „Ko nam je ukrao život“. Moram i ovo da upišem u svoj rečnik novogovora. Ukrao život, malo dete napisalo pismeni zadatak. Jeste malo satanistički, ali papir trpi sve. Ko ti je ukrao Život? Pa ukrao ti je život ovaj kod nas što liže srednji prst, rasvesti se malo.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Ne rekoh li ti da će se praviti blesavi?

 11. Zeka says:

  Kada neki ovde kritikuju Slobodana Miloševića, deluje kao da im je svraka popila mozak, jer ne znaju ili ne žele da znaju istorijski kontekst događaja. Ja sam oduvek takvima postavljao pitanje, pa i sada ga postavljam: - šta bi vi radili da ste bili na njegovom mestu? Naravno, uzimajući u obzir sve bitne okolnosti onog vremena. Među njima su najznačajnije: 1. razbijanje SFRJ i pravnog poretka i borba za jugoslovensko nasleđe; 2. slom međunarodnog prava zasnovanog na krimskom poretku; 3. preuranjeno priznanje nelegalnih secesionističkih republika od strane Zapada koji je bio na vrhuncu političke i vojne moći; 4. rušenje famoznog berlinskog zida i posledični slom Sovjetskog Saveza koji je prinuđen da vodi podaničku politiku prema Zapadu i Americi; 5. raspad JNA po nacionalnim šavovima kao jedine legalne armije na teritoriji Jugoslavije... ima još toga, ali razumnima dovoljno je i ovo. Dakle, pozivam zainteresovane da pokažu svoju inteligenciju i politički talenat i objasne ovde kakvu bi oni politiku vodili. Bez konfrontacija, petostrukog obruča ekonomskih i svih drugih sankcija, a u korist Srba i Srbije. Izvolite...

  • Gagi says:

   Slobodan Milosevic nije mogao da vodi nikakvu uspesnu politiku. Tada je Srbija bila nejaka a udvoricke rulje oko njega i bande je bilo na pretek. Mnoga pomoc koja je slata nasem narodu preko Drine je unovcavana i prodavana neprijateljskoj strani. Organizovane dobrovoljacke jedinice nisu nailazile na dobar prijem od strane komunjarskih oficira koji su kasnije rat izgubili, mnogi od njih su penziono i na druge nacine zbrinuti u Srbiji za svoj profesionalni "uspeh". Slobu je najvise voleo narod sa KiM, secamo se mitinga i skandiranja "mi te volimo". Naravno da su ga obozavali, on im je omogucio da zive bezbrizno u gradovima Srbije. To sto je decenijama ulagano u taj narod za njihov opstanak na KiM, sto su Petar i Aleksandar besplatno delili zemlju koju su oni kasnije skupo otudjili, to uopste nije vazno. Ko moze da vodi uspesnu politiku sa prokletim kukavicama i profiterima koji su danas opet krajnje beskrupolozni. Danas rastacu ovo malo Srbije sto je ostalo, kradu narodima planine i izivljavaju se da bi pravili neke svoje elektranice u vremenima nuklearnih elektrana. Sloba je svoj zivot upropastio - nizasta.

   • Zeka says:

    Od kada to, Gagi, postaješ elitista, pa kritikuješ narod dok pravdaš vladaoce? Počešće reziliš tu tzv.elitu bila ona ma sa koje strane. Ili si nedosledan, šta li? Ništa ni od Petra, ni od Aleksandra ne bi bilo, da nije bilo upravo tog hrabrog našeg naroda koji se borio tj. naših srčanih i slobodarskih predaka. Njihova su se srčanost i hrabrost i slobodarstvo kao tradicija negde u međuvremenu zagubili, pa dočekasmo današnje sve same plači..čke, žalopojke nad sopstvenom sudbinom. Srčanost i hrabrost ostadoše još samo u komentarima koje kuckamo po forumima. Slobodan Milošević je sa tadašnjim glavnim ljudima u državi i vojsci, zapravo poslednja manifestacija tog slobodarstva. Gde ćeš većeg dokaza od činjenice da zemlju bez borbe nije predavao, a imao je naspram sebe i naroda razobručenu brutalnu vojnu silu i rambuje-ultimatum ne mnogo slabiji od onog austro-ugarskog. Šta je trebalo još da uradi? U granicama realnosti i moći ljudskog bića. Strašna je okolnost ta što je situacija bila, ako ne gora, a ono skoro ravna onoj iz jula 1914. S tim što smo tada imali neke saveznike, a 1999, baš nikakve! Kako smo do toga došli? Kako i zašto? Bojim se da su naši odgovori prilično različiti. Inače, kako god bilo, nikako ne bih rekao da je "Sloba svoj zivot upropastio - nizasta"! Ako ništa drugo, a ono bar njegov nastup u Hagu dostojan je nacionalnog heroja. S punim pravom može se reći da je pao na braniku Otadžbine.

 12. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Zeko, moraš shvatiti da imaš posla sa 🐃 kosovarskim. Nema tu argumentacije, logike, polemike... Takvima samo onečišćenom motkom možeš objasniti gde im je mesto.

  • Zeka says:

   Svejedno, ne vidim ovde nikog ko mi nije brat ili zemljak. Doduše, postoje i sestre... :)))

  • NkolaVeliki says:

   Potpuno si u pravu. Opisao si Kosovca i njegov karakter poetski :)

   • NikolaVeliki says:

    Jedan tamo ne znaš ga ti@.. Potpuno si u pravu za Kosovca. Opisao si ga poetski :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *