„МИЛОШЕВИЋ ЈЕ ЈОШ 2001. ЕВРОПИ ДАО ДИЈАГНОЗУ“

„МИЛОШЕВИЋ ЈЕ ЈОШ 2001. ЕВРОПИ ДАО ДИЈАГНОЗУ“

13 фебруара 2024

ЗА НОВИНАРА Фулвиа Грималдија са италијанске државне ТВ РАИ, покушај силовања и комадања Србије и Црне Горе из марта 1999.био је Архимедова тачка ослонца испод које је поставио све моралне и професионалне полуге свог живота. И, како каже, 25 година касније – није се покајао!

Већ 25. марта 1999, схвативши да његова влада шири бесомучне лажи тврдећи да бомбардују Србију јер „диктатор Милошевић чини злочине против човечности“, сео је у аутобус и дошао је прво у Нови Сад. Јавно, пред камерама из Србије је дао отказ својој ТВ станици – из самопоштовања. Фулвио је био и последњи новинар коме је Милошевић отворио врата свог дома, три дана пре него што је одведен у Хаг. Политички тестамент српског председника, дат у Грималдијеву камеру, према речима Италијана, био је пророчки за судбину Старог континента.Италијан се сећа да је у једном делу разговора од 25. јуна 2001. Милошевић изразио искрено жаљење због неразумне самоубилачке политике европских земаља, попут Немачке, Италије, Француске, које учешћем у агресији у НАТО „нису биле свесне штете коју наносе сопственим земљама и народима“.

– Он је веома добро идентификовао шта следи Европи након што се постигне распад југословенске федерације и када се помисли да је крај независне и суверене Србије.

„Европа ће остати лишена органског дела свог тела и биће осуђена да постепено губи независност свих својих чланица и слободу националног и међународног деловања“, рекао је том приликом српски председник.

– Предвидео је и да ће Европа морати да преузме самопоражавајућу, екстремно неолибералну политику као и да ће бити присиљена да учествује у агресорским ратовима будућности. Ови Милошевићеви ставови из 2001. за мене су заиста аутентично пророчанство политичара који је видео испред свог времена – каже Грималди.

*Причали сте и зашто Европа пуца себи у колена тада?

– Било је речи о тадашњим европским политичарима. Остала је недоумица да ли то што раде – раде свесно, или их ни тад није било брига, јер су били уверени да њихове владе остају на власти и да зависе од усклађености са политиком САД. Уосталом, сведоци смо овог истог самоубилачког става ЕУ у данашњим данима.

*Шта вам је још остало у сећању из тог сусрета?

– Дао нам је детаљну и дубоку анализу распарчавања Југославије и напада на Србију. По његовим речима, империјалистичка стратегија Запада тада је имала за циљ да уклони бедем као што је био Покрет несврстаних, где је Југославија била водећа снага. САД су веровале да ће ослабити Русију, како Јељцин не би интервенисао у одбрану Србије. Отцепљење Косова било је условљено жељом да успоставе базу „Бондстил“, за контролу Западног Балкана, али и као полазну тачку за трговину наркотицима између Авганистана и Запада.

*Како се догодило да се 1999. нађете „са српске стране историје“? 

– Био сам раније неколико пута у Југославији и био сам упознат са догађајима. Био сам свестан и претходних превара и манипулација ситуацијом на Балкану и у Србији које су измислиле западне владе и њихови медији, као што су наводни масакри у Рачку и Сребреници. Пошто је оно што је РАИ желела да пројектује у вези са сукобом била лаж, сматрао да је то неспојиво са мојим самопоштовањем и мојом улогом новинара.

*Више пута сте долазили током агресије? 

– Током тих неколико путовања по Србији, 1999. и поново 2000. године, непрестано сам снимао. Прво ратне догађаје, али сам сликао и невероватан отпор народа. Продуцирао сам у то доба два филма: „Невидљиви народ“, наслов који се односио на став Запада да игнорише невоље и херојство српског народа, и Serbi da morire, што би се могло превести са „Срби до и после смрти“.

*Као независни новинар после сте обилазили и друга ратишта?

– Као „слободњак“ радио сам за независне и поштене продукције које су производиле документарне филмове и књиге. Тај рад ме одвео до Ирака 2003. године, Либије и Сирије. И сви ови ратови су били неоправдане агресије које је империјализам покушавао да прода као ширење демократије и људских права. О кривцима и њиховим саучесницима у овим злочинима не може бити сумње. Сви ратови, државни удари и обојене револуције на које сам наишао и о којима сам извештавао имали су једног аутора, „царство“ САД.

*Докле ратови?

– Живимо у добу у коме се вечити агресивни рат богатих и моћних против остатка човечанства ближе врхунцу. Докле, не знам. Заступнички рат против Русије, на рачун милиона Украјинаца или геноцидни напад на Палестинце након 80 година прогона само су тренутни видљиви део злочиначког спектра.

*Ко побеђује?

– Униполарни, глобализовани свет под командом америчке империје, налази се у страшној невољи. За њих и владајуће класе њихових вазала ови ратови су питање живота или смрти. То се види кроз цинизам Запада, недостатак скрупула у њиховом односу према трећим земљама и ратнички поклич: „Шта год треба“.

*Каква је будућност појединачних чланица ЕУ?

– Што се тиче Италије, Немачке и других подређених чланица НАТО-а, њихове институције знају: или ће бити на „линији“, или је судбина тих влада запечаћена.

*Украјина је пример земље која нестаје?

– Заиста не знам да ли су Украјинци пристали да буду жртвовани у интересу Пентагона и америчких корпорација. Можда су били условљени њиховим медијима. После 2014. и државног удара на Мајдану почишћени су сви који нису били послушни, а то се односи и на украјинску политику и правосуђе. С обзиром на то како су европске земље, чланице ЕУ, сведене на америчке робове, није ми чудо што Украјинци, дрогирани антируском пропагандом, можда нису схватили до које мере су сведени да буду царски плаћеници.

*Шта је хтела Америка у Украјини?

– Антируска операција САД-а и НАТО-а на истоку Европе је почела „Обамином променом режима“ у Кијеву. На терену пуч су извршили нацистички елементи, касније ангажовани против руског народа у Донбасу и против руске војске. По мом мишљењу, њихови циљеви су били следећи: Померање НАТО пред војну агресију на Русију. Изазивање краха у руској економији. Остваривање профита америчке индустрије оружја и наравно пљачкање пољопривредних и рудних ресурса Украјине. Пресецањем свих политичких, економских и културних веза између Европе и Москве, Американци су ослабили привреду ЕУ коју су видели као главног конкурента.

*Осим одсецања ЕУ од Русије, није било већих успеха? 

– Да. Стигли смо на врхунац рата елита против већине човечанства који су уследили од 11. септембра 2001. Убеђени у свемоћ и некажњивост, овакав приступ геополитици окренуо се против њених аутора. Постепено признавање правог карактера ратова у Украјини, или против Либије, Сирије, Ирака, Јемена и, раније, против Југославије и Србије, кулминира општом светском одбојношћу према политици хегемона. Страхоте које изазивају ционисти у погрому над Палестинцима, дефинитивно је променио однос снага у свету. Цар је коначно виђен потпуно го, у својој злочиначкој аутентичности.

(Novosti)

KOMENTARI61 коментара

 1. Dejan says:

  Slobo je bio u pravu za sve, Ali je narod naseo na zapadnu propaganda I Lazi, oridao se za saku dolara, pa sada su valjda pojedini progledali ,ko je zapad, EU, Belosvetske zlotvore I ubice USA.

  • axiles says:

   Dejane ,potpuno si u pravu,ajd sto mu je zapad cinio nepravdu,ali dusa me boli sto smo i mi Srbi bili nepravedni prema njemu.

   • Косовац says:

    @ axiles, …..Поштовани колега, нисмо, ни ти ни ја били неправадни према Слободану Милошевићу. …..Можда смо га критиковали, а нема силе која може да нам то забрани, али сигурно нисмо радили оно што је Зоран Ђинђић радио оне ноћи када је Слободана Милошевића на Видовдан изручио Ден Хагу. ……………Тренутно ме интересује како ће режисер серије о Ђинђићу да испегла тај масонски поступак изручења Слободана Милошевића.

    • Зека says:

     Косовац, с обзиром да је после петооктобарске катастрофе победила проЕУропска политика са погубним циљем "Србија на еуРопском пРуту", а када видим неке овде коментаре против последњег српског суверенистичког председника, чини се да пеглање Ђинђићевих свињарија није ни потребно.

     • Косовац says:

      @ Зека, …..Хвала што употребљаваш моје оригинално име. Такође ми је драго што си у истој српској групи као ја и axiles. Што се тиче тога да пеглање Ђинђићевих „свињарија“ није потребно, ту веома грешиш. Одмах ће те демантовати ови који ће да сниме овај најављени филм. Видећеш како ће то да пеглају користећи њихово слободно сорошоидно уметничко уверење. А новинари ће за њима терцирати, па онда нама објашњавати и пеглати грешке првог пеглања. А српски Новоисторичари ће све то пажљиво замазати. ………………..Иначе, ја и данас, још не гледам српске филмове који су снимани после 1990. године. Да знаш, нисам ја алтајски сом па да погледам та срања од „српских“ филмова, па после да се исповраћам и да тако сачувам свој желудац. Мени то слабо иде, највиши домет ми је био да само испљујем свој екран.

      • Зека says:

       Благодарим. Него, а пропо Ђинђићевих свињарија, можда су за тебе под наводницима, за мене нису. Добро, цитирао си ме, разумем. Иначе, пошто ништа домаће не гледаш, ниси гледао ни ону скорашњу серију о Слоби и Мири тј. о њиховим последњим данима на власти. Збиља, јесте за повраћање, али ја сам почесто мазохиста, па волим да звирнем и код оних са којима се никако не слажем, чисто да будем информисан. При томе, ништа нису пеглали, него отворено показали скоро све свињарије којима су прибегли. Е, сад, како ће то испасти са серијом о Ђинђићу, немам појма. Тек, његов култ овде је и даље очуван. Највише због тога што су успели да од њега направе мученика. Иако сам одувек био противник његове политике, већ тог истог дана сматрао сам да је његово убиство велика грешка. За оне који се добро сећају, политика његове владе већ се увелико клатила и била склона паду. Већи део народа је прокљувио о коме се ради и шта се ради. Опозиција је била све јача, а Шешељеви радикали били су јачи него икада, заправо најјача странка у Србији. Шта се све после исподогађало, углавном знамо. Или би требало да знамо. По мом мишљењу, пропуштена је велика и можда једина шанса 2008. године када је она лисица и политичка куја Дачић прелетео на досовски колосек са Тадићем. Није Милошевић без разлога још много раније поручио својим присталицама да НЕ гласају за Дачићев СПС.

  • Velika Metla says:

   Дејан, могу да разумем да је народ, не сви али већина да, и насео на "шарени излог лажи" запада, што су многи барем у мојем окружењу и признали, али су проблем они краткоталасни несрећници који немају јак карактер да то себи, не морају другима, и признају.

 2. milorad5 says:

  ne zanimam mišljenje uplašenog birokrate kao što je bio milošević ako ne i nešto gore od toga,on je ipak vašigtonski "djak" i mnogo se družio sa NIJIMA,čak i burbon 4 ruže je navika odatle (by the way exelent wihiskey)...setio se da je srbin i SAMO srbin kads jevideo OMČU u najavi...on nije ispunio svoju dužnost ajde da mu oprostimo što je igrao u zapadnom kolu prečesto i dozvoljavao im stvari prećutno KOJE NIKO drugi ne bi dozvolio u takvom trenutku,ali NAJGORE je što je DOZVOLIO potkupljenom i uplašenom parlamentu da izglasa ulazak stranih trupa na našu teritoriju i što nije izdao naredjenje da se šiptarska pobuna uguši SVIM sredstvima i ODMAH onog momenta kada je prva NATO bomba bačena na srbiju...verovatno se plašio kao i uvek da "ne pretera" i da ga ne proglase za ratnog zločinca,zvanično i izdaju poternicu ko za putinom ali na kraju su ga uhapsili pod lažnom optužbom za ratne zločine i ubili...opraštam mu jedino zato što je svoju glupost kukavičluk i naivnost platio GLAVOM ali miloević svakom srpskom lideru mora i treba da bude primer ŠTA može da mu se desi ako PREDUGO igra u kolu sa "kvintom" ili nekom drugom nakaznom organizacijom sa par slova u imenu koja dolazi sa zapada...SVAKO ko misli da je on njima ortak greši ozbiljno,on je samo sluga koji će biti otpušten kad obavi prljav posao na koji je pristao,u najboljem slučaju zapretićemu kao koštunici da se skloni s puta...Milošević je FLEKA u srpskoj istoriji SLAVNIH SRPSKIH vojskovodja i političara koji su za razliku od dotičnog birokrate DOBRO znali sa čim se trguje i pregovara a šta ne dolazi u obzir i DA SE POMENE urazgovoru ili leti glava dripcu koji je došao sa takvim zmijskim pričama i uvredama...besčasni aparatiček i zato ne zaboravite da je najvažnija stvar koja razdvaja srbina od zapadnog čopora hijena ČAST I REČ...miloševiću je SVE TO OZBILJNO ZAKRŽALJALO OD 4 RUŽE I VAŠINGTONSKIH KOKTELA....to i kaže ovaj italijan i on je bre za mene više srbin od "slobice"..čovek ima čast i imao je hrabrosti da ispoštuje svoju REČ i dodje na strašno mesto i postoji na strašnom mestu...na njega treba da se ugledamo svi a ne na jadnu bulumetu beogradskih kafanskih "intelektualaca" i prodanih političara koji rade za strane službe i prodaju maglu ovde da bi nas opet jahale slovenci i ustaše za račun nemaca....taj film više neče gledati naša zapadna" braća"...by the way srpska industrijska proizvodnja je prošle godine skočila preko 5 % a slovenačka je pala za 2.5%,hrvate ne pominju vrerovatno je KATASTROFA i sad vidite KO je vukao bukagije u onoj jugoslaviji i načijoj grbači se sve lomilo dok su "braća" glumila evropejce i grozno IZDALI,i to zhvaljujući jednim delom upravo miloševiću i njegovim "džentlmen ski manirima",SVE IM JE DAO BRE NA TACNIO I ĆUTAO dok su horde ubica pokušavale opet da skoče za vrat našoj nesrećnoj braći svuda REDOM po jugi a u beogradu ovejani USTAŠA glumio premjera...da je bio čovek olupaoo bi bar mesića ko kera umsto tupavog,potuljenog stambolića i dobio bi spomenik ovako će ga se srbi sećati kao patetičnog jadnika na ivici izdaje...kad prodje još malo vremena čućete SVE..tragedija ko je nam bio lider u koga se klelo 2/3 srbije......nadam se da se to više nikad neće desiti jer još jednog miloševića i njegovu bulumentu ratnih profitera mi nećemo preživeti i nemoj da mi neko pomene vučića...njih dvojica su ko nebo i zemlja OČIGLEDNO...milošević se nije setio da jedan jedini put zatraži sednicu saveta bezbednosti,rusi su bre to radili umesto njega...videćemo vućića kako će se pokazati ali se meni čini da se dobro drži i dobro je za njega de je on već prošao kroz zapadnu školu specijalnih operacija...za vreme miloševića je imao vremna da se nagleda svega i svačega da sazna mbnogo toga, i da vidi šta treba a šta netreba da se radi...trenutno nemamo boljeg u ovako kritičnom momentu koji dolazi...i nemoj da mi pominjete kampere iz knez miloša i "nenasilne" nasilnike takodje...kada bi oni uspeli da vladaju srbijom bombe bi padale u beogradu za manje od godinu dana i to hrvatske i šiptarske bombe...ne zavaravajte se i ne budite budale vidi se ko ih vodi i ko ih plaća...samo onaj ko ne želi da vidi i ko se primio ko mlad mamjmun na njihovu propagandu i laži to NE VIDI..da imaju bilo kakav konkretan dokaz o izdaji proitiv vučića i ekipe to bi već bilo na balonima napisano iznad beograda ovako samo uopšteno "kradu,izdali su,dikataro ,ohridski sporazum itd.itd..naam se da shvataate ŠTA JE ULOG u ovoj "izbornoj priči" i "evropsklim istragama" jbte PA VEĆ SMO TO SVE ISTO VIDELI OD NJIH ali NIJE milošević predsednik i nije "demokratska stranka i prozapadna- čitaj ustaška instalirana opozicija" duboka država više u srbiji...

  • Косовац says:

   @ milorad5, …..Не пада снег да покрије брег, но пада снег да свака зверка покаже свој траг. ………………..Ево, твој траг је врло јасан. Али постоји један проблем у читању трагова. Не зна се да ли је зверка клонирана, или није. Па онда испадне џабе, траг лукаво наводи на погрешан правац. ………………..У сваком случају, битно је одговорити на став изнесен у коментару. ………………..А мој одговор на овај коментар би био овакав: „Данас се осећам толико лепо, као онда када је Слободан Милошевић отерао Ивана Стамболића“.

  • RASPUCHIN says:

   Да , све би то било тако иако бих имао нешто мало за додати на рачуне набројаних ал' нек' буде и овако.

   • Косовац says:

    @ RASPUCHIN, …..Од тебе нисам ни очекивао нешто друкчије.

    • RASPUCHIN says:

     Искрено ... , заболе ме нека ствар шта сте од мене очекивали.

     • Косовац says:

      @ RASPUCHIN, …..Пушти то што те заболе, важно да ти је здраво оно иза.

      • RASPUCHIN says:

       Зар морате баш у сваком свом коментару показати колики сте примитивац?

       • Косовац says:

        @ RASPUCHIN, …..Јесте, ја примитивац, а тебе заболе qрац.

     • Један тамо, не знаш га ти... says:

      🐃 косоварско и даље муче овуда и смара народ својим тупавим џиберизмима?!

      • Косовац says:

       Ала си ти неки тежак сојсуз, јадни ови ботови који мора да те трпе.

     • Један тамо, не знаш га ти... says:

      Фукара образа нема. Ништак и џибер је то, без вере и нације. Гарантујем да, генетски, није Србин. По примитивном, азијатском понашању, по непознавању српског језика и куловштини исувише подсећа на арнаута.

      • Косовац says:

       Чујеш, конвертит без интегритета почео да оцењује ко је Србин, а ко није. Ех, тупчо, да ми је да знам твоје критеријуме. ……………Ево ја из прве руке, по твом напредном европском понашању, русофобији, антисрпству, закључујем да си ти једна нова перспективна нација, која себе назива Другосрбијанац.

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    🐃 косоварско, генетска мутација најгорих арнаутско-гараганских азијатских сорти, неког и нешто "процењује"?! Ни С од Српства није достојан да изговори. 'Ајд, страни плаћениче "косоварски" - на ливаду.

 3. gosn. Mirzet Senfo Haramija says:

  Sloba je bio pametan ali je bio kao i svaki komunjarnik i glup u neku ruku.

 4. Petrovgrad says:

  Slobodan Milošević je poslednji državni do sada. Posle njega bili su mahom gnjide. Izručili su vrhovnog komandnta neprijatelju da mu sudi. Kopja mizerija. Ako je kriv, trebali su da mu presude po kratkom ili da mu sude javno. Generali koji su ga strpali i transportovali za Hag sa vrećom na glavi snose odgovornost, kao i ovi ispod njih što nisu sprečili. Ja nisam očekivao da ga brani Nataša Kandić ili sl. njoj, ali od visokih oficira jesam. Danas najviše ispaštaju Srbi sa KiM, zato što su betkrajno podržavali Miloševića. Sada im se zbog toga svete deca komunista koji vladajku Srbijom, zbog toga što je razbio komunističku antisrpsku platformu. Kidnapovane Srbe nisu tražili za razmenu, već su sve teroriste oslobodili bezuslovno. Srbe su ostavili da ih žive kasape. To im je bila kazna zbog podrške Miloševiću. To treba pitati one koji su oslobadjali Kurtija i druge iz zatvora, a nisu tražili razmenu za kidnapovane. Koštunica to dobro zna, nije on nepismen. Iskusan je političar i sa visokim obrazovanjem. Tako da po pitanju kidnapovanih Srba, isto se poneo kao Nataša Kandić i NVO.

  • Косовац says:

   @ Petrovgrad, …..Сагласан.

  • Rostand says:

   E to Koštuničino puštanje šiptarskog terorističkog šljama bez ikakvog reciprociteta nikako nisam mogao shvatiti.Još gore je što ni ove bitange poslije njega ne čine baš ništa da se rasvijetli sudbina kidnapovanih i kazne zločinci tako da tvoja teorija o osveti kosovskim Srbima od strane djece komunjara ima dosta smisla.Sva ta komuno "aristokracija" je brzinom munje prigrlila zapad i njihov centralni komitet iz Fašingtona.

  • NikolaVelki says:

   Petrovgrad...Znači po tebi, Sloba je bio divni, dobri momak, patriota, a svi posle njega - komunjare ?? Ma hajde... i za sve su krivi oni posle njega, a on jadnik nije ni za šta. Vojvoda Momčilo Djujić, intervju iz 1989 godine : Mira Marković potiče iz otrovane komunističke familije, rodjak joj je Draža Marković, dugo godina Titov komunistički gaulajter Srbije... Njena tetka je dugogodišnja Titova kurva Davorjanka Paunović Zdenka i bila mu je to zajedno sa sestrom - Mirinom mamom... Slobini i otac i majka su bili krvoločni montenegrinski komunisti, koji su dovedeni u Srbiju (Požarevac) posle II sv. rata da sprovode komunistički teror. Oboje su izvršili samoubistvo. Kakav li je onda mentalni sklop Slobe Miloševića, šta ti misliš ?

  • RASPUCHIN says:

   Уздали су се у Милошевића и Срби у Републици СРБској Крајини па их је онако бездушно и олако препустио усташама. Да то није урадио не би се дешавало ово Србима на КосМету. А што се тиче официра JNA тек је то подужа прича јер су у све што се догодило били дебело и дубоко умјешани али народ је слијеп и малчице заглупљен од истих. Управо је за JNA била примјерена она народна : "Споља гладац а изнутра јадац".

 5. Srb says:

  Ne! Tvoje kritike na račun Predsednika Milosevica, jedinog do sada, u 99% ne stoje. A naravno da je deceniji najtežoj u istoriji vaskolikog naroda srpskog, tezoj od 1914, mnogo tezoj od 1941., imao je i gresaka, ali to su vec mišljenja "generala posle bitke", Pisanje o Drang macht Osten, udruzeni zlocinacki poduhvat protiv Pravoslavlja Srba i Rusa je dugačka prica, ali ukratko Cu cinjenice. Zahvaljujuci Milosevica Vojvodina je u sastavu Srbije(bar za sada), a i Kosovo bilo vraceno pre nego su NATO nacisti genocidnom politikom i, medijskom satanizaciji, najgorim sankcijama ikada, bombardovanjem i pretnjom da ce svi gradovi biti sravnati sa zemljom, NATO nacisti ipak uspeli da ga preuzmu, ALI kao teritoriju pod UN, s tim da se 1000 vojnika vrate na KiM, i za to je u vreme Milosevica bila spremljena jedinica (koju su DOSmanlije rasformirali). Tacno da je greskaa bila sto je verovaoao u sporazume sa lazljivom Zapadom, od zasticene zone Republike SrBske Krajine, do rezolucije 1244. Sve vreme od prvog dana, od 1990. postoji pretnja bombardovanja Srbije koje on pokušava da izbegne. E sad zasto smo mi izgubili, a Ustase, Shiptari, muslimani i Slovenci pobedili??! E tu je odgovor slikovit- 9.mart 1990, kada Vuk i opozicija u zemlji da budu "kalif umesto kalifa", cepaju narod, a vec uveliko pod upravom stranih službi,cepaju srpsko bice na dve polovine, istovremeno hrvatski komunisti i Ustase se ujedinjuju, isto u Sloveniji, isto kod muslimana, Shiptara,... Odlično smo prosli-perfektno, kolko nam je bila izbusna i vojna i drzavama bezbednost, vojska, policija, .. od strane nasih neprijatelja. Vuk, DOS manlije, dolari, marke, izdaja iznutra, sto bi rekao najveci intelektualac tog vremena Dragos Kalajić, celokupna "kulturna elita BG" su bili NATO lokatori. Junaci sa Kosara i Pastrmka je bilo premalo za pobedu nad najgorom i najjacom zlocinackom bandom (NATO) koju je istorija zabeležila. A sto se tice NATO kvislinga, autosovinisti, drugosrbijanaca, tacno je da nisu formalno na vlast, ali realno su u svim porama kolonije Srbije. Da nije tako ne bi u Srbiji bio donet zakon o koji ce kaznjavati Srbe koji ne budu govorili izmisljenim NOVOGOVOROM, a takav nam nisu nametali na silu ni Turci, ni Hitler.

  • Косовац says:

   Све потписујем: Е сад зашто смо ми изгубили, а Усташе, Шиптари, муслимани и СЛОВЕНЦИ победили??! Е ту је одговор сликовит- 9.март 1990, када Вук и опозиција у земљи да буду "калиф уместо калифа", цепају народ, а већ увелико под управом страних служби, цепају српско биће на две половине, истовремено хрватски комунисти и Усташе се уједињују, исто у Словенији, исто код муслимана, Шиптара,... Одлично смо прошли-перфектно, колко нам је била избушна и војна и државна безбедност, војска, полиција, .. од стране наших непријатеља. Вук, ДОС манлије, долари, марке, издаја изнутра, што би рекао највећи интелектуалац тог времена Драгош Калајић, целокупна "културна елита БГ" су били НАТО локатори. Јунаци са Кошара и Паштрика је било премало за победу над најгором и најјачом злочиначком бандом (НАТО) коју је историја забележила. А што се тиче НАТО квислинга, аутошовинисти, другосрбијанаца, тачно је да нису формално на власт, али реално су у свим порама колоније Србије. Да није тако не би у Србији био донет закон о који ће кажњавати Србе који не буду говорили измишљеним НОВОГОВОРОМ, а такав нам нису наметали на силу ни Турци, ни Хитлер. ………………..9.март 1990 је био дан када смо са запрепашћењем видели да су српске комуњаре извеле на улице Београда 100.000 српских издајника. Довожени су аутобусима из свих крајева Србије. Док су Срби у Босни и Хрватској стрепели за своје животе, српски издајници су марширали Београдом, клицали америчком амбасадору Цимерману и тражили смену власти која је била већ почела да шаље добровољце да бране наше Србе преко. Владан Батић, Зоран Ђинђић, Вук Драшковић, Војислав Коштуница, Јован Рашковић, Драган Веселинов, Драгољуб Мићуновић, гледам слику из новина како се разбарушени шепуре средином улице, као да су ослободиоци Београда. Били су то овлашћени представници окупатора.

   • Зека says:

    Па сад, Косовац, ако су Владан Батић, З. Ђинђић, Јован Рашковић, Војислав Коштуница - комуњаре, онда сам ја кардиналски кандидат за ватиканског папу. Фали још и онај радикални антикомуниста петоколонаш Милан Протић, па да листа "комуњара" буде потпуна. Узгред, деветомартовска специјална операција Запада против Србије била је 1991. г. То ти кажем као сведок, из прве руке. Сведок, никако учесник.

    • Косовац says:

     @ Зека, …..Ја нисам учесник деветомартовске Специјалне операције Запада против Србије. Може да се каже да сам сведок, нисам био на лицу места, али сам то посматрао на Мител телевизији. Да ниси мали, ти би знао да су демонстрације организоване зато да уместо Мител телевизије (ТВ Бастиља) морамо да гледамо Јутел телевизију. Јутел телевизија је била достојни представник антинихсрба. Не знам колико је то компликовано, али треба много простора да ти се то објасни, па ћу се задржати на овој констатацији. ………………..Прихватам твоју исправку, да Владан Батић, З. Ђинђић, Јован Рашковић, Војислав Коштуница нису комуњаре, али ми није јасно зашто си дозволио да Вука Драшковића оставиш као сироче на мом списку комуњара. Иначе, не знам да ли ти је познато из социологије, да комуниста и комуњара више немамо у савременом друштвеном животу, сада уместо њих имамо Сорошоиде. Сви они су у сорошоиде конвертовали у виду ластиног репа. ………………..Шлагер питање ти је овај Радикални Антикомуниста Милан Ст. Протић. Ајде „антикомуниста“, то ћу да ти погледам кроз прсте, али „радикални“? Види, мало си претерао, како овај млакоња Милан Ст Протић може да буде радикалан? Он само може да буде слуга окупатора, као рођен је за ту функцију, као и његов предак онај чувени Протић (ваљда), као и он ономад у Америци, Швајцарској и Лихтенштајну као досманлијски антисрпски амбасадор.

     • Зека says:

      Ма, јесам ја мали, али од палубе. Никако да се докопам неких кабина. Капетанске препуштам много паметнијима од себе. Добар си сведок кад си све гледао на Мителу. Ипак, допусти да сам и ја неки сведок, јер сам био тамо. Тачније, код Београђанке и то у јеку грађанских сукоба. Задесио сам се случајно, послом. Да не бих ни крив ни дужан добио по бубрезима, склонио сам се са групом људи у књижару у подножју Београђанке, па смо неко време заједно кроз излог проматрали шта се на улици дешава. Место јесте статично, али се и одатле доста тога видело, а читава атмосфера била је аутентична, непосредна. Од силине гнева руље, тресла се земља под нашим ногама, веровао ти или не. Када се мало примирило, једноставно сам отишао кући, јер сам био близу. На пар метара од мене горео је полицијски ауто на сред раскрснице код Лондона, а неколико млађих авантуриста млатило је моткама ту олупину и псовало. Испоставило се да сам се повукао само неколико минута пре него што су, један за другим, страдали полицајац Недељко Неђо Косовић и омладинац Бранислав Бане Милиновић. Два изгубљена живота, а за шта? И за кога? То сам се тада питао. Комуниста има, буди уверен у то, али су за сада намерно потиснути са јавне сцене. Ту и тамо се појаве као вапијући у пустињи, нпр. када залепе торту у лице оном француском морону Левију, или када неком драгом госту са Запада кажу све у лице, нпр. генсеку НАТО Столтенбергу у сали на Факултету политичких наука. Милан Протић је итекако радикалан, али не као страначки радикал, него као антикомуниста. Његов психопатски и радикални антикомунизам је, заправо, једино разговетно начело које је у стању да изблебеће. Све остало код њега је параноидна агресија и обична поза. И лажно се представља да је историчар.

 6. Turbo tata says:

  Posle Slobe Srbiju su vodili Koštunica,Tadić,Nikolić i Vučić sve stečajni upravnici koji su u etapama jedan za drugim nastavili da razbijaju državu u paramparčad......

 7. NikolaVeliki says:

  Axiles, na kojim si ti drogama ? Milošević je montenegrinska, komunistička bitanga, a žena mu Mira je mentalno poremećeni psihopata... Njih ti je žao Koliko je Srpske dece izginulo uzalud zbog njihovih suludih odluka... 4 puta Srpska vojska je ulazila u Osjek, da bi se Sloba dogovorio sa prijateljem Tudjmanom o povlačenju... koliko je mladih momaka tada izginulo pri svakom ulasku i povlačenju, znaš li ? A predaja Knina, Kupresa, likvidacije vidjenih Srpskih vodja i oficira koji su se tim izdajama usprotivili, masovna pljačka naroda Srbije preko organizovane ludačke inflacije (i Jezde i Dafine),sramno ostavljanje na cedilu naroda u Krajini kada je njegovo dupe došlo u opasnost.... Ti i Kosovac izgleda uzimate psihoaktivne supstanci, da bi vam prošlost i stvarnost bile ružičaste

  • Srb says:

   Ne znam ko uzima psihoaktivne supstance, ali znam ko ne zna, i ko vrti nacisticku CNN, algmajnecajtung antisrpsku i antimilosebicevsku , autosovinisticku, drugosrbijansku mondijalisticku propagandu. Sve to sto si nabrojao, pokazuje neznanje da je za sve to kriv Zapad i udruzeni zlocinacki poduhvat Vatikana,Nemacke,Engleza i "duboke mocvare USA", koji su taj zlocinacki poduhvat planirali Jos 70-ih, mnogo pre nego je Milosevic dosao na vlast, i prvi trazio prava za srpski narod na Kosovu i drugim socijalističkim republikama, koja bila oduzeta u SFRJ, a delimično Jos iz Kraljevine Jugoslavije, i time izazvao mrznju celog Zapada. Vidim da ti ponavljas ono sto su pricali kvislinzi DOS manlije, Vuk, NVO,.. kako bi pridobili deo naroda za puc 5x 2000. u raspolucenoj Srbiji, kada ceo"elitni BG" trazio da se prekine "agresija" na NDH, BiH, Kosovo, jer "oni su svet". Pametni ljudi znaju da nije Milosevic kriv sto je vojska izgubila od lovačke bande u Sloveniji, sto je oslobadjanje Vukovara trajalo mesecima, niti za sankcije totalitarnog Zapada kada moralo radi opstanka drzave tolerisati sverc i drugo, Rat i agresija na vaskoliki SrBski narod nije bilo ruzicast, vec totalitarni najstrasniji udruzeni zlocinacki poduhvat NATO alijanse.

   • Velika Metla says:

    Срб, узалудно је објашњавати онима који тај цео период посматрају САМО кроз призму једне особе, па макар то био и Милошевић. Поставио бих САМО ЈЕДНО питање свима онима који данас критикују Милошевића, а то је " јели Милошевић био председник и у свих оних 68 држава које је сатанистичка америка бомбардовала и опљачкала после Другог светског рата"? Ја лично Милошевићу замерам само то што је дозволио супруги да се петља у политику, и што није побио барем 200 хиљада ове багре "досовске", па да имају разлога да га преживели мрзе. ДругосрПијански олош би желео да живи као " цео нормалан свет", само НЕ НИКАКО као Срби. Немам ја ништа против нека они живе како год хоће, САМО да мене не убеђују у тај и такав назови живот, где је чмар битнији од образа.

    • Srb says:

     Lepo si objasnio pitanjem ponavljacima NATO-papagajima koji ponavljaju mantru koriscenu za satanizaciju Milosevica i Srba kako bi izveli puc 5.x i kao "trojanski konji" otvorili vrata NATO okupaciji i kolonizaciji Srbije, "da li je Milosevic bio predsednik i ostalih 68 drzava koje su oni bombardovali i satanizovali i opljackali"?!!! Naravno, bio je drzavnik sa greskama koji su cinjene u vremenima totalitarne Zapadne agresije na vasceli srpski narod, Milosevica su ubili pre dve decenije. Agresija traje i danas. Pametnom jasno.

  • Косовац says:

   @ Nikola Veliki, …..Да,да, а ево ово су твоји штакори: ………………..9.март 1990 је био дан када смо са запрепашћењем видели да су српске комуњаре извеле на улице Београда 100.000 српских издајника. Довожени су аутобусима из свих крајева Србије. Док су Срби у Босни и Хрватској стрепели за своје животе, српски издајници су марширали Београдом, клицали америчком амбасадору Цимерману и тражили смену власти која је била већ почела да шаље добровољце да бране наше Србе преко. Владан Батић, Зоран Ђинђић, Вук Драшковић, Војислав Коштуница, Јован Рашковић, Драган Веселинов, Драгољуб Мићуновић, гледам слику из новина како се разбарушени шепуре средином улице, као да су ослободиоци Београда. Били су то овлашћени представници окупатора.

  • Зека says:

   НиколаВелики, много ти је нервозан тај твој несувисли коментар. У таквом беснилу рађа се интелектуално слепило и не обазире се на историјске чињенице. Само неразумни људи могу помислити да су Милошевић и Туђман били пријатељи. На ту помисао их вероватно, као и сваког политички неписменог, наводе околности њихових сусрета и састанака. Можда и која чашица пића коју су узгред протоколарно испијали. Никакви они пријатељи нису били. Напротив, радило се о међусобном надмудривању ко ће извући што више у борби за југословенско наслеђе, а уз што мање жртава. При томе, на неравноправној основи. Док је уз Туђмана био комплетан колективни Запад на врхунцу моћи, уз Милошевића није био нико, па чак ни Руси на које смо ми Срби желели да се ослонимо. Да, било је жртава, као и у сваком рату. Политика из Београда је од самог почетка подржала српски народ у сецесионистичкој Хрватској која је врло брзо призната као независна држава. Србија је све време вишеструко помагала Србе у Крајини и Хрватској (добровољцима, ратним материјалом, горивом, кадровски и финансијски, правно и политички...). И све то по цену тешких санкција над Србијом! Преостало је још само да званично зарати, али чиме и против кога? Данас су бар познате чињенице како је дошло до слома РСК и ту Милошевић и Београд немају никаквог негативног удела, напротив. Фронт је сломљен оног тренутка када су различити интереси поделили руководства и када су захтеви надилазили реалност и могућности.

   • Косовац says:

    @ Зека, …..Сагласан сам.

 8. Један тамо, не знаш га ти... says:

  Ко о чему косовски неписмени ништак о другосрбијанцима, о црвенима, жутима... Почеће и „мали зелени“ да му се привиђају. Сви су "они" радили за странце и сви су "издајници". То што је он "побегуља" која је продала дедовину и образ, веру за вечеру - о томе говедо ћути. Чим му је Вјекослав Шешељ највиши домет у политици одмах вам је јасно о каквом ретарду је реч. Шљам куловски.

  • Косовац says:

   Сада си разочарао, овај коментар ти је некако го, разголићен, непотпун без оних твојих пећинских цртежа. Без пећинских цртежа ће људи помислити да си издајник, неправедно, а ти си уствари само страни плаћеник.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Ево, да 🐃 косоварско не кука и не самара.

 9. Petrovgrad says:

  Što se tiče hiperinflacije, a kasnije denominacije od 24.01.1994 sva dugovanja i potraživanja svedena su na 1 dinar. Šta da toga nije bilo, Mi bi i danas vraćali kamate i bili bi u dužničko ropstvo. Iz Hrvatske je pobeglo milion državljana. Nisu pobegli od Srba, već od izvršitelja, odnosno bankarskih zelenaških kamata.Tamo nije bila hiperinflacija. Što se tiče zločina komunističkih vodja, mislim da su se u tome najviše isticali roditelji današnjih opozicionara Nataše Kandić, Zoje, Liht, Biserko, Jakšići,... Miloševićev otac se ubio, jer je jednom učeniku zaključio jedinicu iz predmeta, a taj djak se zbog toga ubio. On nije mogao da živi sa time da se dete ubilo zbog njega, pa se ubio. Slobodanov otac nije bio na funkcijama.To su neki podaci, možda nisu tačni, ali neka me neko demantuje.

  • Зека says:

   Зашто се тако често нечија политичка улога процењује на основу тога ко су им били родитељи? Јесте тако лакше, јер не захтева проверу чињеница. Зато такве предрасуде лако одведу у заблуде. У стварном животу деца су често бунтовници у односу на своје родитеље. Ово поготово важи за политички ангажман и идеје. Угледни комунисти између два светска рата у Београду била су деца познатих родитеља монархиста, богаташа-индустријалаца, функционера скупштине Краљевине. Најпознатији међу њима су Рибари, Рибникари, Дедијери, Коча Поповић итд, сви са Дедиња и ближе ексклузивне околине. Обрнуто, њихова су деца, опет, ишла прозападним путем обожавања Холивуда и "демократије" гадећи се радничко-сељачког система социјализма у сопственој земљи. И заиста, већина њих се током деведесетих метнула у службу Запада. Величали су и величају ЕУ, НАТО, Америку...

   • Косовац says:

    @ Зека, …..У праву си, још да додам: Искуство нас је научило да од доброг оца или мајке, не мора да испадне и добро дете. Неки то упрошћено називају генетиком. Неки то могу закључити и на основу сопственог искуства. Спреман сам да прихватим чак и то да од огавног оца Коче Поповића може да се изметне неки син или ћерка са људским достојанством. Све је могуће у овом Божијем шару.

    • Зека says:

     И ти си у праву. Не може Коча да буде крив за свог оца који је имао надимак Пескар. А знамо зашто га је народ тако називао. И није био једини који се обогатио на такав начин. Ратних профитера је било, има их и биће их док је ратова. Невоља је у томе, што се све брзо заборавља, па данас Коча испада бандит само зато што је представник оних који су мноштву тих профитера национализовали имовину. Сарадницима окупатора су и конфисковали. Они који ту револуцију критикују данас траже да се савременим профитерима одузме све што имају, па тако огољују своје двоструке стандарде. Иначе, Коча је под старе дане просенилио и изгубио оштрину ума коју је раније имао. Послужио је прозападним петоколонашима као прави корисни идиот.

 10. Gagi says:

  Uputio bih kolege komentatore, da ukucaju - Doktor Veselin Vesko Savic. Iz delovanja ovog Doktora, mnogo toga moze biti jasnije. Najzad mozemo da shvatimo ko nam je ukrao zivot zbog svog licnog interesa.

  • Један тамо, не знаш га ти... says:

   Браво, Гаги. Ал' се бојим да ће комуњарска марва тешко схватити.

  • Зека says:

   Урадио сам по твом упутству, Гаги, и имао шта да видим. Тај Веселин Савић ужива у друштву Вука Драшковића. При томе, неколико наслова упућује да је "радио Слобин профил" за америчку обавештајну службу ЦИА! Ако је све ово онако како се види после укуцавања његовог имена, онда не знам на какав си нас то пример упутио.

   • Gagi says:

    Zeka... Moze se sa ove vremenske distance lepo sagledati, ko je spremao i strucno procenjivao buduce vodje ovog naroda. Vrlo je interesantno, radio je za americku sluzbu CIA a tita mu nije mogao nista, bio je cak veci autoritet od njega. SVI koji su sedeli na Savicevom kanabetu, kasnije su dobili neka politicka zaduzenja jer su se uclanili u tadasnji CIA klub. Kada se danas malo bolje pogleda, svi ti sa kanabeta su danas ponovo ujedinjeni i zajednicki sa socijalistima protiv kojih su bili, "vode" ovaj narod. Gde ga vode, to cemo tek videti. Secamo se valjda kako je Vuk ponizno ljubio ruku Olbrajt. U cijoj je on tada vladi bio ministar, prvo su ga isprebijali a posle im je bio neophodan sa njegovim vanvremenskim "umnim" uslugama. Mnogi iz te CIA ekipe su jos politicki aktivni i nezaobilazni, ima i onih koji su obezbedjeni vrlo pristojnim drzavnim apanazama. Najvece iznenadjenje je, u tom drustvu je bio i Filaret, neciji veliki ljubimac.

    • Srb says:

     To je bio najveci problem Srba od dolaska Milosevica na vlast i njegovog vracanja Vojvodine i Kosova u Srbiji (do tada uzaS). Znaci da nikoga ne treba da cudi zasto su Vuk & Co. organizovali 9. marta 2000. cepanje srpskog naroda na dve polovine u trenutku kada krece progon Srba u Sloveniji, NDH, BiH, i Kosova gde to traje od Turske okupacije. A znamo i da je JNA i mnogi oficiri pod NATO kontrolom bili. Rezultat smo videli 5.x 2000.

    • Зека says:

     Не верујем, Гаги, да је у покојној Југославији неко био већи ауторитет од Броза. Бар што се народа тиче. Неки извори тврде да је постојао само један човек који је могао да му бане у кабинет без куцања. Кажу да је то био Иван Стево Крајачић, троструки агент бивше Коминтерне и стари енкаведеовац. Али, већи ауторитет није био. Да је био, не би га у Липику код Јасеновца приликом јубилеја и протоколарног ручка онако напали српски субноровци и партизани. Ту га је првоборац Раја Недељковић замало ликвидирао на лицу места. За овај инцидент постоје и разлози, али не морам све овде да пишем, има о томе на мрежи. Још важније, има у веродостојним књигама. Елем, они који су сарађивали са страним обавештајним службама против своје земље и народа, такви никако нису могли да буду аутентични комунисти тј. титоисти. Били су одметници, јер су изневерили и проневерили, такорећи продате душе. Врло је могуће да их је подоста било, али до Брозове смрти нос нису промолили. Филарет је посебна прича, код њега има и доста тога родољубивог, али могуће да се и он компромитовао у безначајним глупостима.

  • Косовац says:

   @ Gagi, …..Шта нам се стално утрпаваш са тим агентом ЦИЈА Веселином Савићем? И ми мало боље обавештени знамо ко је та индивидуа Веселин и како је вршио припрему да комунистичка власт Србије која је комплет била агентура ЦИА, буде замењена са новим ЦИА „бившим комунистима“. А ти као мали сорошоид: „Ко нам је украо живот“. Морам и ово да упишем у свој речник новоговора. Украо живот, мало дете написало писмени задатак. Јесте мало сатанистички, али папир трпи све. Ко ти је украо Живот? Па украо ти је живот овај код нас што лиже средњи прст, расвести се мало.

  • Један тамо, не знаш га ти... says:

   Не рекох ли ти да ће се правити блесави?

 11. Zeka says:

  Када неки овде критикују Слободана Милошевића, делује као да им је сврака попила мозак, јер не знају или не желе да знају историјски контекст догађаја. Ја сам одувек таквима постављао питање, па и сада га постављам: - шта би ви радили да сте били на његовом месту? Наравно, узимајући у обзир све битне околности оног времена. Међу њима су најзначајније: 1. разбијање СФРЈ и правног поретка и борба за југословенско наслеђе; 2. слом међународног права заснованог на кримском поретку; 3. преурањено признање нелегалних сецесионистичких република од стране Запада који је био на врхунцу политичке и војне моћи; 4. рушење фамозног берлинског зида и последични слом Совјетског Савеза који је принуђен да води поданичку политику према Западу и Америци; 5. распад ЈНА по националним шавовима као једине легалне армије на територији Југославије... има још тога, али разумнима довољно је и ово. Дакле, позивам заинтересоване да покажу своју интелигенцију и политички таленат и објасне овде какву би они политику водили. Без конфронтација, петоструког обруча економских и свих других санкција, а у корист Срба и Србије. Изволите...

  • Gagi says:

   Slobodan Milosevic nije mogao da vodi nikakvu uspesnu politiku. Tada je Srbija bila nejaka a udvoricke rulje oko njega i bande je bilo na pretek. Mnoga pomoc koja je slata nasem narodu preko Drine je unovcavana i prodavana neprijateljskoj strani. Organizovane dobrovoljacke jedinice nisu nailazile na dobar prijem od strane komunjarskih oficira koji su kasnije rat izgubili, mnogi od njih su penziono i na druge nacine zbrinuti u Srbiji za svoj profesionalni "uspeh". Slobu je najvise voleo narod sa KiM, secamo se mitinga i skandiranja "mi te volimo". Naravno da su ga obozavali, on im je omogucio da zive bezbrizno u gradovima Srbije. To sto je decenijama ulagano u taj narod za njihov opstanak na KiM, sto su Petar i Aleksandar besplatno delili zemlju koju su oni kasnije skupo otudjili, to uopste nije vazno. Ko moze da vodi uspesnu politiku sa prokletim kukavicama i profiterima koji su danas opet krajnje beskrupolozni. Danas rastacu ovo malo Srbije sto je ostalo, kradu narodima planine i izivljavaju se da bi pravili neke svoje elektranice u vremenima nuklearnih elektrana. Sloba je svoj zivot upropastio - nizasta.

   • Зека says:

    Од када то, Гаги, постајеш елитиста, па критикујеш народ док правдаш владаоце? Почешће резилиш ту тзв.елиту била она ма са које стране. Или си недоследан, шта ли? Ништа ни од Петра, ни од Александра не би било, да није било управо тог храброг нашег народа који се борио тј. наших срчаних и слободарских предака. Њихова су се срчаност и храброст и слободарство као традиција негде у међувремену загубили, па дочекасмо данашње све саме плачи..чке, жалопојке над сопственом судбином. Срчаност и храброст остадоше још само у коментарима које куцкамо по форумима. Слободан Милошевић је са тадашњим главним људима у држави и војсци, заправо последња манифестација тог слободарства. Где ћеш већег доказа од чињенице да земљу без борбе није предавао, а имао је наспрам себе и народа разобручену бруталну војну силу и рамбује-ултиматум не много слабији од оног аустро-угарског. Шта је требало још да уради? У границама реалности и моћи људског бића. Страшна је околност та што је ситуација била, ако не гора, а оно скоро равна оној из јула 1914. С тим што смо тада имали неке савезнике, а 1999, баш никакве! Како смо до тога дошли? Како и зашто? Бојим се да су наши одговори прилично различити. Иначе, како год било, никако не бих рекао да је "Sloba svoj zivot upropastio - nizasta"! Ако ништа друго, а оно бар његов наступ у Хагу достојан је националног хероја. С пуним правом може се рећи да је пао на бранику Отаџбине.

 12. Један тамо, не знаш га ти... says:

  Зеко, мораш схватити да имаш посла са 🐃 косоварским. Нема ту аргументације, логике, полемике... Таквима само онечишћеном мотком можеш објаснити где им је место.

  • Зека says:

   Свеједно, не видим овде никог ко ми није брат или земљак. Додуше, постоје и сестре... :)))

  • NkolaVeliki says:

   Potpuno si u pravu. Opisao si Kosovca i njegov karakter poetski :)

   • NikolaVeliki says:

    Jedan tamo ne znaš ga ti@.. Potpuno si u pravu za Kosovca. Opisao si ga poetski :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u