МИЛОШЕВИЋЕВ САВЕТНИК ОТКРИВА: Ево због чега је Запад разбио СФРЈ и почео да уништава Србију!

MILOŠEVIĆEV SAVETNIK OTKRIVA: Evo zbog čega je Zapad razbio SFRJ i počeo da uništava Srbiju!

20 maja 2017

Da su Amerikanci, Francuzi i Italijani dobili 1990. godine koncesiju „Drina“ i na njoj izgradili 20 hidroelektrana, bivša SFRJ se ne bi raspala. Ovo tvrdi Zvonimir Trajković, bivši savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića

Zvonimir Trajković, bivši savetnik Slobodana Miloševića otkrio je detalje svog ‘duela’ sa Miloševićem iz 1990. godine oko projekta ‘Drina’.

– Predložio sam Miloševiću taj projekat prema kojem je trebalo da Francuzima i Amerikancima prodamo koncesiju nad Drinom i njenim pritokama na 25 godina, nakon čega bi francuski i američki lobisti uložili 16,5 milijardi dolara u izgradnju 28 hidroelektrana. Međutim, Milošević je to odbio kao od šale – rekao je Trajković i otkrio mnoge detalje oko projekta.

Projekat ‘Drina’ sastojao se od četiri podprojekta koja su, između ostalog, predviđala i revitalizaciju kosovskih elektrana i postavljanje podvodnog kabla za južnu Italiju kojim bi se Italiji stalno isporučivalo 2.000 megavata.

– Ja sam bio presrećan kada su Amerikanci i Francuzi prihvatili taj plan. Odmah su, naravno, uskočili i Italijani jer im je bilo jako važno da dobiju to napajanje s juga. Ali, ponavljam, Miloševiću se to nije svidelo jer je, praktično, uslov bio da se koncesija za Drinu da za jedan dolar. Uzaludno sam pokušao da objasnim Miloševiću da onome ko hoće ovde da uloži 16,5 milijardi dolara ne može tražiti pare za Drinu. Pitao sam ga šta oni mogu Drini, da li mogu da je odnesu, presele nekuda? Ne, rekao sam, Drina će uvek biti tu gde jeste i teći tu kuda teče. Milošević je bio neumoljiv – priseća se Trajković.

Miloševićev savetnik u periodu 1990-1993. godine veruje da je njegov šef pristao na projekat ‘Drina’, u Srbiji bi danas sve bilo drugačije.

– Rat je za Amerikance biznis, bombardovanje Jugoslavije Zapad je koštalo oko 20 milijardi dolara. Da su uložili 16 milijardi dolara u ovaj projekat, ne bi ni pomislili na bombardovanje. To je način na koji razmišljaju multinacionalne kompanije, a upravo one postavljaju Buša, Klintona – rekao je Trajković.

On objašnjava da je Drina jedan od poslednjih rečnih energetskih potencijala u Evropi, i to je razlog zbog kojeg su stranci bili voljni da ulože toliki novac.

Ključni stimulans trebalo je da bude ponuditi Drinu besplatno kao koncesiju, odnosno za jedan dolar na 25 godina što je za strance, ipak, bio primamljiviji deo ponude.

– U pitanju su multinacionalne kompanije koje ne bi radile nešto zato što nas vole, već zato što je njihov interes ogroman, zbog toga što bi jedan ‘Dženeral elektriks’ radio generatore, turbine, transformatore i sve drugo. U toj situaciji naša građevinska, elektro i mašinska operativa uključila bi se u sve te poslove. Na taj način, procena je bila da bi 63 odsto od 16,5 milijardi dolara ostalo kod nas – procenio je Trajković.

(Telegraf)

 

KOMENTARI17 komentara

 1. spira says:

  Zvonimiru Trajkoviću ti si budaletima. Misliš da treba da verujemo u te tvoje gluposti.

  • AJaj says:

   Jeste, ali zato danas ima tek takvih budaletina koji oće sve da daju za 1dolar.

   • Jovan says:

    Brate, sve price protiv Gospodina Predsednika Milosevica plasiraju raznorazni DEBILIANI ( prema M.P.) koji glumili nekave znalce i koji su izdali SRPSKI NAROD, SRBIJU I MILOSEVICA kao sluge mije i cije za saku dolara. Svoju glupavost i tupavost optuzivanjem Milosevica da je kriv za rat, POJMA NEMAJU!!! SVI RATOVI U CELOJ ISTORIJI COVECANSTVA SU VODJENI I DANAS SE VODE ISKLJUCOVO RADI PLJACKE DRUGE DRZAVE I NARODA, i kolateralno zbog zena!!! Sve drugo su debilske fraze UCENIH DEBILA ( sto bi rekao M.Petrovica) koji su postajali clanovi zapadnih teroristickih org. tipa "cia, mi6, "malteski vitezovi ili "lobanje i kosti", "bilderberg-potrckovci" i radili i DANAS RADE za NATO TERORISTIC PLJACKASKE HORDE ZLA!

 2. Kosovac says:

  Jeste da ovaj Trajković malo laže, ali dobro je što nije pljuvao na Miloševića. Inače, eksploatacija hidro potencijala Drine nije mogla da zaživi zato što to nije dozvoljavala Socijalistička Federativna Republika Bosna i Hercegovina. Tu se nije mogao naći zajednički jezik. Kada bi neko probao danas da oživi ovaj dobar projekt, opet bi naišao na otpor, koga, pa na otpor BIH, veštačke tvorevine, kao i one pre nje. Republika Srpska bi ono naše: „Srbi, braćo“, građevinska dozvola bi se napisala za dva dana.

 3. punca says:

  Svako ima pravo na SVOJE mišljenje pa i ti Zvonimir . Slobodan Milošević je odbio projakat DRINA i za to je kriv za bombardovanje Jugoslavije 90te. TO je bio JEDAN uzrok Amerikanca, Francusa i Italijana pa i Zapada. A, drugi... i hiljadu uzroka ....."""UN I UNICEFa narod izbrisati" iz matične zemlje/ knjige se pogatiti. RATje BIZNIS koji najbolje cveta na Planeti zemlje. UN i UNICEF ove se organizacije usmeravju uništenju čovečanstva (koje će se desetkovati), budući da je potrebno da dominiramo, osim toga ćemo preživeti na račun gubitka milijardi ljudi "izbrisanih" ?! ?! iz matične zemlje/ knjige! ROTŠILD- Mi proizvodimo razređeni vazduh i kontrolišemo čitavu planetu“ NVO!to je njihov MOTO!

 4. Kosovac says:

  Promašio sam temu, dopuna: a što da nam Amerikanci grade hidroelektrane? Pa oni treba da idu kod nas u školu i da nauče kako se to gradi. Ako neće kod Rusa da se ne bi brukali. Sada treba da nam Amerikanci rade hidroelektrane preko Drine, laž do laži, prevara do prevare. Srbi su toliko elektrana uradili u svetu i Americi, sada treba neki sorošoidi da njima to prave. Možda misle da okupiraju Drinu, oprem dobro, onda neka primene sistem koji još važi za izvore pitke vode u Srbiji.

 5. Kosovac says:

  Gledam ovu sliku Miloševića sa pozadinom brane i elektrane, pa tražim neku facu koja je markantnija. Ne mogu da se setim ovako na brzinu.

 6. Brane says:

  Ma budaleština. Pa ako im je to bio interes onda pa i sada je. Od 2000 god. pa do dana današnjeg kod nas su na vlasti poslušnici zapada. A tako i u ostalim drzavicama nastalim posle raspada SFRJ. Pa što to ne napraviše do sada? Ali čak i da smo pristali pa zar bi oni napustili eksploataciju Drine po isteku koncesije? Bi šipak. Pa i u Libiji su im isticale koncesije na naftu a sta se desilo svi smo videli.

 7. Čeksi Čeksović says:

  Da čovek ne poveruje kakve priče posle 20 godina priča savetnik Zvonimir Trajković. Ovo je priča "šta bi bilo kad bi bilo" i Sloba je pravilno postupio jer nije ovde bila pogodba daj da mi gradimo da vas ne bombardujemo. Zašto bi amerikanci gradili hidroelektrane i to dvadeset u nizu. Za jedan dolar. I na kraju šta bi od toga imala Srbija odnosno Jugoslavija. Mogli bismo da zatvorimo sve naše energetske objekte jer dvadeset hidroelektrana u nizu nisu igrdačke. Ova priča je zaista neozbiljna i ne "pije vodu" što bi rekao naš narod. Što gospodin drug nije to predložio ekonomistima kao program stabilizacije kako su se nekada ekonomski programi zvali. Rat je bio projektovan i on je bio neotklonjiv i neizbežan. Zacrtali dušmani i realizovali.

 8. KNIN says:

  Osnovni cilj raspada SFRJ nije nikakav projekat Drina nego je osnovni cilj neutralisanje Srpskog faktora iz Hrvatske ovo je osnovni razlog. Sve ostalo sto se izdesavalo je periferno. Jer jedino Srbi iz Hrvatske su dovedeni u tu poziciju da nestanu sa tog prostora za razliku od drugih Srba konkretno u BiH. Recimo u BiH imamo RS koja je kakav takav garant opstanka Srba tamo. Medjutim mi u BiH imamo jos nekoliko Srpski zona u Federaciji BiH u kojima ipak Srbi opstaju to su Drvag, Glamoc Grahovo i Petrovac. Ovako nesto necete naci u Hrvatskoj izuzev Istocne Slavonije za koju je dogovoreno izmedju Tudjmana i Milosevica da se tamosnji Srbi ne eleminisu.U slucaju Kosova opet imamo nesto vrlo slicno RSu i BiH. Srbi na Severu imaju fakticki svoj entitet unutar Kosova i to im garantuje opstanak. Srbi Juzno od ibra su u dosta losijem polozaju ali ne visi im nad glavom neka Oluja ili bljesak opet postoji neko ko to ne dozvoljava. Tako da jedino prostor nekadasnje RSK je predvidjen da bude trajno ociscen od Srba.Tako da je to sigurno glavni uzrok raspada SFRJ.

 9. Baraba says:

  Ujka Sem je u svakom ratu pravio profit 20 milijardi u bombardovanje je cista laz

 10. Borna says:

  kako je ovakav mogao da bude savetnik ikome?Potopio bi Srbiju i Bosnu za dolar?Sa takvim savetnicima sudbina nam je bila potpuno izvesna-propast.

 11. Pastrovic says:

  20 hidrocentrala u nizu znaci samo jedno: jednom jedinom manjom diverzijom na onu "br. 20" znacilo bi - zbrisati sve sto je srbsko; i one koji klanjaju, i one sto se krste. E, dali je zbog ove moguconsti Slobo rek'o "malo morgen", to ne znam!?

 12. punca says:

  Slobodan Milošević je bio veliki i značajni državnik Jugoslavije. Slobodan Milošević je za Srbe učinio što niko drugi ne bi" ***S*L*O*B*A****S*R*P*S*K*I****H*E*R*O*J***

 13. milovan says:

  Zvonimire, Zvonimire ljubi te Soros i one njegove i tvoje crne smrdibube- sto cesto smrde na beogradskim trotoarima.

 14. Boki says:

  Ovo je vic za decu predškolskog uzrasta.

 15. Predrag says:

  Lepo zivi novinarstvo od ovakvih bajki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *