МИЛОШЕВИЋЕВА СРБИЈА: Како се враћамо у деведесете?!

MILOŠEVIĆEVA SRBIJA: Kako se vraćamo u devedesete?!

15 maja 2017

Da li se na velika vrata u Srbiji preko memoarske literature, iskaza visokih zvaničnika, promocije raznih aktera iz okruženja Slobodana Miloševića u devedesetim godinama u ulozi tumača aktuelnih i događaja iz bliske prošlosti, tretmana haških osuđenika kao nacionalnih heroja, događa potpuna rehabilitacija poražene srpske nacionalističke politike?, piše „Radio Slobodna Evropa“.

Mediji pod kontrolom vlasti, vrši se revizija prošlosti

Toliko, da nikoga nije posebno uznemirio nedavni iskaz sa najvišeg mesta o Petom oktobru 2000. godine, kada je pao Miloševićev režim, kao danu kada su pobedile mračne sile prošlosti? Da li su glasovi koji pozivaju na kritičku distancu prema ulozi Srbije u raspadu Jugoslavije i ratovima devedestih utihnuli i zašto?

Milan Miljković, istraživač iz Instituta za književnost, kaže da je najvidljiviji nekritički odnos prema devedesetim godinama i ulozi Srbije u tadašnjim ratovima, najnovija retorika u odnosu na Kosovo, odnosno kosovske Albance.

– Građani se najčešće obaveštavaju o nekim događajima tako što prepuštaju tumačenja onima kojima veruju i koji, po pravilu, samo potvrđuju prisutne predrasude – kaže Miloš Hrnjaz sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Stepen uticaja nekog pogleda na prošlost zavisi od moći tumača. Hrnjaz kaže da različita tumačenja nemaju ravnopravan tretman u javnosti, ali da se nada da će za budućnost ostati makar svedočanstvo o pluralitetu pogleda na sporni period iz nedavne prošlosti.

– Problem je što Srbija nije prošla lustraciju, pa vinovnici događaja imaju sada priliku da revidiraju, prepakuju prošlost. Vodiči današnjih politika su oni koji su bili podmladak vladajućih partija iz devedesetih godina. Akademska javnost se ne čuje. Problem je i što su mediji pod kontrolom vlasti, što postoji cenzura, pa kritička promišljanja prošlosti nemaju prođu u mejn strim medijima – smatra sociolog Srđan Barišić.

– Kod nas ne postoji društvena briga ni o jednoj intelektualnoj temi, pa tako ni o devedesetim. I onda, kada ne postoji naučna produkcija, onda prazninu popunjavaju memoaristi i tumači samih sebe – konstatuje Marković.

Hoće li buduće generacije znati šta je „mračna prošlost Srbije“? Ratne devedesete, kada su na Srbiju padale NATO bombe a Milošević ubijao novinare i političke protivnike? Ili će naučiti da je mračna prošlost Srbije počela padom Miloševićevog režima?

 

Izvor: vesti-online.com

 

KOMENTARI7 komentara

 1. Aleksandra says:

  LUPATE kako vas nije sramota, hoćete žute na vlast najveće lopove

 2. mudrijaš says:

  vest nije moguće komentarisati na "Vesti-online" čiji je urednik ustaša....evo odličnog primera psihološko-propagandnog delovanja nato protiv srpskog interesa, preko svojih medija (ostali su danas, b92, rts, prva, blic, peščanik, (cn)N1....)

  • Kosovac says:

   @ mudrijaš…., Hvala na informaciji za „Vesti-online“. Sumnjao sam, ali nisam smeo glasno da kažem da je to ustaša.

 3. RASPUCHIN says:

  Ovaj tekst je obični ustaški pamflet. Pogledajte prezimena i sve će vam biti jasno. Barišić-a je bila puna ustaška emigracija! Markovića je puna 'rvatska! Oni su nam napisali istoriju i sada kada se javljaju ljudi , koji pod teretom savjesti progovaraju o istini , oni dižu uzbunu. SRbima je istina zabranjena i smiju samo učiti ono što odobre ustaše i "frau firer"!

 4. Kosovac says:

  Ala su ga nakitili, neki Milan Miljković „istraživač“, neki Miloš Hrnjaz sa fakulteta, neki Srđan Barišić „sociolog“, neki Marković šta li je ne piše. Novinar anonimus. Svi sa dna moralne lestvice, iz Beograda, još ližu rane od bolesti miloševićizma. Ali još nisam znao da i „Radio Slobodna Evropa“ još boluje. Nije im lako, misle ako je izvršena okupacija, da će automatski prestati „poražena“ politika. Predlažem da Evropska Unija napiše Srbiji zakon o zabrani „rehabilitacije poražene srpske nacionalističke politike“. I kao zakon o genocidu, da se zna tačno šta sme da se priča o Miloševiću.

  • Kosovac says:

   Moram da kažem da mi je još uvek smešno kada neko kaže Slobodna Evropa. Novogovor. Samo postojanje slobodne Evrope, asocira nas na onaj drugi deo Evrope koji Nije slobodan. A ova sadašnja Evropa je cela Slobodna, kao neman puštena sa lanca, ne vidim da postoji Neslobodna Evropa. Sve ovo što pričam možda nije tačno, tačno je samo da Evropa ima veliku, nezajažljivu želju da bude Slobodna.

 5. Trifun says:

  Radio Nacista Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *