Милова Црна Гора!

Milova Crna Gora!

18 avgusta 2015

milo_djukanovic_smaller„O gnjijezdo stare crnogorske slave,
savijeno usred turskog carstva,
što u sebi hraniš slavne sokolove
spremne da polete u visine
na odbranu dičnog srpskog imena,
nasilje te aga pritisnulo,
ali ti nijesi naviklo da prigneš šiju pred ičijom junačkom slavom
ni da strijepiš pred nebrojenom turskom gomilom.”
“Glas kamenštaka”, Petar II Petrović Njegoš

Ovi početni stihovi iz poznatog Njegoševog dela “Glas kamenštaka” su i danas aktuelni, samo što su današnje age u Crnoj Gori, ne Turci, nego Milo Đukanović i njegova kamarila, koji su naterali crnogorski narod da prigne šiju pred svojom sopstvenom junačkom slavom. Završni potez u savijanju šije crnogorskog naroda treba da predstavlja gotovo siguran skori ulazak Crne Gore u zločinačku vojnu organizaciju NATO, koji će biti jedan od glavnih političkih događaja na Balkanu u sledećih nekoliko meseci. Konkretno, Crna Gora bi trebala da dobije poziv za učlanjenje u NATO u decembru ove godine. Zbog toga je više stranaka u crnogorskoj Skupštini pripremilo predlog rezolucije, koja predstavlja politički akt o podršci integraciji Crne Gore u NATO, u kojem se konstatuje da članstvo u ovoj vojnoj organizaciji predstavlja istorijsku šansu Crne Gore da se građanima i budućim generacijama obezbedi sigurno i dostojno mesto u porodici razvijenih i demokratskih naroda i država. O rezoluciji će se raspravljati u septembru. Izvesno je da će rezolucija biti usvojena u Skupštini Crne Gore, jer oko dve trećine poslanika podržava ideju učlanjenja u NATO.

Postoje tri segmenta na kojima se radi da bi se Crna Gora uspešno integrisala u NATO: 1) Politička volja u samoj Crnoj Gori, to jest podrška vlade Crne Gore, 2) Spoljna podrška članstvu od strane država koje su već članice NATO i 3) Propaganda članstva da bi projekat u što većoj meri bio podržan i od strane građana Crne Gore.

Pročitajte još:

KLINTON PRIZNAO: Milo Đukanović je tražio da bombardujemo Crnu Goru!

MILO ĐUKANOVIĆ POPUT TUĐMANA priča o „velikosrpskom nacionalizmu“

Sa kakvim uspehom se odvijaju aktivnosti po ove tri tačke?

1) Politička volja crnogorskog rukovodstva već postoji, to jest ono je jasno izrazilo svoje ambicije u tom pravcu, fomiran je “Savet za članstvo u NATO” pri vladi Crne Gore, a komunikacioni tim saveta je pokrenuo sajt “Nato Montenegro”, gde se članstvo agresivno promoviše. U propagandnom opticaju je standarni skup tema i dokumenata u kojima se odgovara na pitanja kao što su cena članstva u NATO, nepodesnost neutralnosti kao alternativne opcije, najčešće zablude o NATO, pozitivan uticaj članstva u NATO na ekonomiju i turizam i slično. Naravno, pored aktivnosti na internetu, crnogorska vlada organizuje i brojne skupove posvećene ulasku Crne Gore u NATO.

2) Crna Gora dobija i veliku javnu podršku spolja od strane sadašnjih zemalja članica NATO, sa ciljem da se pokaže da alijansa jedva čeka da joj i Crna Gora pristupi, pri čemu se govori o prednostima koje su države članice NATO do sada dobile i da to isto čeka i Crnu Goru.

3) Dakle, prve dve tačke se odrađuju kako je predviđeno, ali na trećoj, to jest na podršci naroda, za sada postoje problemi, to jest većina građana Crne Gore se protivi ulasku zemlje u NATO. Istini za volju, najnoviji rezultati istraživanja javnog mnjenja ukazuju da je razlika između broja onih koji su za ulazak u NATO i koji su protiv značajno smanjena u korist onih koji su za ulazak. Tako na primer prema istraživanju CEDEM-a (Centra za demokratiju i ljudska prava), sprovedenom u julu, 36,3% ispitanika je za ulazak u NATO, 37,3% su protiv, a 26,1% nema stav. To znači da je trenutni rezultat gotovo izjednačen, to jest da narod polako “shvata” prednosti članstva u NATO. A to je upravo onako kako crnogorska NATO vrhuška hoće da stvari izgledaju na papiru.

Verovatno bi najpošteniji način izražavanja volje građana Crne Gore bio referendum o ulasku u NATO, ali za sada nema naznaka da će se on i organizovati, jer bi pod uslovom da bude fer organizovan, predstavljao rizik za vladu u slučaju da većina građana bude protiv članstva. Zato je realno očekivati da sve prođe u crnogorskom parlamentu sa pojačanom medijskom propagandom u najosetljivijim trenucima kampanje, koja, kao što smo već rekli, treba da kulminira krajem godine kada Crna Gora treba da dobije poziv za učlanjenje.

Postavlja se pitanje ima li uopšte argumenta “za” i “protiv″ članstva Crne Gore u NATO. Nema. Ima samo argumenata “protiv″, a navodni argumenti “za” su upravo to – navodni.

Ovde, pre svega, treba reći da je značaj Crne Gore za NATO čisto geopolitički, to jest da je NATO-u potrebna crnogorska obala kako bi od Jadranskog mora napravio takozvano “zatvoreno” more. Visoki oficiri NATO-a su često u svojim izjavama otvoreniji nego političari, pa su nekoliko puta do sada naznačili da je Crna Gora “rupa” na njihovim mapama, koju moraju da popune kako bi se bolje pripremili za naredne globalne bezbednosne sukobe. To je, dakle, primarna motivacija koja stoji iza NATO pritiska na Crnu Goru. Sa druge strane, značaj crnogorskog učešća u vojnim misijama NATO je, s obzirom na veličinu crnogorske vojske, ništavan.

Argumenata “protiv″ članstva Crne Gore u NATO-u ima na pretek:

– NATO je 1999. godine bombardovao Crnu Goru i ubijao njeno stanovništvo i rušio infrastrukturu. Ima li ikoga ko normalno ljudski i crnogorski razmišlja da bi želeo da uđe u vojni savez sa onim ko ga je ubijao?

– Neki građani Crne Gore – vojnici, koji budu učestvovali u agresivnim misijama NATO-a, vraćaće se, na žalost, kući u mrtvačkim sanducima. Da li to hoće crnogorske majke, očevi, braća, sestre, rodbina, drugovi?

– Crna Gora će morati da plaća svoje članstvo u NATO-u. Zemlje članice NATO imaju direktne i indirektne troškove prema ovoj organizaciji. Direktni troškovi obuhvataju zajedničko finansiranje (članarinu) u skladu sa snagom ekonomije konkretne članice, a indirektni troškovi predstavljaju deo budžeta zemlje koji treba da se ulaže na finansiranje učešća u NATO misijama i odbranu same zemlje. U ovom trenutku nije sasvim izvesno kolika bi bila članirana koju bi morala da plaća Crna Gora, ali je nacionalni koordinator u projektu pristupa Crne Gore NATO-u Vesko Garčević pomenuo sumu između petsto hiljada i milion evra. Za tako malu i ekonomski slabu državu kakva je Crna Gora, radi se o značajnoj sumi novca, koja bi umesto da se koristi za finansiranje američkih i evropskih imperijalnih akcija, mogla da se koristi za građenje i opremanje obdaništa, penzionerskih domova i slično.

clanstvo_za_nato

– Crna Gora će dobiti nove neprijatelje, koji su joj ranije bili bliski, a to su, pre svega, Rusija, kao i Srbija. Akcije NATO-a danas su, pre svega, usmerene prema Rusije i imaju agresivan karakter, pa će svojim članstvom u NATO-u Crna Gora postati potencijalna meta uzvratnog udara Rusije u slučaju napada na nju. Crna Gora se otvoreno svrstala u anti-ruski tabor uvodeći joj ekonomske sankcije, što je katastrofalan politički potez, koji kvari njihove vekovne, tradicionalno dobre odnose i šteti crnogorskoj privredi u kojoj značajnog udela ima ruski kapital. Rusija je kao odgovor uvela Crnoj Gori kontra-sankcije.

– Crna Gora i njeni građani će postati meta islamskih terorista, jer oni u znak odmazde mogu da vrše terorističke napade kako u samoj Crnoj Gori, tako i da otimaju i ubijaju građane Crne Gore koji se nalaze van zemlje, kao što je nedavno bio slučaj sa nesrećnim hrvatskim državljaninom Tomislavom Salopekom.

– Upravo zbog anti-ruskog i anti-srpskog karaktera NATO-a, ekonomske posledice članstva Crne Gore u ovoj organizaciji će biti negativne, jer će se broj građana Rusije i Srbije koji dolaze u Crnu Goru ili kao investitori ili kao turisti i kupci nekretnina smanjivati. A zbog potencijalnih terorističkih napada na teritoriji Crne Gore, broj turista uopšte iz drugih zemalja će se, takođe, smanjivati.

– Svojim otvorenim svrstavanjem u anti-ruski i anti-srpski blok, Crna Gora ruši svoje tradicionalne istorijske zavete i saveze i prelazi na stranu iskonskog zla, koje je danas olično u agresivnoj NATO-vskoj zveri i time postaje država bez obraza, koja raskida sa svojim istorijskim nasleđem oličenim u “junaštvu i čojstvu” pradedova.

A izjave grobara crnogorskih zaveta i crnogorske nezavisnosti, jer ulaskom u NATO Crna Gora gubi i svoju nezavisnost zbog vazalnih obaveza prema Imperiji, Mila Đukanovića, kao na primer kada je nedavno u Berlinu izjavio da Crna Gora nije izabrala NATO da bi bila protiv Rusije, već zato što “deli vrednosti” Severno-atlanskog saveza su skandalozne. Pa koje to vrednosti deli Crna Gora sa NATO-om? Agresiju na čitav niz zemalja širom sveta, uključujući i napad na samu Crnu Goru 1999-te godine?

A što se tiče potencijalne opasnosti koju bi za Crnu Goru eventualno mogla da predstavlja Albanija, takođe postoji lek i to u skladu sa njenom istorijskom tradicijom, a to je punopravno članstvo u vojnom savezu ODKB, koji nema agresivni, već čisto odbrambeni karakter, a u kome se nalaze Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan. Članstvom u ODKB Crna Gora bi u potpunosti sačuvala i nezavisnost i prave vrednosti i svoj istorijski obraz.

Nije još puno vremena ostalo za građane Crne Gore da se odluče. Zato neka se sete one Njegoševe: “Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka”. Hoće li Crnogorci sa čašću ili sa brukom živeti doveka? Gde je taj glas kamenštaka o kome je pisao Njegoš? Zato da se ne bi i kamen crnogorski postideo, ustaj ponosna Crno Goro i – DERI KAMEN!

(Goran Tešić, EKCS)

KOMENTARI7 komentara

 1. Milan says:

  Ocekujem najesen nemire u i podelu Crne Gore i time propada ulazak u NATO

 2. Apis says:

  Nek jbe oca ako ovo posten coek razume! Plaćati ogromne pare da budes clan razbojnicke organizacije i drzis strazu dok oni ubiju i pljackaju nevine ljude. Da cekas kada ce ti neki opravdano razjaren arapin ili azijat da kolje sina pred kamerama. Da ides u ratove iz kojih ne dobijas ni za putne troskove ako se uopste vratis ziv. Da glumis neki ku.rac u drustve gde te niko nizasta ne pita. Ne pitaju ni nemce ni francuze a tek sto će pitaju crneovce sa balkana da nije zalosno bilo bi smesno. ZBOGOM, PAMETI, CASTI I OBRAZU!

 3. Padre says:

  Pa to, da če u Srbiji imati neprijatelja nije baš sigurno, jer se i ona sprema da pođe istim putem!

 4. Apis says:

  Padre! Moze srpski premijer svasta da potpise. Jer srpski premijer je najmanje srpski. Realno taj naziv je sprdnja s obzirom na njegovu delatnost. Ali ne postoji ni jedna obaveza koja ce primorati Srbina da puca na Rusa. Samo glupe Ustase laju i grizu kao besni psi za tuđi interes.

 5. Flash Gordon says:

  Ocigledno narod u Crnoj Gori moze jos da trpi. Po mojoj procjeni Crna Gora ce na prevaru da udje u NATO ali to ce izazvati budnju svjesti kod normalnog dijela naroda. Docice do gradjanskog rata izmedju onog dijela zatrovanim Milovom propagandom, uglavnom mladez, i onih trezvenijih. Milo ce biti objesen na banderu u staroj Podgorici.

 6. Lady Gaga says:

  Crnogorci su Srbi - da ili ne PRETHODNA « 1 2 3 7 SLEDEĆA » Thumb pm celt Ja kažem da su veći Srbi nego što smo mi Srbi, ili bar isti. Zato se i prave da nisu Srbi, zato što su Srbi. Isto se zato i odvojili i napravili spostvenu državu koju im deo po deo kupuju Šiptari, zato što su Srbi. Veći od Srba. O Srbi iz primorja, kako ćivot? pre 11 meseci Thumb pm celt jesu. pojam crnogorac je isto ko i Krusevljanin. Covek iz oblasti Crne Gore. EDIT sto si obrisao post pizdo??? a?? (petar pan pezos napisao da nisu, pa je ovo odgovor) pre 11 meseci Thumb medium medium grnl2d5 Dionysio Zasto pises cas cirilicu cas latinicu decxko? pre 11 meseci Thumb pm celt cirilica da bude vise srpski, da ukrasim prvi post, pa sam preso na latinicu posto sa tim radim jbg :( pre 11 meseci Thumb medium pun dog pun husky 00 Pajo Dačak Celte, kaces dobiti razmod? pre 11 meseci Thumb screenshot 2015 06 09 07 29 52 1 Penzioner Za one iz Herceg Novog i okoline znam da jesu veći Srbi nego mi u Srbiji. Kad je Srbija pobedila Montenegro u vaterpolu pomislio sam da je počeo rat dole. Toliko se pucalo. E sad ovi na Cetinje... Tu se ne bih baš opkladio da jesu... pre 11 meseci Thumb jin roh soldier by scotman303 d3g273y Makaronac e frke mu velike ako dobije razmod, osta bez silnog keša buahahah :) pre 11 meseci Thumb straja Strajizam negiram postojanje i srba i crnogoraca. dopuštam tezu o postojanju jednog plemena koje se iz maoumnih razloga rasulo na više frakcija. pre 11 meseci Thumb mali ljuti pingvin Fender Stratocaster Crnogrci nijesu ništa drugo no Srbi. pre 11 meseci Thumb pm celt negiram postojanje i srba i crnogoraca. dopuštam tezu o postojanju jednog plemena koje se iz maoumnih razloga rasulo na više frakcija. moze i ovako. al ako ga nazovemo srbi, onda smo svi srbi. mozemo i svi da budemo crnogorci, poenta je ista, al nekako ne ide da nekog lalu iz sred vojvodine nazoves crnogorcem, kad nema nikakva gora, a i on je realno, rumun. pre 11 meseci Thumb waterdrop1 copy paninaro naravno da su Srbi pre 11 meseci Thumb starina David hvala bogu da jesu, po dosta toga još čru verzija. lepo si obrazložio u uvodnom postu, klasični srbi. pre 11 meseci Thumb screenshot 2015 06 09 07 29 52 1 Penzioner A najcrnje što sad u Montenegro državi imate dva rođena brata gde je jedan težak Montenegrinj a jedan Srbin... pre 11 meseci Thumb pavkecpikolo L@ki Naravno da jesu. Isto i ''makedonci''. pre 11 meseci Thumb pm celt makedonci su nam slicni, ali crnogorci su veci srbi od nas srba, to tvrdim. ako su makedonci srbi level 20, novosadjani lvl 60, sumadinci lvl 70, crnogorci su srbi lvl 100 pre 11 meseci Thumb medium medium 2mm6742 Radjard Kuplung pre 11 meseci Thumb medium medium 2mm6742 Radjard Kuplung OĆE KURCA pre 11 meseci Thumb g1 gg jarmen kell enemyofthefreeworld moze i ovako. al ako ga nazovemo srbi, onda smo svi srbi. mozemo i svi da budemo crnogorci, poenta je ista, E to bi bilo u stvari najbolje, srbija se samoproglasi crnogorskom autonomnom pokrajnom severoistočna crna gora, to bi bio haos. Ja bi se baš dobro snašao u novonastaloj situaciji. pre 11 meseci Thumb waterdrop1 copy paninaro crnogorci i srbijanci se jednim imenom zovu srbi pre 11 meseci Thumb 2014 07 26 223837 1366x768 scrot VelikiSrbin molim vas da mi neko objasni, zar nije kelt balija? pre 11 meseci

 7. Lady Gaga says:

  fanaticni_hromozom Srbi su Crnogorci pre 11 meseci Thumb sjb036 Sanitarni čvor crnogorci su makedonci pre 11 meseci Thumb peja stojakovic 2 Šeka nisu pre 11 meseci Thumb pm celt hrvati su makedonci pre 11 meseci Thumb pm celt bosanci su crnogorci pre 11 meseci Thumb sjb036 Sanitarni čvor crnogorci su crnotravci pre 11 meseci Thumb waterdrop1 copy paninaro nemojte se stiđet svojega porijekla, nema tu ništa ružno pre 11 meseci Thumb kurir lud zbunjenog lud Da. pre 11 meseci Thumb pavkecpikolo L@ki Zapravo, ako odemo prilično daleko, i Bugari su Srbi. U 19. veku, da je bilo drugačijih političkih igara velikih sila (promenjene u poslednjem trenutku), danas bi Bugarska bila deo Srbije i ne bi imali bugarski nego srpski nacionalni identitet. Al eto, Rus nas izjebo još jednom. pre 11 meseci Thumb peja stojakovic 2 Šeka Da nije političkih promjena i tita cijeli bi balkan bio crna gora. pre 11 meseci Thumb oc stricc Oc Joil da nije tita, cijela crna gora bi bila šiptarija, sad je samo do pola, a bogami i malo više pre 11 meseci Thumb bik Valdemar Pa ne, pre mislim da su Srbi u stvari Crnogorci. Isto tako Rusi imaju svoju prvu državu na teritoriji Ukrajine, Kijevska Rusija. Pa zašto se svađati: neko hoće u NATO, neko neće, neko voli zapadni penis, neko istočni, ali ubediti me da je jedan narod koji ima isto kulturno nasleđe u stvari dva naroda... Naročito mi smešno izgleda prevođenje Njegoša na crnogorski i izmišljanje posebnog jezika... Mislim... Odjebite sa takvim pričama. pre 11 meseci Thumb 2068819 2 jpegea571676ce9b75b0730a5d56350ae93e Bruce Ima li dole što Crnogoraca da su pretekli ili je sve šiptarsko? Mislim, ima li neki ozbiljan broj, ovih desetak što su na Vukajliji su osvedočeni, ali me zanima ima li bar 20 'iljada još ili su svi za Mila? pre 11 meseci Thumb waterdrop1 copy paninaro smarko ti je srbin 100% pre 11 meseci Thumb 580904 116224641854233 796352478 n Šarlo crnogorci su srbi sa sirom. pre 11 meseci Thumb 2068819 2 jpegea571676ce9b75b0730a5d56350ae93e Bruce SMarka i ne brojim u drugo nego u Srbe, on je jasan ka Teodosić pre 11 meseci Thumb waterdrop1 copy paninaro u predvecerje zadnjih izbora sam i ja poceo da se pomalo osjecam kao srbin ali kad su stigli rezultati i rasplet postizbornih pregovora shvatio sam da sam bio u zabludi pre 11 meseci Thumb ts Šomi crnogorci su srbi, al svejedno dajte nam smarka a evo vam paninaro i puc pre 11 meseci Thumb 300.2006.bluray.1080p.x264.yify.mp4 005842878 Roki Bilbao™ Ne daj Bože da jesu. pre 11 meseci Thumb bik Valdemar http://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Montenegro Ja ću verovati da su Srbi i Crnogorci dva različita naroda i vere ako: a) Nastane crnogorska Vikipedija b) CPC napravi samostalno, od svojih sredstava dovoljno crkava (bez otimanja postojećih objekata od Crnogorske mitropolije SPC). Ova dva pokazatelja značila bi da su Crnogorci dovoljno truda uložili u svoju narodnost i autokefalnost. Inače, ako truda ne ulažeš, izostaju rezultati. Mislim da u svakom narodu čuči potencijal da iznedri još jedno desetak naroda, ali to se postiže mukotrpnim radom. Nisam primetio da smo toliko različiti, osim što su nam kriminalci isti. pre 11 meseci PRETHODNA « 1 2 3 7 SLED

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *