MILOVAN DRECUN PRETI: Četnici sa Krima će odgovarati zbog rušenja ugleda Srbije

MILOVAN DRECUN PRETI: Četnici sa Krima će odgovarati zbog rušenja ugleda Srbije

15 marta 2014

tmp_nocni-vukovi-cetnici-1027692174Hoće li ustaše i četnici ponovo zaratiti, ali ovog puta u dalekoj Ukrajini, pitanje je koje ovih dana muči hrvatsku štampu. Bratislav Živković, jedan od srpskih četnika na Krimu, patrolira na punktu na autoputu između Simferopolja i Sevastopolja.

Prema nekim informacijama, u Ukrajini se na strani opozicije trenutno nalazi oko 300 plaćenika iz celog sveta, među kojima i više desetina hrvatskih veterana građanskog rata 1991-1995.

Uhapsili “špijuna”

Četnici se hvale da su na punktu koji kontrolišu, pre nekoliko dana uhvatili i “srpskog špijuna”.

“Na Krimu ima još nas Srba i ovaj punkt je neka vrsta sabirnog centra za sve naše državljane. Ipak, pre nekoliko dana uhvatili smo Srbina koji radi za drugu stranu. Špijunira. Predstavljao se kao Srbin jer je znao da to ovde prolazi, ali je postavljao čudna pitanja. Šta da kažem, naišao je na pogrešne. Uhapšen je – objasnio je za “Kurir” Bratislav Živković, vođa srpskih dobrovoljaca na Krimu.

S druge strane, kao pomoć proruskim snagama, na Krimu je već dve nedelje nekolicina dobrovoljaca iz Srbije koji sebe nazivaju četnicima Srbije i Crne Gore.

Hrvatski mediji uveliko spekulišu da bi u slučaju eskalacije sukoba “ustaše i četnici” mogli da se povedu i “naplatom starih računa”.

Vojno-politički analitičar i dugogodišnji ratni izveštač, Milovan Drecun smatra da je to neozbiljno očekivati, a da je za Srbiju već dovoljno štetno što se njeni državljani tamo nalaze u ulozi dobrovoljaca.

– Sasvim je dovoljno što je grupica neodgovornih avanturista otišla na Krim gde paradira u maskirnim uniformama. Time nanose ozbiljnu štetu Srbiju zbog čega bi morali da odgovaraju – tvrdi Drecun.

I profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić smatra da je priča o mogućem ratu “ustaša i četnika” nešto što teško može da se dogodi.

– Da je bilo sreće da su oni 1991. godine zaratili na nekom drugom mestu, a ne u Jugoslaviji. Ovako, ta priča samo podgreva nacionalizam i ništa više – ističe Dragišić koji smatra da je najbitnije da Srbija spreči organizovano regrutovanje budućih dobrovoljaca jer će se time naneti nesaglediva šteta državi.

– Pogrešno je i štetno svako uplitanje Srbije u neki oružani sukob, sem u slučaju učešća u mirovnim misijama UN – zaključuje Dragišić.

(Vesti-online.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. Đorđe says:

    Moš misliti Drecun nešto priča... Kao da ga neko sluša. Tupadžija pokvareni.

  2. Dragan says:

    od podguzne muve se ništa pametnije nije ni moglo očekivati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *