Милу још цветају руже

Milu još cvetaju ruže

27 januara 2015

cg-milo-djukanovic_63054Razgovori crnogorskih opozicionih partija o formiranju vlade nacionalnog jedinstva se intenziviraju, ali za sada su samo na nivou razmene informacija i mišljenja, i još daleko od, eventualne, realizacije.

Nakon brojnih neuspelih pokušaja opozicije da se ujedini, međuopozicionih netrpeljivosti i raskola unutar samih opozicionih partija, biće veoma teško ubediti bilo koga da su, ovoga puta, na – pravom putu. Ideja okupljanja oko vlade nacionalnog spasa, kuju je inicirao lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić, nije nova, niti ima, sudeći po izjavama učesnika razgovora, elemente sadržaja, ni modela realizacije, koji bi je diferencirale od ranijih, neuspelih, pokušaja. Naročito je nedorečena ideja koja se mogla čuti, da će u ovu vladu pozvati i partije na vlasti.

Lekić je, za sada, razgovarao sa liderima Građanskog pokreta Žarkom Rakčevićem i Dritanom Ambazovićem, liderima Pozitivne Crne Gore, Darkom Pajovićem i Goranom Tuponjom, a najavljen je i susret sa liderom Socijalističke narodne partije Srđanom Milićem.

Prema rečima predsednika Demokratske narodne partije Milana Kneževića, čija je nedavno osnovana partija konstituent Lekićevog Demokratskog fronta, smisao ovakve vlade je zaustavljanje daljeg propadanja Crne Gore, i oni koji ne žele biti deo te ideje, snosiće odgovornost zbog aktivnog učešća u opstruiranju demokratskih procesa i promena:

– Ukoliko građani budu smatrali da su u slučaju eventualnog odbijanja inicijative o prelaznoj vladi jedini preostali vid delovanja masovni protesti, onda niko ni u opoziciji ni u vlasti ne može ignorisati tu činjenicu.

Jedan od lidera Građanskog pokreta, Žarko Rakčević, smatra da je vlada imala zadatak da napravi radikalnu reformu na poljima ekonomije i vladavine prava.

Niko, međutim, nije objasnio, čak i uslučaju da opozicija uspe da se ujedni, kako bi u celu priču „uvukli“ vlast, kao ni razloge zbog kojih bi režimske partije pristale na tako nešto. Naime, u vladajućim partijama, prvenstveno DPS i SDP, ne smatraju da postoje ekonomski i politički razlozi za formiranje vlade spasa.

Iz Demokratske partije socijalista saopštili su da je lider DF-a i inicijator formiranja vlade nacionalnog jedinstva Miodrag Lekić“ serijom poraza i neprincipijelnom politikom izgubio i minimum korisnog političkog dejstva, te da će po njihovom mišljenju uskoro biti „izguran i iz Fronta“.

DPS: LEKIĆ JE ZLONAMERAN

– Konstatacija da je Crna Gora pred bankrotom govori ili o površnosti ili zlonamernosti renta lidera. Država koja počinje da gradi auto-put, podmorski energetski kabl, Porto Novi, Porto Montenegro i brojne druge milionske projekte, zemlja je šansi i perspektive, nikako ponora, navode iz partije premijera Mila Đukanovića. Smatraju da Lekić “ neodmerenim izjavama usložnjava naše integracione procese“.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *