МИНИСТРИ ЕУ НЕГОДУЈУ ЗБОГ МАЂАРСКЕ: Престаните са блокадом војне помоћи Кијеву

MINISTRI EU NEGODUJU ZBOG MAĐARSKE: Prestanite sa blokadom vojne pomoći Kijevu

27 maja 2024

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su danas Mađarsku da stane sa blokadom upućivanja vojne pomoći za Ukrajinu.

Oni su na današnjem sastanku u Briselu pozvali šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta da Budimpešta ne blokira vojnu pomoć EU Ukrajini u iznosu od oko 6,5 milijardi evra, preneo je Rojters.Italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani rekao je da su sve članice EU protiv blokade i da žele da reše to pitanje.

Ministar spoljnih poslova Belgije, koji trenutno predsedava Savetom EU, Aja Labib, takođe je primetio da Mađarska nastavlja da blokira izdvajanja za vojno snabdevanje Kijeva.

Čak i pre početka današnjeg sastanka, šef diplomatije Litvanije Gabrijelius Landsbergis, optužio je Mađarsku za sistematsko blokiranje spoljnopolitičkih pozicija Unije. On je rekao novinarima da gotovo sve diskusije i odluke EU blokira samo jedna zemlja – Mađarska.

Istakao je da Mađarska blokira odluke EU o vojnoj pomoći Kijevu, kao i početak pregovora o članstvu za Ukrajinu, Gruziju i Jermeniju.

Estonija i Italija su i ranije negodovale oko istog pitanja.

Šef EU diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je trenutno u EU blokirano sedam odluka o finansiranju vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od pet milijardi evra.

„Optuženi smo da ne ispunjavamo svoje obaveze, ali imamo sedam blokiranih odluka o pomoći od pet milijardi evra“, objasnio je Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Odluke EU o spoljnoj politici, inače, zahtevaju jednoglasnu podršku svih 27 država članica.

Sijarto je ranije danas rekao da Mađarska neće podržati 14. paket sankcija Evropske unije protiv Rusije u sadašnjoj formi, jer je to, kako je objasnio, protiv interesa Budimpešte u oblasti energetike.

Sijarto je napisao na Fejsbuku da su njegove kolege iz Nemačke, Irske i Poljske napravile, kako je naveo, „scenu“ na današnjem sastanku, ali da to nije moglo da promeni stav Mađarske.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miki says:

    A ko svakoj zemlji ponaosob brani da šalje oružje Ukrajini? Ja sam mislio da je EU unija a ne federacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *