Мина Лазаревић: Најтеже је бити сопствени терапеут

Mina Lazarević: Najteže je biti sopstveni terapeut

31 oktobra 2018

LEPA, pametna, uspešna, ostvarena na svim poljima, društveno angažovana, materijalno nezavisna – dug je spisak imperativa pred savremenom ženom da bi se osetila ispunjeno i zadovoljno. U protivnom, suočiće se s manjkom samopouzdanja i potrebom da ga „nabilduje“ uz stručnu pomoć. Tako će se i šest različitih žena sa sličnim dilemama naći na grupnoj terapiji, u mjuziklu Inside out (režija Ana Grigorović), čije je premijerno izvođenje u petak veče u Pozorištu na Terazijama.

Kako biti „savršeno nesavršena“ (i bez obzira na očekivanje okoline uvek zadovoljna i srećna), pitanja su na koja im odgovore nudi terapeutkinja, kao i ova predstava sa srećnim krajem…

– Moja Liz je uspešna poslovna žena, majka troje dece. Jureći karijeru zaboravila je da je žena, ali ima sreću da je pored nje divan muškarac koji je razume – kaže o svom liku Mina Lazarević.

Na pitanje koliko ovakav glumački zadatak može biti poučan i lekovit za aktere u traganju za sopstvenim odgovorima, Mina kaže:

– Ne moram da „igram“ svoj problem, možda je to ono što radi moja koleginica. Suština je da nemamo otpor da se otvorimo i prepustimo. Uvek je najteže biti sopstveni terapeut. Često se dešava da pravu stvar lakše kažemo prijateljici, pa i nama neko sa strane, ko će da pomogne da dođemo do rešenja…

Poznata glumica ističe da je potreba za takvim razgovorima dovela do „lajf koučinga“, danas popularnog u celom svetu.

– U ovom pozorištu sam već 25 godina. Malo je toga što još nisam „osvestila“. U svemu polazim od sebe i veoma teško komuniciram s ljudima koji uvek traže krivca u drugima. Suština svakog problema je da se pronađe pravi uzrok nezadovoljstva, tuge, bola. Shvatanje problema je već pola rešenja. Najteže je raditi na sebi i menjati se. Ali samo tako možemo doći do unutrašnjeg mira, što je i krajnji cilj.

Inače, mjuzikl (po tekstu Daga Havertija i muzici Adrijan Ras) imao je njujoršku premijeru 1994. godine:

– Za razliku od nas, na Zapadu je davno zaživela grupna psihoterapija. Njena suština nije da ti neko kaže šta da radiš, već da čuješ druge i da, pomažući se međusobno, dođete do rešenja. Zato i onaj ko ti nije emotivno blizak, u prilici je da pokaže gde grešiš. Ja, lično, imam kumu kojoj mogu da sve da poverim, rešim nedoumice, izbacim iz sebe i lepe, i ružne, i tragične stvari…

ŽENSKA EKIPA

U PREDSTAVI igraju i Jelena Jovičić, Dušica Novaković, Suzana Lukić, Ivana Knežević i Ivana Popović Ilijin. Scenograf je Marija Jevtić, kostimograf Dragica Laušević, uz „mušku podršku“ Slobodana Obradovića (prevod i prepev songova), dirigenta Milana Nedeljkovića i koreografa, braće Milana i Nebojše Gromilića.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Cp6a says:

    Direktno sa prolupanog zapada stigao novi model ispirača mozga za mlađe srbske babe, koji ima veliko unapređenje - redukcija sektaškog smrada na podnošljiv nivo. Model ispirača se zove LAJF KOUČING.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *