Mina za prijavu lažnog silovanja može da robija i do pet godina!

Mina za prijavu lažnog silovanja može da robija i do pet godina!

25 juna 2013

Mina Milenković - youtubeOd čitave halabuke oko nestanka manekenke Mine Milenković (21), preko navodnog silovanja i batina, do saznanja da se ništa od toga nije dogodilo, prošlo je svega tri dana – i nikom ništa. Najpre šok javnosti da je nestala devojka na javnom mestu, potom širenje fotografija nestale po društvenim mrežama i molbe da što više ljudi uključi u njeno pronalaženje, zatim novi šok – bila je silovana i maltretirana i konačno, saznanje da je sve izmislila, otvorili su pitanje odgovornosti za lažno prijavljivanje, uzbunjivanje, širenje lažnih vest, navodi portal “Telegraf.rs“.

Krivičnim zakonikom, članom 334, predviđena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine za prijavljuje lica da je učinilo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, a da se zna da to lice nije to učinilo. Ukoliko se podmeću dokazi ili se izazove postupak pokretanja krivičnog postupka, kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.

Republičko javno Tužilaštvo, kako saznaje Telegraf, za sada nema u planu da reaguje povodom tog slučaja, ali bi krivične prijave protiv Milenkovićeve mogli da podnesu mladići koje je lažno optužila za silovanje. Naime, manekenka je provela dva dana tokom vikenda u stanu na Vidikovcu s trojicom mladića. Kako prenosi Kurir, oni su uhapšeni pošto ih je Mina optužila za silovanje, najpre osobi koja je pronašla kako bosa tumara ulicom, a potom je isti iskaz dala i policiji. Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, kaže da na krivično delo lažnog prijavljivanja Tužilaštvo obično reaguje kad je u pitanju javni interes.

“ S obzirom na to da u ovom slučaju niko nije povređen, ubijen i oštećen, ne verujem da će Tužilaštvo reagovati. U principu, oni reaguju kada do njih “dopre glas”, ali u praksi retko se preduzima krivično gonjenje zbog lažnog prijavljivanja. Za 30 godina, koliko sam u ovom poslu, nisam imao slučaj u kome sam angažovan zbog toga“,  otkriva Đorđević.

Iapk, to ne znači da slučaj Mine Milenković šalje poruku da možete da napravite opštu pometnju oko svog nestanka, optužite nekog za silovanje i znate da niko neće reagovati. “To su još uvek retki, usamljeni slučajevi. Kad bi to poprimilo masovnije razmere, Tužilaštvo bi sigurno reagovalo“,  dodaje Đorđević.

Sve, dakle, zavisi od nepravedno oklevetanih mladića. Ako oni podnesu tužbu, Mini ne gine višegodišnja robija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *