Мини државни удар у Молдавији извео Уставни суд чије све судије имају држављанство Румуније

Мини државни удар у Молдавији извео Уставни суд чије све судије имају држављанство Румуније

25 октобра 2017

МИНИ државни удар догодио се у Молдавији.

Уставни суд те бивше совјетске републике привремено је – и у једном сасвим конкретном случају – лишио шредседника државе, Игора Додона, права да утврди именовање Јевгенија Струзе, потпредседника владајуће Народно-европске партије, за министра одбране.

По одлуци суда, уместо њега је то – у председничкој резиденцији – урадио председник парламента Андријан Канду пред којим је Струза положио заклетву.

Све ово је имало предисторију.

Молдавски премијер Павел Филип је Додону два пута предлагао Струзину кандидатуру, а он ју је одбијао. Он је на то по закону имао право само једном. Зато су се молдавски еврофанатици из владе обратили Уставном суду, а он је Додоново право примања заклетве миистара у Струзином случају пренео на спикера парламента (или премијера).

Додон је упозорио своје политичке противнике да ће им се потез са СУставним судом вратити као бумеранг и да ће организовати референдум о претварању Молдавије у председничку републику.

Не треба сумњати да ће Додон у томе успети јер оријентацију на Русију, за коју се он залаже, тренутно подржава најмање 52 одсто  грађана Молдавије.

У позадини свега је и подела међу Молдавцима на – Молдавце и Румуне.

За ЕУ и улазак у НАТО  су претежно они који сматрају да су Румуни и да молдавска нација не постоји, а Молдавци подржавају Додона и зближавање са Русијом.

Сам Додон је указао све судије Уставног суда Молдавије имају румунско држављанство и да себе сматрају Румунима.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u