Мини државни удар у Молдавији извео Уставни суд чије све судије имају држављанство Румуније

Mini državni udar u Moldaviji izveo Ustavni sud čije sve sudije imaju državljanstvo Rumunije

25 oktobra 2017

MINI državni udar dogodio se u Moldaviji.

Ustavni sud te bivše sovjetske republike privremeno je – i u jednom sasvim konkretnom slučaju – lišio šredsednika države, Igora Dodona, prava da utvrdi imenovanje Jevgenija Struze, potpredsednika vladajuće Narodno-evropske partije, za ministra odbrane.

Po odluci suda, umesto njega je to – u predsedničkoj rezidenciji – uradio predsednik parlamenta Andrijan Kandu pred kojim je Struza položio zakletvu.

Sve ovo je imalo predistoriju.

Moldavski premijer Pavel Filip je Dodonu dva puta predlagao Struzinu kandidaturu, a on ju je odbijao. On je na to po zakonu imao pravo samo jednom. Zato su se moldavski evrofanatici iz vlade obratili Ustavnom sudu, a on je Dodonovo pravo primanja zakletve miistara u Struzinom slučaju preneo na spikera parlamenta (ili premijera).

Dodon je upozorio svoje političke protivnike da će im se potez sa SUstavnim sudom vratiti kao bumerang i da će organizovati referendum o pretvaranju Moldavije u predsedničku republiku.

Ne treba sumnjati da će Dodon u tome uspeti jer orijentaciju na Rusiju, za koju se on zalaže, trenutno podržava najmanje 52 odsto  građana Moldavije.

U pozadini svega je i podela među Moldavcima na – Moldavce i Rumune.

Za EU i ulazak u NATO  su pretežno oni koji smatraju da su Rumuni i da moldavska nacija ne postoji, a Moldavci podržavaju Dodona i zbližavanje sa Rusijom.

Sam Dodon je ukazao sve sudije Ustavnog suda Moldavije imaju rumunsko državljanstvo i da sebe smatraju Rumunima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *