MINIMALAC: Traže 138 dinara po satu

MINIMALAC: Traže 138 dinara po satu

10 septembra 2014

sindikat3434667Minimalac u Srbiji nije promenjen dve i po godine, a više od godinu dana je predmet sporenja između države, sindikalaca i poslodavaca. Na narednom sastanku Socijalno-ekonomskog saveta, koji bi trebalo da se održi u petak, sve tri strane će opet izneti stavove za i protiv njegovog povećanja. Sa iznosom od 115 dinara po satu ili 20.010 mesečno teško je sastaviti 30 dana, saglasni su svi, ali kada se govori o njegovom povećanju dogovora nema.

Branislav Čanak, predsednik Granskog sindikata „Nezavisnost“, ističe da će oni tražiti povećanje minimalca na 137,9 dinara, ali sumnja da će išta dobiti, pa od sastanka SES-a ne očekuje previše. Njegova koleginica Zlata Zec, izvršna direktorka u GS „Nezavisnost“ i član ekspertskog tima za pregovore o minimalnoj zaradi, naglašava da je ovaj iznos poslednji put povećan u aprilu 2012. godine.

– Novim zakonom o radu predviđena su merila i kriterijumi za njeno utvrđivanje – objašnjava Zec. – Oni uzimaju u obzir rast potrošačkih cena, zarada, kretanje BDP, kao i pad ili rast zaposlenosti i nezaposlenosti. Sada bi trebalo da utvrdimo minimalnu cenu rada za narednih godinu dana i zato bi trebalo voditi računa i o procenama budućeg kretanja cena, ali i o drugim parametrima, poput najavljenih mera Vlade.

Naša sagovornica objašnjava da je realna vrednost minimalca više nego prepolovljena i zbog celokupne ekonomske situacije oni predlažu iznos koji ne prelazi ni utvrđenu granicu siromaštva u Srbiji. Predlog od 137,9 dinara na mesečnom nivou za 174 radna sata i standardni učinak niži je od ovog praga.

– Naime, smatra se da je tročlana porodica sa primanjima ispod 24.624 dinara siromašna, kao i četvoročlana sa mesečnim iznosom od 28.000 dinara. Prostom računicom radnik u Srbiji sa 137,9 dinara po satu zaradiće za 30 dana 23.995 dinara. To je, znači, ispod zvanične granice bede. Povećanje koje mi tražimo iznosi 19 odsto u odnosu na dosadašnju cenu rada – kaže Zec.

UGS „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije su se saglasili oko iznosa, ali se boje da će kao i kada se prošli put raspravljalo o minimalcu dobiti odgovor „u pravu ste, ali para nema“.

– Ovo je prvi ispit za zakon o radu – kaže naša sagovornica. – Pri usaglašavanju radnih propisa tražili smo da minimalac bude 70 odsto od vrednosti minimalne potrošačke korpe, oni nisu prihvatili, sada neka ispoštuju svoje propise. Spremni smo za razgovore i kompromis, ali nepristojne ponude sigurno nećemo prihvatiti.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, naglašava da su napravili pregled kretanja minimalne cene rada u odnosu na rast BDP i inflacije i da su došli do zaključka da ne bi trebalo ništa menjati.

– Privrednog rasta nema, prošlogodišnja inflacija bila je na nivou od dva odsto, sada je jedva primetna i nema razloga za povećanje minimalca – kaže Atanacković. – Novca jednostavno nema, zato moramo da budemo sada odgovorniji da bismo za nekoliko godina živeli pristojno. Ovakav naš stav nije zasnovan na težnji za uvećanjem profita, jer je pitanje ko u Srbiji danas može da ostvari profit, već na realnim osnovama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *