МИНИСТАР ОДБРАНЕ САД: Америка мора жестоко одговорити Путину

МИНИСТАР ОДБРАНЕ САД: Америка мора жестоко одговорити Путину

27 фебруара 2015

U.S. defense secretary-nominee Carter arrives to testify at Senate Armed Services Committee confirmation hearing on Capitol Hill in WashingtonСајбер-претње из Русије знатно су озбиљније него што смо досад претпостављали – изјавио је Џејмс Клепер.

Шеф америчке обавештајне заједнице, који је наступио у сенатском комитету за наоружање, у том говору је апеловао на амерички приватни бизнис да „затвори рупе у својим софтверским системима и заштити их од могућих напада извана“.

Клепер је предочио сенаторима да Министарство одбране Русије формира своју „сајбер команду која ће бити задужена за извођење офанзивних кибернетичких операција, укључујући сајбер пропаганду и „убацивање хакерских програма у наперијатељске системе“.

Американци су пре неколико дана објавили да ће формирати Комплексни центар за прикупљање података о сајбер-претњама и нападима.

Мајкл Роџерс, директор NSA (америчке Агенције за националну безбедност чију је опасност по цео свет раскринкао Американац Едвард Сноуден), крајем прошле године је оценио: да Кина и још једна или две земље располажу техничким могућностима за сајбер-напад на Сједињене Државе. При том је прецизирао: да су Кинези и те једна-две земље у стању да нападом на њене компјутерске системе искључе пола електричне мреже САД.

Русију је данас поменуо и нови амерички министар одбране Ештон Картер. Он је у Сенату САД рекао: ако Владимир Путин настави садашњу политику – одговор САД се не сме предуго чекати.

Картер је тај „одговор“ описао овако: „Могућности Пентагона укључују мере активне одбране од надземних крстарећих ракета нестандардног домета, наношење узвратног удара по оружаним снагама противника у случају напада поморских крстарећих ракета и изравнавање противникових могућности за наношење удара по САД и нашим савезницима“.

Војни експерти сврху свог овог Картеровог „показивања мишића“ виде овако:

„Сједињене Државе су дужне да Русији јасно ставе до знања да себе неће моћи да осећа безбедном као сада уколико опет не постане спремна да уђе у бразду“.

Пентагон сумњичи Русију да још од 2008. тестира крстареће ракете на чије држање (као ни САД) нема право.

(Факти.орг)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u