МИНИСТАР ОДБРАНЕ САД: Америка мора жестоко одговорити Путину

MINISTAR ODBRANE SAD: Amerika mora žestoko odgovoriti Putinu

27 februara 2015

U.S. defense secretary-nominee Carter arrives to testify at Senate Armed Services Committee confirmation hearing on Capitol Hill in WashingtonSajber-pretnje iz Rusije znatno su ozbiljnije nego što smo dosad pretpostavljali – izjavio je Džejms Kleper.

Šef američke obaveštajne zajednice, koji je nastupio u senatskom komitetu za naoružanje, u tom govoru je apelovao na američki privatni biznis da „zatvori rupe u svojim softverskim sistemima i zaštiti ih od mogućih napada izvana“.

Kleper je predočio senatorima da Ministarstvo odbrane Rusije formira svoju „sajber komandu koja će biti zadužena za izvođenje ofanzivnih kibernetičkih operacija, uključujući sajber propagandu i „ubacivanje hakerskih programa u naperijateljske sisteme“.

Amerikanci su pre nekoliko dana objavili da će formirati Kompleksni centar za prikupljanje podataka o sajber-pretnjama i napadima.

Majkl Rodžers, direktor NSA (američke Agencije za nacionalnu bezbednost čiju je opasnost po ceo svet raskrinkao Amerikanac Edvard Snouden), krajem prošle godine je ocenio: da Kina i još jedna ili dve zemlje raspolažu tehničkim mogućnostima za sajber-napad na Sjedinjene Države. Pri tom je precizirao: da su Kinezi i te jedna-dve zemlje u stanju da napadom na njene kompjuterske sisteme isključe pola električne mreže SAD.

Rusiju je danas pomenuo i novi američki ministar odbrane Ešton Karter. On je u Senatu SAD rekao: ako Vladimir Putin nastavi sadašnju politiku – odgovor SAD se ne sme predugo čekati.

Karter je taj „odgovor“ opisao ovako: „Mogućnosti Pentagona uključuju mere aktivne odbrane od nadzemnih krstarećih raketa nestandardnog dometa, nanošenje uzvratnog udara po oružanim snagama protivnika u slučaju napada pomorskih krstarećih raketa i izravnavanje protivnikovih mogućnosti za nanošenje udara po SAD i našim saveznicima“.

Vojni eksperti svrhu svog ovog Karterovog „pokazivanja mišića“ vide ovako:

„Sjedinjene Države su dužne da Rusiji jasno stave do znanja da sebe neće moći da oseća bezbednom kao sada ukoliko opet ne postane spremna da uđe u brazdu“.

Pentagon sumnjiči Rusiju da još od 2008. testira krstareće rakete na čije držanje (kao ni SAD) nema pravo.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *