MINISTAR ODBRANE SRBIJE PRIZNAO: Vojska Kosova bi bila velika pretnja za Srbiju

MINISTAR ODBRANE SRBIJE PRIZNAO: Vojska Kosova bi bila velika pretnja za Srbiju

28 jula 2014

gasic Bratislav MO 37Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da Srbija, u stvaranju takozvane Vojske Kosova, vidi pretnju svojoj stabilnosti i stabilnosti regiona i dodao da Kosovo i Metohija ostaje naš najveći bezbednosni rizik.

„Zato se zalažemo da međunarodne snage na Kosovu, prema mandatu Ujedinjenih nacija, čuvaju mir u pokrajini i brinu o bezbednosti manjinskog stanovništva“, rekao je Gašić u intervjuu nedeljnom broju novosadskog Dnevnika.

On je kazao da je posebna uloga i odgovornost Kfora, kada je reč tom o bezbednosnom riziku i istaka da sa tim međunarodnim snagama imamo dobru saradnju „u cilju zaštite srpskog stanovništva u pokrajini i očuvanja stabilnosti, na čemu ćemo raditi i ubuduće“.

„Aktivno radimo na predupređenju svih opasnosti, oprezni smo i zato uvek spremni da adekvatno reagujemo”, rekao je Gašić.

Upitan da li ima pojačanih pritisaka na Srbiju da se više okrene NATO-u, pogotovo u svetlu ukrajinske krize, ministar odbrane je istakao da ne vidi razlog ni za kakve pritiske.

U skladu sa ciljevima spoljnje politike koje je definisala republička Vlada, saradnja sa NATO, u okviru Programa Partnerstvo za mir “daje dovoljno prostora i intenzivno koristimo mogućnosti u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti i doprinosa miru u svetu”, objasnio je Gašić.

On je ocenio da učestvovanje predstavnika Srbije na takmičenju tenkista, na ruskom tenkovskom biatlonu od 4. do 7. avgusta, kao i “eventualna modernizacija vojske ruskom opremom, neće uticati na naše odnose sa NATO”.

Vojna saradnja zemalja u našem regionu dobra je i “intenzivirali smo je u poslednje vreme”, rekao je Gašić.

On je naveo i to da odluka Narodne skupštine, kojom je obustavljeno obavezno služenje vojnog roka “nije predmet preispitivanja u Ministarstvu odbrane“ i dodao da je naše opredeljenje da dalje radimo na profesionalizaciji Vojske Srbije, „što podrazumeva njeno operativno jačanje u sve tri misije”.

Ministar odbrane je rekao da će, u izveštaju o 100 dana rada ministarstva na čijem je čelu, naglasiti angažovanje pripadnika Vojske Srbije tokom i nakon majskih poplava, jer je Vojska, prema njegovim rečima, pokazala da je pouzdan oslonac građanima.

Istaći će, kako je dodao, i četiri uspešno realizovane vojne vežbe, koje su „najbolji put za proveru vojničkih znanja i veština i jačanje operativnih sposobnosti vojske”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *