МИНИСТАР ОДБРАНЕ УКРАЈИНЕ: САД ће нас подржати дође ли до рата са Русијом

MINISTAR ODBRANE UKRAJINE: SAD će nas podržati dođe li do rata sa Rusijom

2 aprila 2021

UKRAJINA već danima koncentriše trupe i teško naoružanje oko dveju donbaskih republika.

Reagujući na to, obe su objavile delimičnu mobilizaciju. Donjecka Repubnlika – širu, a Luganska zasad mobiliše samo komandni sastavi određene vojne specijalnosti.Portparol Stejt departmana, Ned Prajs, optužio je Rusiju da gomila trupe uz granicu sa Ukrajinom i da destabilizuje situaciju u Donbasu.

Upotrebio je i reči „eskalacija sa strane Rusije“, ali je izbegao da odgovori na pitanje – imaju li SAD ikakav dokaz da je ruska vojska prelazila „ukrajinsku granicu“.

Rukovodstvo NATO odmah održalo „hitne ambasadorske konsultacije zbog izveštaja o kretanju ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom i zaoštravanju sukoba u Donbasu“.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je faktički istovremeno saopštilo da je dobilo garancije Pentagona da će Kijev „dobiti podršku SAD u slučaju sukoba sa Rusijom“.

Učinilo je to nakon telefonskog razgovora ministara odbrane Ukrajine i Sjedinjenih Država – Andreja Tarana i Lojda Ostina.

Čak je naglasilo: „Američki ministar odbrane je rekao da Sjedinjene Države, u slučaju eskalacije ruske agresije, neće Ukrajinu ostaviti nasamo sa Rusijom“ i da neće dozvoliti realizaciju agresivnih težnji Ruske Federacije prema Ukrajini.

Vojni atašei SAD, Kanade i Velike Britanije potom su se sastali u Kijevu sa Taranom.

„Podržavamo Ukrajinu u zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i pomno pratimo situaciju“, kaže se u poruci.

U tom razgovoru su učestvovali i zamenici ministra odbrane Anatolij Petrenko i Aleksandar Polišuk, komandant združenih snaga na Donbasu Sergej Naev i šef Glavne obaveštajne uprave pukovnik Kiril Budanov.

Ubrzo se pojavila informacija i da je Evropska komanda oružanih snaga SAD podigla nivo borbene gotovosti svojih jedinica na maksimum.Predstavnik EUCOM – kapetan Vendi Snajder – navela je da jenivo pripravnosti podignut sa spremnosti za „moguću krizu“ na „potencijalno neposrednu krizu“.

Reagujući na sve ovo, ruski senator – priznati spoljnopolitički ekspert Aleksej Puškov – javno je poručio Kijevu da se ne oslanja previše na Sjedinjene Države u slučaju da Ukrajina započne vojnu operaciju protiv Donbasa:

„Američka podrška može značiti svašta – od novih sankcija do isporuka oružja – ali ne i direktnu američku vojnu intervenciju na strani Ukrajine jer bi to bilo potpuno ludilo“.

Komandant oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak optužio je Moskvu za „dovlačenje trupa u blizinu granice sa Ukrajinom“ i izjavio da Kijev namerava da ojača svoje vojne grupacije u Donbasu i prema Krimu.

KOMENTARI12 komentara

 1. M says:

  Ako USA-Zapad dođe u Ukrajinu ratovati protiv Rusije,tada taj rat neće završiti u Ukrajini,nego će zahvatiti i neke druge države,a možda i regije!USA će time biti oduševljena,ali drugi neće,naročito Europa,a možda ni Blistok!Ta opcija izgleda glupa samo samo s strane Europe-Rusije-Blistoka-Azije,ali s USA strane izgleda pametno i dobro,i zato je ta opcija sasvim moguća i realna,kako god se nama ovdje činila glupom!

  • Miraš says:

   Sukob će se odvijati izmedju ukrajinskih snaga i narodnih milicija u Donbasu. Zašto se više ne govori o mogućem novom sukobu izmedju zvaničnog Kijeva i dve pobunjene oblasti nego se unapred zna da će to biti sukob izmedju Ukrajine i Rusije? Ovo je suštinsko pitanje: Kome odgovara da bude konstatovan rat izmedju Rusije i Ukrajine. Rusija i Ukrajina su crnomorske zemlje, za sve crnomorske zemlje važe odredbe Konvencije iz Montrea (1936) kojom se regulišu pravila plovidbe kroz Bosfor i Dardanele koji povezuju Crno i Egejsko more. Ako se crnomorske zemlje nadju u medjusobnom ratnom sukobu njihovim ratnim brodovima biće zabranjeno da izlaze iz Crnog mora u Egejsko more, kontrolor sprovodjenja ovih odredbi je Turska. Šta Vašington dobija podstrekivanjem Ukrajine da se žrtvuje i da bude stvoren i konstatovan ratni sukob Ukrajina-Rusija? Po odredbama pomenute konvencije ratni brodovi crnomorske flote ne bi mogli kroz Bosfor i Dardanele, zatim kroz Egejsko more da stižu do obala Sirije u istočnom Sredozemlju. Rusija nema puno ratnih baza u inostranstvu, jedna od njih je u sirijskoj luci Tartus. Dakle Vašingtonu odgovara da snabdevanje Sirije i ruskih vojnih snaga prisutnih u Siriji, a preko luke Tartus da bude značajno usporeno i otežano! Jer značajno je bliža luka Sevastopolj na Krimu od drugih ruskih luka na Baltiku, na Belom moru (ispod Barencovog mora, na Dalekom istoku Rusije. Nema sumnje da Kijev nije samostalan u ovim provokacijama. Cilj naredbodavaca i gazdi iz Vašingtona je dvostruki: obustava završetka Severnog toka 2, pogoršanje položaja ruskih vojnih snaga i snaga SAA tojest napredovanje vojnih snaga SAD (verovatno i Izraela) u Siriji.

  • Miraš says:

   Ukrajinci su već to pokušali 25 novembra 2018 kad su napravili incident u Kerčkom zalivu. Bilo je neuspešno, jer to je bio samo incident, a koji nije izazvao rat Ukrajina-Rusija. Više u tekstu: "Operacija Bosfor: Da bi ostvarili cilj Ukrajinci moraju da objave rat Rusiji" - 30.11.2018. godine. "Namera ukrajinskih vlasti da od Turske zatraže zatvaranje prolaza ruskim (ratnim) brodovima kroz Bosfor i Dardanele (na osnovu konvencije iz Montrea) ne može biti realizovana, jer da bi to uopšte bilo dovedeno u pitanje, Rusiji mora biti objavljen rat, u protivnom svi ruski brodovi, bilo da su trgovački ili vojni, nesmetano mogu da prolaze kroz te moreuze." ...

 2. dinki says:

  Pa eto krenite već jednom,sa takvom silom koja stoji(samo će da stoji) iza vas vi ste nepobjedivi.

  • Pravda says:

   Izgled majmunski a i zakljucci.

  • Velika Metla says:

   Naravno da će samo stajati, jer zašto bi oni ginuli kad ima ova teletabija priglupa da gine. Koliko puta su iskorišćeni ovi glupani "sloveni" od strane VaKITAna, zapada......, da ratuju međusobno? Ne mali broj puta, a ta teletabija nikako da shvati.

 3. milorad 5 says:

  Upašće oni u ukrajinu zajedno sa NATO trupama da glume mirotvirce i prave neke tampon zone ,baš kao što je bilo sa unproforom u bosni.Ukrajina se sprema nadirektna napad na rusiju a ne samo na donbas,kaqda to počne biće trka za prostor i birbenu dubinu rascepkane i osakaćene ukrajine,to je plan.Da sam na ruskom mestu pocebao bih i NATO "mirotvorce" gde god da naletim na njih:) jer oni neće imati nikaksv legalitet ali računaju na neka sopštenja "medjunarodne zajenice" i bla bla priče u UN.Medjutim, UN više realno NE POSTOJE i svako ping pong prepucavenje rusije i NATO preko UN će biti na štetu rusije.U bosni se pokazalo da samo čelik ima uticaj na bistro razmišljanje NATO trupa,kad osete tvrdo, vrlo su razumni:)Ukrajinska hunta mož da glumi ludilo i poziva se na neko medjunrodno pravo , vrišti o ruskoj agresiji, ali takodje se takva bacakanja epileptičara leče dobro dobro plasiranom pesnicom u glavu jer ukrajinska hunta će DIREKTNO napasti rusku federaciju i time su oni agresor a svaki pokušaj spinovanja posle toga je besmisleno dozvoliti i treba ih tući dok se ne raspadnu, vojno imoralno.Nikakve stani-kreni šeme, samo ruski vljak i peglanje SVIH koji su na putu tog valjka, a mislim da je ruska federacija SPOSOBNA za tako nešto.Posle prvog metka na rusku teritoriju nema više razgovora i primirja i time će rat bit završen za ČAS.mislim a borbe samo što nisu otpočele pitanje je dana, možda nekoliko nedelja, ne više.

 4. Aco says:

  Hoče hoče slat če vas do zadnjeg hehe. I ja vas podržavam ...samo pravo na minsko polje.

 5. petrovgrad says:

  U prve redove pored Ukrajinaca biće Hrvati, Guzijci, Montenegrinci, Makedoni. Albanci, Bugari, Estonci, Litvanci, Poljaci i dr. Ameri će im poslati džakove za ukop, Francuzi municiju, Germani i Englezi podršku iz vazduha.

 6. persida says:

  Hoce, poslace vam Trumanova jaja, od njih covek brzo poraste.

 7. šiško says:

  E, jadni ukrajinci! Pogledajte, ukrajinci, kako su prošli svi oni koje su ameri podržavali. Ni jedan problem nisu rešili, samo su još više zapetljali i zamutili, opljačkali, uvalili se o trošku domaćina, koriste njihove resurse i njihove ljude uključujući i žene. Pogledajte šiptare. Zagadili su im zemlju, ojadili je i opljačkali, ostavili je bez nade i budućnosti. Rezultat američke pomoći će u vašem slučaju biti još porazniji, jer pokušavate da ratujete protiv jedne moćne i premoćne sile, Rusije. Zar vi mislite da će vam Rusi dozvoliti da pobedite u tom ratu ili da se izvučete sa nekim polovičnim porazom? Nema šanse, ukrajinci. Samleće vas Rusi, izmedju ostalog i zato što im je već dosta i vas i vaših besmislica, glupih, dripačkih i infantilnih poteza, jevtine propagande i opšte političke neozbiljnosti. U pamet se, braćo ukrajinci! Ne srljajte i ne gurajte sopstveni narod u ambis.

  • Pravda says:

   Ukrajinci pravoslavne vjere treba da se osvijeste jer u sustini oni su Rusi. Ostace samo hazari da ratuju sa Rusima , e onda ratovati do unistenja istih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *