Ministarka: Apoteke su krive

Ministarka: Apoteke su krive

18 maja 2013

Slavica Djukic DejanovicMinistarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović istakla je da Apotekarska ustanova Beograd nije poštovala zakon, i u tom postupanju ima elemenata krivične odgovornosti, piše “Danas“. „Od Grada Beograda, osnivača Apotekarske ustanove ‘Beograd’, tražiću da mi objasne kako je moguće da insulina ima svuda sem u njihovim apotekama, i šta preduzimaju po tom pitanju. Nisu poštovali Zakon o javnim nabavkama i tu ima elemenata krivične odgovornosti“, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović za beogradski list.

Ona je iznela ocenu i da nestašica insulina u državnim apotekama u Beogradu govori da se „one ne pridržavaju osnovnih zakonskih načela da se ne bave delatnošću u skladu sa zakonom“.

„Apotekarska ustanova ‘Beograd’ očigledno ima otpor da primeni Zakon o javnim nabavkama. Ako su očekivali da će biti izuzeti iz procesa javnih nabavki, mogli su napraviti rezervu, da imaju lekove dok se ne donese eventualna odluka o njihovom izuzimanju iz zakona, ili pređe na centralnu nabavku koja počinje sledeće godine“, kazala je ministarka.

Ona smatra da u čitavom slučaju ima elemenata krivične odgovornosti, ne samo zbog kršenja zakona, već i zbog ugrožavanja prava pacijenata.

„Dodatno je problematičnono širenje dezinformacija da insulina u Srbiji nema. To je stvorilo paniku kod ljudi koji ga prekomerno kupuju iz straha da ga neće biti, pa može doći do veštačke nestašice“, kazala je Đukić Dejanović.

Ona je najavila da će od osnivača Apotekarske ustanove „Beograd“ Grada Beograda, zatražiti da objasni kako je moguće da insulina ima svuda sem u njihovim apotekama, i šta preduzimaju po tom pitanju.

Prema navodima ministarke, Apotekarska ustanova “Beograd“ je tokom prošle godine utrošila 128 miliona dinara za opremu za Gradski zavod za hitnu pomoć, za beogradski Bebi klub, za projektnu psihosocijalnu podršku u procesu vantelesne oplodnje, za plate lekara i medicinskih sestara, tehničara i fizioterapeuta.

„Za njihove plate u ovoj godini izdvojeno je 37 miliona dinara i, uz druge troškove, Apotekarska ustanova ‘Beograd’ je tokom protekle i ove godine izdvojila ukupno 300 miliona dinara, a nije učinila ono što je njena primarna delatnost – izdvajanje novca za rezerve insulina i drugih lekova dok se ne raspiše tender za nabavku“, kazala je ministarka zdravlja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *