МИНИСТАРКА ЧОМИЋ ГРАДИ НАЦИЈУ ВОЈВОЂАНИН

МИНИСТАРКА ЧОМИЋ ГРАДИ НАЦИЈУ ВОЈВОЂАНИН

24 августа 2021

И ПОРЕД жестоких критика што гледа благонаклоно на захтеве појединих странака да се на следећем попису уведе и национална припадност „Војвођанин“, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић не одустаје од даљих разговора на ову тему, поручује да се људима мора дозволити да слободно искажу свој идентитет, а оне који је нападају надмено назива – незналицама.Наиме, она је објаснила да се прашина око њених разговора са лидером ЛСВ Ненадом Чанком и Александром Оџићем из Војвођанске партије, а који су тражили да се на попису уведе и рубрика „Војвођанин“, подигла зато што „критичари или не читају законе па су поносни на незнање или их читају па користе популизам и све што би спречило дијалог на који сви људи имају право“.

Одмах је реаговао и потпредседник СНС Миленко Јованов, иначе Кикинђанин, који је већ поручивао да су и претходне овакве иницијативе аутономаша неславно прошле:

– Госпођа министарка, по свом старом лошем обичају и пракси самозване елите, себе поставља на некакве божанске висине, па са њих, њој недостојном плебсу, гомилом испразних речи и још испразнијих фраза, покушава да замагли суштину. А суштина је да она асистира у стварању нове нације, ко зна који пут, на рачун српског народа – поручио је Јованов за „Новости“.

Министарка Чомић се у изјави за Танјуг позвала на Закон о попису и препоруке и резолуције Савета Европе:

– Можете заузети становиште – баш ме брига за све прописе, баш ме брига за људска права и ружити Војвођане или људе који се из својих разлога морају изјаснити као „остали“, а можете имати храбрости па учествовати у дијалогу. Војвођанске партије имају идеју да то буде и регионални идентитет, који каже да је неко Војвођанин, као што је регионални идентитет био Југословен.

Јованов на ово пита како јој „није пало на памет да се регионално људи у Војводини одреде као Банаћани, Бачвани или Сремци“. Додаје и да овде није суштина у регионалном идентитету него у стварању нове нације:

– Будући да је госпођа Чомић својевремено била поносита полазница тзв. Кумровачке школе Савеза комуниста, не чуди што наставља политику која се на тој школи учила и која је зацртана на Дрезденском конгресу и која је на крају довела до одвајања и нација и територија које су биле саставни део српског етничког простора. Не би било лоше да најзад прихвати да је Тито умро и да је доста било играња кумровачких курсаџија са српским народом. Најзад, све што говори је у директној супротности са политиком председника Вучића. Док се он бори да заштити право Срба да буду Срби од оних који то право оспоравају, док се бори да Срби сачувају свој идентитет, њему иза леђа ће, усред Србије, неко да прави нови национални ентитет и заметак нове нације?! Е, па, баш су се заиграли…

За коалицију НАДА нема дилеме да је идеја да се омогући да се грађани убудуће изјашњавају и као Војвођани – скандалозна и неприхватљива. Милош Јовановић, лидер ДСС и НАДА, поновио је, за „Новости“, захтев да министарка Чомић поднесе оставку:

– Она очигледно о праву не зна ништа, нити га разуме, што се види из начина на који тумачи позитивне прописе. А када је реч о позивању на Савет Европе, навешћу пример Француске, чије јавно право уопште не познаје појам националне мањине, ни оних које заиста постоје, а камоли измишљених. Већ је довољно створено тзв. народа на рачун нашег националног корпуса, а сад сами хоћемо да стварамо нове.

ПОЗИВА СЕ НА САВЕТ ЕВРОПЕ

МИНИСТАРКА Чомић поручила је и да ће кроз дијалог бити одлучено о судбини предлога појединих војвођанских партија, а уколико се он прихвати, требало би да буде унет у Закон о попису. Она се заложила и за увођење „двоструког идентитета“, који, како је рекла, СЕ препоручује земљама које раде попис. То би значило да, рецимо, можете да се изјасните као „Мађар српског порекла“ или „Србин мађарског порекла“.

(Новости

KOMENTARI9 коментара

 1. Miroslav says:

  У СРБИЈИ СВАКА БУДАЛА МОЖЕ УЗЕТИ ШТА ХОЋЕ.

 2. Косовац says:

  Превише се узбуђује поштовани Миленко Јованов, нема потребе. Када би се и Александар Вучић толико нервирао због глупости које прави његов министар Гордана Чомић, испало би на крају да мора да је смени, што није никако добро. Није добро, зато што би онда шеф Централног Комитета ЕУ Урсула фон дер Лајен сменила Вучића и ми би морали да тражимо новог председника. А по правилу, тај нови би био дупло гори од овог садашњег. ……………У обрасцу за попис постоји рубрика „регионална припадност – regional affiliation“ где се може уписати определење „Војвођанин“. То је већ урађено у прошлом попису, тако да већ знамо да је 2011. године било 28.567 Војвођана. Тако ћемо и ове године пописати број Војвођана, није то никакав проблем. Чак на извештају о попису у заглављу са десне стране меморандума стоји јасно и гласно аминовање „Подржано од стране ЕУ – Supported by the EU“, и она омражена заставица ЕУ од 12 звездица – чланова. ……………Ја потпуно разумем захтев Гордане Чомић и Ненада Чанка да се и њихова националнност нађе на пописној листи. Ништа не кошта да им се изиђе у сусрет и у образац убаци још једна колона „Војвођанер/ица“. ……………Могли су ови дегенерици да затраже још једну рубрику названу „Другосрбијанац“, тако да и наш Риста има где да се упише, да не буде као сироче.

 3. Mirko says:

  EU je nas neprijatelj, jer je ucestvovao u agresiji na Srbiji, oruzanoj i diplomatsko politickoj. Pozivanje na to sta neprijatelj misli o nekom nasem unutrasnjem pitanju, je veleizdaja.

 4. Риста says:

  Риста је Сремац са својим салашима, али рођењем и на било ком попису само Србин и не даје пет пара за залутале и игубљене подгузне муве и галиматијасе са Косова, из Баната, Бачке и Срема. А наш наводно одбегли поносни Косовац би требало да каже како није ништа нарочито да се на попису напише Косовац шћипетар српског порекла и то пропагира упорно, полако и подмукло лукаво већ годинама. Кажем ја, има ги разних Чанака, Гордана и Косоваца који данас лају по Србији.

  • Косовац says:

   @ Риста, …...Не знам колико се разумеш у Српски језик, али морам да покушам да ти објасним неке ствари: Ја нисам одбегли, ја сам протеран. Е, када сам протеран, да ли сам трчао и бегао, или сам достојанствено (како каже другосрбијанац академик Владимир Костић) ишетао са Косова, мислим да то уопште није битно, не мења оно што се десило. А десило се да сам вама другосрбијанцима заузео перспективно радно место, две школске клупе у школи, пекара је морала да пече више хлеба, све су то негативне последице онога што сам ја преживео бежанију. ……………Што се тиче пописа, упозорио бих те да ће се у рубрику „Војвођанер“ уписати само другосрбијанац, неће Мађар, Хрват, Русин, Буњевац, Украјинац, Румун,…. Нису луди да смањују свој национални корпус. И зато бих ја волео да се преброји сав тај српски отпад другосрбијанци, треба то презентовати Европској Унији да зна на кога може да рачуна. ……………Наравно да си ти Сремац Србин само такав, али нема смисла да тражиш да те жалим због тога што си заиграо за тим Другосрбијанаца и антихришћана типа la persida.

  • buba says:

   Баш се налупета глупости.Сировино глупа.

 5. petrovgrad says:

  Ostavite se budalastina. Kakvi Vojvodjaneri, takva rasa nije mi poznata. Ja sam realan i svaje ubedjenja i uverenja zasnivam na nacelu fakticiteta. Mi nismo svesni stanje populacione politike u APV. Skole se zatvaraju, jer nema prirastaja, nema dece. Nedavno je gradonacelnik u nasem gradu izjavio, mada je taj podatak javno dostupan Da se u gradu godisnje radja oko 1200 dece a da umire preko 2000, i to traje neprekidno preko 20 godina. U svoj nesreci ratova 90-tih, velika sreca za Vojvodinu, jer se naselilo preko pola miliona stanovnika, naravno apsolutnom vecinom Srba. Da nema toga, bilo bi pitanje opstanka i odrzivosti severne Srpske pokrajine. Ostavite se praznih prica za sitne pare.

 6. Beli Orao says:

  Шта је Срби што не хапсите ту каранџулу и тог крмка , оно раде шта хоће а ви се бавите ……. ……..!

  • RASPUCHIN says:

   А што да иh 'апсе па да морају да их хране и облаче? "круна" , респиратор , лимени капутић и "капут".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u