MINISTARKA ZDRAVLJA KAO MENGELE: Stižu nove vakcine obavezne za decu

MINISTARKA ZDRAVLJA KAO MENGELE: Stižu nove vakcine obavezne za decu

5 januara 2014

Headline-injection02Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je danas rad u 2014. godini na nabavci neophodnih vakcina, opreme, izgradnji kliničkih centara i donošenju potrebnih zakona u zdravstvu.

Đukić Dejanovićeva je navela da će sve novorođene bebe od 1. maja dobiti petovalentne vakcine i da će od sredstava kredita Svetske banke biti nabavljeno šest, a možda i sedam linearnih akceleratora, kako bi proces zračenja bio sproveden na tehnološki savremen način.

Ministarka zdravlja je najavila da je cilj da u 2014. godini lekar ima mnogo više vremena za komunikaciju sa pacijentom, da se smanje liste čekanja i da će se, u okviru programa rekonstrukcije, raditi na izgradnji kliničkih centara u Kragujevcu i Nišu.

„Imaćemo zakon o medicinskim dokumentima i evidencijama“, najavila je ministarka zdravlja u izjavi za Jutarnji program TV Pink. Đukić Dejanovićeva smatra da je najveći problem što domovi zdravlja još ne rade na potreban način, da nagrađivanje ljudi koji rade u domovima zdravlja mora biti u skladu sa kvalitetom, a ne kvantitetom rada i da domovi zdravlja moraju biti najvažnije institucije.

Ona je rekla da su u protekloj godini izvori korupcije bili kod zapošljavanja, snabdevanja lekovima, sanitetskim i medicinskim materijalom i u slučajevima prekovremenog rada, zbog čega je građanima omogućeno da telefonom prijave sumnju na korupciju u zdravstvu.

Prema njenim rečima, cilj je da već u 2014. godini jedino putem konkursa bude moguće sticanje statusa radnika u zdravstvu. Ona je ukazala da u zdravstvu radi čak 25 odsto nezdravstvenih radnika i da bi se njihovim prirodnim odlascima iz zdravstva, putem penzija i preseljenja stvorio prostor da medicinski radnici, tehničari i lekari dobiju posao, što će biti ostvareno u 2014. godini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *