Министарство кочи писце?

Министарство кочи писце?

27 маја 2017

УМЕСТО да подржи рад елитних уметничких удружења, Министарство културе је одлучило да, пре свега, помогне аматерским клубовима. Због изједначавања високе културе и аматеризма, Српско књижевно друштво се налази пред гашењем.

Ово упозорење стиже из СКД-а, које окупља најугледније српске писце, после расподеле средстава из буџета Министарства културе за финансирање репрезентативних удружења. Наиме, једини критеријум у одлучивању коме ће припасти колики део колача од 31.301.206 динара јесте број самосталних уметника о којима еснафско удружење води евиденцију. Зато је СКД добило 700.000 динара, док је Удружењу књижевника Србије, као много масовнијем удружењу припало чак 2.002.400 динара.

– Министарство би требало да издвоји и средства за програме, а не да рад удружења сведе на бирократски посао – каже Славољуб Марковић, председник Управног одбора СКД. – Ми смо репрезентативна удружења по томе што се бавимо културом, а не зато што водимо евиденцију о самосталним уметницима. Уколико остане да број самосталних уметника буде једини критеријум за добијање средстава, бићемо принуђени да омасовимо удружења, повећањем броја самосталних уметника, и то без јасних критеријума.

Књижевник Васа Павковић, члан УО СКД сматра да су оваквом одлуком Министарства кажњена елитна удружења:

– Наши програми и опстанак часописа су доведени у питање, а и текући дугови се гомилају. СКД се годинама бори за квалитет у књижевности. Не може неко ко објави два кувара или књиге упитног квалитета да постане члан СКД. Зато и имамо само 32 самостална уметника, за разлику од другог удружења писаца које има много лабавије критеријуме. Али овог пута награђен је квантитет, а не квалитет.

Писац Владимир Кецмановић, такође, члан УО СКД подсећа да су средства која је добило ово удружење прошле године била довољна једва за опстанак:

– Ове године су та средства још мања – каже Кецмановић. – Није у реду да се сваке године поставља питање опстанка удружења, јер не постоје озбиљни критеријуми о финансирању.

 

Писац Гојко Божовић, члан СКД и ПЕН центра сматра да су програмски циљеви и задаци удружења доведени у питање:

– Вођење администрације не сме да буде једини посао удружења.

У Министарству културе, међутим, кажу да су критеријуми интерне комисије били јасни: Удружење које има до 50 самосталних уметника добиће од 500.000 до 700.000 динара, а уколико има од 50 до 150 између два и три милиона, док она са више од 250 – четири и пет милиона.

– Полазна основа у одлучивању био је број самосталних уметника, којих је у УКС 96 , а у СКД – 30 – објаснили су нам у Министарству културе.

МАРКОВИЋ: НЕДОСЛЕДНО

– МИНИСТАРСТВО културе је водило рачуна о броју лица за које се води евиденција, али чак ни овај критеријум није дословно примењиван – тврди Славољуб Марковић. – Појединим удружењима су одобрена средства на основу пројекције броја самосталних уметника у 2017. години. Тако се догодило да је Удружењу сценских уметника, за које није познато да води евиденцију, одобрено више од два милиона динара.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u