Министарство кочи писце?

Ministarstvo koči pisce?

27 maja 2017

UMESTO da podrži rad elitnih umetničkih udruženja, Ministarstvo kulture je odlučilo da, pre svega, pomogne amaterskim klubovima. Zbog izjednačavanja visoke kulture i amaterizma, Srpsko književno društvo se nalazi pred gašenjem.

Ovo upozorenje stiže iz SKD-a, koje okuplja najuglednije srpske pisce, posle raspodele sredstava iz budžeta Ministarstva kulture za finansiranje reprezentativnih udruženja. Naime, jedini kriterijum u odlučivanju kome će pripasti koliki deo kolača od 31.301.206 dinara jeste broj samostalnih umetnika o kojima esnafsko udruženje vodi evidenciju. Zato je SKD dobilo 700.000 dinara, dok je Udruženju književnika Srbije, kao mnogo masovnijem udruženju pripalo čak 2.002.400 dinara.

– Ministarstvo bi trebalo da izdvoji i sredstva za programe, a ne da rad udruženja svede na birokratski posao – kaže Slavoljub Marković, predsednik Upravnog odbora SKD. – Mi smo reprezentativna udruženja po tome što se bavimo kulturom, a ne zato što vodimo evidenciju o samostalnim umetnicima. Ukoliko ostane da broj samostalnih umetnika bude jedini kriterijum za dobijanje sredstava, bićemo prinuđeni da omasovimo udruženja, povećanjem broja samostalnih umetnika, i to bez jasnih kriterijuma.

Književnik Vasa Pavković, član UO SKD smatra da su ovakvom odlukom Ministarstva kažnjena elitna udruženja:

– Naši programi i opstanak časopisa su dovedeni u pitanje, a i tekući dugovi se gomilaju. SKD se godinama bori za kvalitet u književnosti. Ne može neko ko objavi dva kuvara ili knjige upitnog kvaliteta da postane član SKD. Zato i imamo samo 32 samostalna umetnika, za razliku od drugog udruženja pisaca koje ima mnogo labavije kriterijume. Ali ovog puta nagrađen je kvantitet, a ne kvalitet.

Pisac Vladimir Kecmanović, takođe, član UO SKD podseća da su sredstva koja je dobilo ovo udruženje prošle godine bila dovoljna jedva za opstanak:

– Ove godine su ta sredstva još manja – kaže Kecmanović. – Nije u redu da se svake godine postavlja pitanje opstanka udruženja, jer ne postoje ozbiljni kriterijumi o finansiranju.

 

Pisac Gojko Božović, član SKD i PEN centra smatra da su programski ciljevi i zadaci udruženja dovedeni u pitanje:

– Vođenje administracije ne sme da bude jedini posao udruženja.

U Ministarstvu kulture, međutim, kažu da su kriterijumi interne komisije bili jasni: Udruženje koje ima do 50 samostalnih umetnika dobiće od 500.000 do 700.000 dinara, a ukoliko ima od 50 do 150 između dva i tri miliona, dok ona sa više od 250 – četiri i pet miliona.

– Polazna osnova u odlučivanju bio je broj samostalnih umetnika, kojih je u UKS 96 , a u SKD – 30 – objasnili su nam u Ministarstvu kulture.

MARKOVIĆ: NEDOSLEDNO

– MINISTARSTVO kulture je vodilo računa o broju lica za koje se vodi evidencija, ali čak ni ovaj kriterijum nije doslovno primenjivan – tvrdi Slavoljub Marković. – Pojedinim udruženjima su odobrena sredstva na osnovu projekcije broja samostalnih umetnika u 2017. godini. Tako se dogodilo da je Udruženju scenskih umetnika, za koje nije poznato da vodi evidenciju, odobreno više od dva miliona dinara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *