Министарство просвете: Новаков програм није секта

Ministarstvo prosvete: Novakov program nije sekta

13 maja 2017

POJEDINI roditelji đaka OŠ „Stevan Sinđelić“ iz Beograda uznemirili su se zato što su im deca, bez njihovog znanja, uz zvuke gonga učila da meditiraju. Po društvenim mrežama, pa i medijima, počele su da se šire glasine kako je reč o nekakvoj sekti koju je u srpske škole doveo Novak Đoković. Iz škola koje su uključene u program, iz Fondacije Novaka Đokovića, ali i iz Ministarstva prosvete oštro demantuju da je reč o bilo kakvoj sekti, već o akreditovanom programu „Mind up“ koji fondacija slavnog tenisera, uz podršku Ministarstva, organizuje u nekoliko škola i vrtića širom Srbije.

Propust škole bio je, svakako, što nije zatražila saglasnost roditelja. I Marija Karić, majka učenice drugog razreda ove škole, potvrdila je „Novostima“ da škola nije tražila saglasnost, ali veruje da nema razloga za paniku.

– Ma kakva sekta, to su gluposti – kaže Marija Karić.

– Novakova fondacija finansira učenje kineskog jezika u našoj školi, pa se i taj program odvijao na časovima kineskog. Ne vidim u tome ništa sporno. I meditacija i gong su deo kineske kulture, pa su verovatno u tu svrhu i upotrebljeni.

Prema rečima Gorane Džudže Jakovljević, projektnog menadžera Novak Đoković fondacije, projekat „Mind up“ počeli su da primenjuju 2015. godine u Srbiji. Na njegovoj izradi u Velikoj Britaniji radilo je više od 30 doktora nauka i u svetu je dao odlične rezultate.

– Programom deca i mladi poboljšavaju aktivnost na času, koncentraciju, olakšavaju uspostavljanje radne navike, a sve aktivnosti su zabavne, kreativne i kratke. Takođe „Mind up“ ima velike rezultate u smanjenju vršnjačkog nasilja – poručuje naša sagovornica.

– U programu je pet škola i pet vrtića i svi su bili u obavezi da detaljno upoznaju roditelje sa svim informacijama. Program nije obavezan. Nakon godinu dana učitelji i vaspitači su primetili da su deca koncentrisanija na učenje, da bolje sarađuju i da u grupama i razredima vlada pozitivnija atmosfera.

I u Ministarstvu prosvete potvrđeno nam je da je reč o programu koji je akreditovan u vreme mandata prethodnog ministra, te da se nalazi na listi besplatnih seminara za prosvetne radnike.

– U pilot-projektu učestvovale su četiri škole i četiri predškolske ustanove u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Opovu – kažu u Ministarstvu prosvete.

– Naravno, ukoliko se nastavnici u radu sa učenicima odluče da primenjuju nove metode koje su deo ovog programa, u skladu sa propisanom autonomijom, škola je obavezna da ima pisanu saglasnost saveta roditelja i odluku školskog odbora, kao i da obavesti sve roditelje.

Iz ministarstva poručuju da će, ako bude bilo dokaza o neadekvatnoj primeni i efektima programa, revidirati njegovu opravdanost.

DOBRA ISKUSTVA IZ OPOVA

– Program su sprovodili učitelji i nastavnici fizičkog vaspitanja, u mlađim razredima, i bili su veoma zadovoljni i oni i deca i roditelji – kaže Milica Cuca, direktorka OŠ „Dositej Obradović“ iz Opova, koja je bila u pilot-projektu.

– Naglasak je bio na razvijanju pozitivnih emocija u odeljenju. Primenjivane su vežbe aktivnog slušanja, vežbe povećanja koncentracije i pažnje, vođene fantazije, što su sve aktivnosti koje se primenjuju i kroz druge programe u školama.

KOMENTARI4 komentara

 1. Dobrivoje says:

  Nego šta je nego sekta čim je mind u pitanju i čim dolazi iz Britanije kao fondacija! Neka, xvala Jelena, to mom detetu ne treba!

 2. T, says:

  Znači, kreće zaludjivanje. Ne pristajemo na vaše igre! Ukinite odmah ovaj program! Dosta je bilo vašeg bezobrazluka!

 3. goran says:

  Novak pod hitno kod psihijatra, zajedno sa svojom zenom. Neka njihova deca uce meditaciju uz gongove, moja nece. Koji bezobrazluk, kako bi bilo da ja njihovu decu poducavam da se mole Perunu osam sati dnevno???

 4. komita says:

  Cim nije zatupljivanje po srpskom onda je sekta. Ima i onih sto ne daju da im se deca lece kod lekara jer nije po njihovim verskim ubedjenjima. Zalosno. Ovima sto smetaju stvari sa zapada treba oteti kompjutere, telefone, televizore, automobile i sto sta jos jer je to odatle doslo. Nazad u selo da peces rakiju i mesis proju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *