Министри, да ли се стидите?

Ministri, da li se stidite?

24 februara 2015

484571_021602c6_f-620x330„Nedaj bože nikome da iskusi sve ono sa čime se mi roditelji dece obolele od raka suočavamo. Prisustvo, podrška, nega, pa i topla reč, našim mališanima dok vode bitku protiv opake bolesti je neophodna. Danonoćno, mesecima, koliko god da je potrebno. A onda ostaneš bez posla.“ Ovako počinje svoju potresnu priču Valentina Preković (47) reagujući na stav Vlade Srbije koja nije prihvatila inicijativu da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju. Njena ćerka Olja (15) boluje od tumora kičme…

Ovim izmenama Zakona roditeljima dece obolele od raka omogućilo bi se odsustvovanje sa posla dok traje lečenje i za to vreme bi primali punu zaradu. Ali u Vladi Srbije za tu inicijativu, bar za sada, nema razumevanja…

„Pored silne muke zbog bolesti ćerke, prošlog ponedeljka zadat mi je još jedan udarac. Dobila sam otkaz samo zato što nisam mogla da vodim bitku za život svoje Olje i da dolazim na posao. Poslodavci nisu imali razumevanja za moju situaciju i bolovanje na kojem sam od jula prošle godine. Zato Vladu i sve njene članove koji su pokazali da nisu na strani nas roditelja treba da je stid“, kaže Valentina, koju je vest da Vlada nije prihvatila inicijativu za pomoć roditeljima dodatno porazila.

„Sve članove Vlade, ali i poslanike Skupštine Srbije, pozivam da odvoje samo jedan sat i dođu na dečje odeljenje Onkološke klinike u Beogradu. Verujem da će većina shvatiti šta proživljavamo“, poručuje Pekovićeva.

Inače, Vlada je Skupštini Srbije predložila da izmene ne prihvati u načelu jer takvo rešenje ne postoji ni u jednom sistemu obaveznog zdravstvenog osiguranja, a dodatna finansijska sredstva za tu namenu u ovom momentu ne mogu da obezbede ni organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, ni poslodavci.

Milisavljević ipak optimista

Poslanik DS-a Dušan Milisavljević očekuje da će izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju ipak biti usvojene.

„Vlada je dostavila mišljenje, ali Skupština odlučuje „, kaže Milisavljević, koji je sa NURDOR-om inicirao izmene tog zakona. On ističe da ima podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktorke RFZO Verice Lazić, te da zajedno traže rešenje.

(Alo)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *