МИНИСТРИ СА ЗАПАДА ПРЕТЕ ШИПТАРИМА: Суочићете се са озбиљним последицама

MINISTRI SA ZAPADA PRETE ŠIPTARIMA: Suočićete se sa ozbiljnim posledicama

11 januara 2018

Zvaničnici ministarstava spoljnih poslova Nemačke i Francuske upozorili su vlasti u Prištini da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako bude usvojena inicijativa za ukidanje zakona o specijalnom sudu, piše danas prištinski dnevnik Koha.

Šefovi odeljenja zaduženih za region zapadnog Balkana u oba ministarstva, Kristijan Helbah i Tomas Bertin, su se sastali sa premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom Hašimom Tačijem, kao i sa predstavnicima pokreta Samoopredeljenje, Demokratskog saveza Kosova i kosovskih Srba, piše dnevnik.

Koha dodaje da je nemačka ambasada u Prištini izdala saopštenje u kome se kaže su dva zvaničnika doputovala u Prištinu zbog zabrinutosti u Berlinu i Parizu oko pokušaja da se ukine zakon o specijalnom sudu i tužiocu.

Neimenovani izvori na koje se Koha poziva tvrde da Tači insistira na usvajanju inicijative da se ukine zakon o specijalnom sudu.

Tači: Ako poslanici izglasaju inicijativu, potpisaću zakon

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku da bi prekršio Ustav ako ne bi potpisao zakon, ukoliko poslanici u parlamentu izglasaju inicijativu za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK.

„To je moja ustavna i zakonska obaveza i ne mogu da negiram ili odbacim volju poslanika“, rekao je Tači.

Ponovio je da je formiranje tog suda za njega „istorijska nepravda“, ali i da, kako je rekao, proces koji on vodi ima za cilj uspostavljanje Specijalnog suda.

„To sam uradio da bi održali naše partnerske odnose sa SAD, EU i NATO“, rekao je Tači, navedeno je u Unmikovom pregledu štampe.

Komentarišući upozoravajuća reagovanja međunarodnih predstavnika u slučaju da bude izglasana inicijativa za opoziv odluke o Specijalnom sudu, Tači je ocenio da ima preterivanja i nepotrebnih reakcije koje su, kako je rekao, izazvale „paniku među građanima“.

„Trebalo bi da bude jasno da poslanici donose odluke u Skupštini, ljudi koji su direktno izabrani od građana… a ne pozivi određenog ambasadora da je ‘večeras vreme da se baci suzavac na Skupštinu’. Mislim da ti pozivi ozbiljno krše demokratiju na Kosovu“, zaključio je Tači.

KOMENTARI4 komentara

 1. Milutin says:

  Pretnja šiptarima su samo prazne priče i baca se prašina u oči grašanima EU a pre svega SRBIMA. To je ta podmikla fašistička plotika mafijaša sa trulog zapada.

 2. Arkonac says:

  vrana vrani oči ne vadi.Zapad je nasilno oteo teritoriju Srbije i formirao tzv kosovo.Navodne pretnje su samo predstava za predškolski uzrast, na kome se mentalno nqalazi presečni evropski konzument meinstrim vesti.

  • Darinka says:

   Tačno

 3. Beli Orao says:

  Bravo šipci , ja sam uz vas ovaj put!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *