Министри Вукосављевић и Берсе о јачању сарадње

Ministri Vukosavljević i Berse o jačanju saradnje

28 januara 2017

kul_620x0

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao se danas u Lozani sa švajcarskim ministrom nadležnim za poslove kulture Alenom Berseom. Dvojica ministara složili su se da treba intenzivirati saradnju dve zemalja u oblasti kulture, s obzirom da u novijoj istoriji nije bilo bilateralnog susreta na ovom nivou i imajući u vidu značajne istorijske veze između dve države i naroda, kao i činjenicu da veliki broj Srba živi i radi u Švajcarskoj.

Na sastanku je bilo reči i o prevodilaštvu i izdavaštvu, kao i digitalizaciji i zaštiti kulturnog nasleđa.

Deo razgovora bio je posvećen Beogradskom sajmu knjiga, a ministar Vukosavljević pozvao je svog švajcarskog kolegu da poseti ovu manifestaciju. Ministar Vukosavljević upoznao je Alena Bersea sa stanjem i statusom srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Tokom dana, delagacija Ministarstva kulture i informisanja koju predvodi ministar Vladan Vukosavljević sastala se i sa zamenikom direktora Savezne kancelarije za kulturu Ivom Fišerom.

Teme razgovora bile su jačanje saradnje između institucija kulture, posebno između muzeja, razmena iskustva u očuvanju i zaštiti nasleđa sa Uneskove liste i mogućnosti predstavljanja srpskog savremenog stvaralaštva u Švajcarskoj.

Delagacija Ministarstva kulture i informisanja sinoć je prisustvovala koncertu violiniste Nemanje Radulovića u Ženevi, upriličenompovodom stogodišnjice otvaranja Ambasade Republike Srbije u Bernu. Spektakuluran nastup srpskog umetnika na najbolji način predstavio je Srbiju i njenu kulturu mnogobrojnoj publici i gostima, među kojima su bili predstavnici švajcarskogMinistarstva inostranih poslova i Savezne kancelarije za kulturu i diplomatskog kora.

Pre nastupa Nemanje Radulovića ministar Vukosavljević obratio se prisutnima, istakavši da je ovaj koncert poseban jer se njime obeležava značajan jubilej u bilateralnim odnosima saŠvajcarskom.

„Pre 100 godina, Srbija, koja je tada bila kraljevina, odlučila je da otvori ambasadu u Švajcarskoj Konfederaciji. Tačno pre jednog veka, prvi srpski ambasador u Švajcarskoj dr Slavko Grujićpredao je akreditivna pisma Saveznom veću Švajcarske. Ovaj jubilej sa dosta simbolike govori o našem tradicionalnom prijateljstvu i dobrim bilateralnim odnosima, ali nas i obavezuje da ih dalje unapređujemo“, rekao je Vukosavljević.

„Ovom prilikom posebno želim da naglasim značaj saradnje u oblasti kulture i razmene umetnika i kulturnih poslenika kao najbolji put za još bolje međusobno upoznavanje i učvršćivanje našeg prijateljstva“, dodao je ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *