MINJA SUBOTA: Deca sve manje znaju naše običaje

MINJA SUBOTA: Deca sve manje znaju naše običaje

7 januara 2014

spek-minja_620x0Nova godina, Božić, slava Sveti Stevan, srpska Nova godina – kad praznično raspoloženje uđe u dom legendarnog voditelja Minje Subote, ne napušta ga sve do februara kada Minjina supruga Branka, dugogodišnja urednica „Bazara“, slavi rođendan.

Do tada, jelka je nezaobilazan detalj u njihovom domu kod Saborne crkve. Ali ne bilo kakva. Tri metra visoka da bi dodirnula plafon i nikako plastična. Domaća kuhinja se podrazumeva, kao i česnica iz koje novčić uvek izvuče već odrasli sin Miloš.

– Mama mu tako namesti – kroz osmeh kaže Minja. – Promenilo se vreme, roditelji sada mogu mnogo manje da se posvete deci, pa su praznici izuzetna prilika da uživaju sa njima. A deca mnogo pamte, naročito lepe događaje, tako da će se celog života sećati tih novogodišnjih i božićnih praznika.

Tako i Minja i Branka pamte atmosferu iz detinjstva kada se jelka kitila pravim svećama, zbog čega je neretko i gorela, a nezaobilazni ukras bile su i bombone sa fronclama.

– A izjutra vas probudi miris iz kuhinje u kojoj se spremaju podvarak, ćurka i krofne koje imaju struk. Nikad takve nisam uspela da napravim jer ih morate okrenuti u pravom trenutku. Pa ta neka tiha užurbanost roditelja – priseća se Branka.

Minja primećuje da deca sve manje znaju naše običaje, što je posledica nedostatka božićnih programa. Akcenat je na Deda Mrazu i novogodišnjim poklonima, dok božićne proslave izostaju.

– Iznenadili smo se kad smo od jednog našeg sveštenika koji živi u Čikagu čuli da su se i naši ljudi priklonili toj inerciji da kupuju poklone za katolički Božić. Naše televizije mnogo greše što nemaju božićne programe, jer bi na taj način na velika vrata ušle u porodice. Jer Božić je porodični, dečji praznik – kaže Minja.

I baš zato Minja je sa Jocom Adamovom pre nekoliko godina snimio ce-de sa božićnim i novogodišnjim pesmama za decu. Stihovi čika Jove Zmaja, Dragana Lukića i ostalih pesnika pomažu mališanima da dožive prazničnu atmosferu, ali i saznaju nešto o običajima.

NEPOSLUŠNI MINJA

Budući da mlade nikad ne odbija, Minja je prošlog leta prihvatio ponudu rediteljke Mine Đukić da igra u njenom prvom filmu „Neposlušni“.

– To je božanstvena priča o dvoje mladih koji kreću u avanturu po Vojvodini. Ja igram sebe, mada malo izgledam kao ludak, u kostimu koji se sastoji od crvenog sakoa i pantalona sa zmijskim printom. Film će premijerno biti prikazan na festivalu Sandens koji je prepoznao kvalitet. Drago mi je što dolazi nova generacija sa vedrijim temama. Sjajna ekipa mladih je radila na filmu, prodorni su, znaju šta hoće i nisu od onih koji samo kukaju.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *