MIODRAG KOSTIĆ: Dajte mi železnice i napraviću čudo

MIODRAG KOSTIĆ: Dajte mi železnice i napraviću čudo

23 septembra 2013

eko-kosticVlasnik „MK grupe“ Miodrag Kostić kaže da kao savetnik može da pomogne Železnicama Srbije i da je siguran u uspeh.

„Dajte mi Železnice Srbije i za tri godine neće im trebati ni dinar subvencija, samo da me niko od političara ne zove“, rekao je Kostić za današnji „Blic“.

Postavljajući pitanje da li su Železnice socijalna ustanova ili služe za prevoz robe, on je istakao da od firmi ne treba praviti socijalne ustanove.

„Ja ću vam napraviti profit od treće do pete godine. Danas preko budžeta za subvencije neuspešnih odlazi 125 miliona evra naših para“, navodi biznismen.

On takođe smatra da Zakon o radu treba prekopirati iz Južne Koreje, Kine ili SAD.

„Ne možete vi da prekopirate sistem iz Švedske. To što neki hoće socijalni i penzioni sistem iz Norveške jeste lepo, ali trenutno neostvarivo. Kopirajte sistem koji ima smisla, zemlju koja ima sličan društveno-ekonomski sistem kao što je naš, recimo Kina“, kaže Kostić i dodaje da će promena zakona o radu omogućiti više investicija.

Upitan može li poreska reforma da utiče na povećanje zaposlenosti, on kaže da „nama nisu problem tajkuni, već siva ekonomija, koja raste“ i da „nisu problem inspektori, već sistemska rešenja i zakoni“.

„Problem je uvek implementacija rešenja, posebno kod poreza koje ljudi ne bi smeli da doživljavaju kao kaznu“, smatra Kostić.

Na Železaru staviti katanac

Vlasnik „MK grupe“ ima i rešenje za smederevsku železaru.

„Zatvorio bih je. Železara je proizvod električne energije i gasa, koksa i gvozdene rude i to čini 90-92 odsto troška. A imamo li mi nešto od te tri stavke? Ne. Železne rude nemamo, a gas plaćamo najskuplje u Evropi. Koliko god je nepopularno, stoji da to donosi boljitak. Međutim, niko očito nema hrabrosti u Srbiji da zatvori tu železaru i reši status gubitaša Železnica“, kaže Kostić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *