MIODRAG LINTA: Hrvatska nastavlja politiku uterivanja straha u kosti proteranim Srbima

MIODRAG LINTA: Hrvatska nastavlja politiku uterivanja straha u kosti proteranim Srbima

30 marta 2014

linPredsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izjavio je da hapšenje Milutina Graića potvrđuje činjenicu da vlada Zorana Milanovića nastavlja politiku održavanja straha kod proteranih Srba.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izjavio je danas da hapšenje Milutina Graića potvrđuje činjenicu da vlada Zorana Milanovića nastavlja politiku prethodnih hrvatskih vlada, sa ciljem da se hapšenjima konstantno razvija i održava strah kod proteranih Srba.

Milutin Graić je, kako se navodi u pisanoj izjavi Linte, 127. uhapšeni Srbin od početka raspisivanja Interpolovih poternica 2000. godine i sedmi od početka nove godine.

„Izjave hrvatskih zvaničnika da su za najbolje odnose između Srbije i Hrvatske su neiskrene sve dok Hrvatska ne prestane sa hapšenjima Srba“, naglasio je Linta.

Predsednik Koalicije udruženje izbeglica traži da srpska državna politika kroz političko-propagandnu akciju upozna međunarodnu javnost i organizacije, pre svega EU, sa time da hrvatska država hapšenjima i zloupotrebom Interpola blokira povratak i putovanje proteranih Srba u svoj zavičaj i podstiče iseljavanje srpskih povratnika iz Hrvatske.

„Osim toga, potrebno je da naša državna politika upozna međunarodne organizacije sa činjenicom da Hrvatska ne pokazuje stvarnu volju da procesuira brojne zločine koji su učinjeni nad srpskim narodom za vreme građanskog rata 1991-1995. godine“, zaključuje Linta.

Milutin Graić, optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene tokom ratnih sukoba 1990. tih godina, uhapšen je u Holandiji, saopštio je u petak holandski javni tužilac.

Graić (41) se tereti da je bio pripadnik srpske milicije koja je Hrvate prisilno premeštala iz Krajine.

Tužilaštvo je saopštilo da je hrvatski sud izdao evropsku poternicu za Graićem, koji je živeo u južnom holandskom gradu Rosendalu, nedaleko od granice sa Belgijom.

(Novosti.rs)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *