МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ: Срећан Божић!

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI: Srećan Božić!

7 januara 2020

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

Praznovanje Božića počeće prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej je u Hramu Svetog Save, pošto je upaljen badnjak na platou ispred hrama, služi večernju.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve.

KOMENTARI3 komentara

  1. Nebeska Srbija says:

    Vaistinu se rodi!!!Srecan Bozic svim pravoslavnim rodoljubima i nadim junacima i vojnim veteranima koji Bozic docekuju u satorima jer nas izdajnik nece da ih primi!

  2. deda mraz says:

    Srecan bozic svim pravoslavcima,a nama Srbima samo bog moze pomoci jer ni predsednik drzave kao i predsednik vlade ne idu u crkvu sa svojim narodom za bozic nego nam predsednik preko tvitera cestita bozic i svima je jasno ko je on.

  3. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

    Vaistinu se rodi!!! Srecan Bozic - mali Bog - Emanuilo - Bog s nama. U istini se rodi, objavi poslanstvo Očevo, postrada na Krstu radi greha našeg, vaskrse u treći dan po Pismu, i Vaznese se u slavi anđeoskoj, da bi ponovo došao da sudi svakom pokolenju od postanka sveta - po delima našim. Amin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *