МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ! СРЕЋАН БОЖИЋ

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ! СРЕЋАН БОЖИЋ

7 јануара 2022

Православни верници који поштују јулијански календар данас славе Божић — рођење Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник.

Божић је, уз Ускрс, највећи хришћански празник. То је дан када хришћански свет слави рођење Христово и када је, према веровању, Христов дух свеприсутан међу људима, доносећи им мир и праштање.Осим Српске православне цркве, Божић се по јулијанском календару слави и у руској, грузијској и македонској цркви, Јерусалимској патријаршији, а обележавају га и Копти.

Паљењем бадњака и литургијама православни верници који Божић обележавају по јулијанском календару у свим црквама у региону обележили су Бадње вече.

Припреме за Божић почињу 40 дана пре 7. јануара, када почиње божићни пост који представља прочишћење духа и тела пред најрадоснији догађај у православљу.

Од Божића до Богојављења, људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди“, а отпоздрављају са „Ваистину се роди“.

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу. Верници који славе Божић дан започињу уношењем неначете воде, дочекивањем положајника, одласком у цркву на службу и причест, те првим мрсним доручком.

Дуг је списак народних обичаја који красе овај празник — од ломљења погаче па до игара које симулирају тобожње вијање Божића.

Први дан Божића је дан радости рађања, обнављања живота, док се други дан проводи у свечаном, тихом домаћем расположењу, а у црквама се служи литургија захвалности Богородици.

KOMENTARI5 коментара

  1. Pendrek says:

    Samo nevakcinisanima cestitam mir Boziji Hristos se rodi.Srecan Bozic!

  2. Gagi says:

    Svim kolegama komentatorima zelim Srecan Bozic. Da uvek i nanovo, jos mnogo vekova kroz nase naslednike slavimo dan rodjenja ljudske casti i dobrote.

  3. Косовац says:

    Ваистину се роди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u