МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ! СРЕЋАН БОЖИЋ

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI! SREĆAN BOŽIĆ

7 januara 2022

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar danas slave Božić — rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

Božić je, uz Uskrs, najveći hrišćanski praznik. To je dan kada hrišćanski svet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema verovanju, Hristov duh sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

Paljenjem badnjaka i liturgijama pravoslavni vernici koji Božić obeležavaju po julijanskom kalendaru u svim crkvama u regionu obeležili su Badnje veče.

Pripreme za Božić počinju 40 dana pre 7. januara, kada počinje božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. Vernici koji slave Božić dan započinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

Dug je spisak narodnih običaja koji krase ovaj praznik — od lomljenja pogače pa do igara koje simuliraju tobožnje vijanje Božića.

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama se služi liturgija zahvalnosti Bogorodici.

KOMENTARI5 komentara

 1. Pendrek says:

  Samo nevakcinisanima cestitam mir Boziji Hristos se rodi.Srecan Bozic!

 2. da da says:

  Vaistinu se rodi!

 3. Gagi says:

  Svim kolegama komentatorima zelim Srecan Bozic. Da uvek i nanovo, jos mnogo vekova kroz nase naslednike slavimo dan rodjenja ljudske casti i dobrote.

 4. Kosovac says:

  Vaistinu se rodi.

 5. Kulak says:

  Vaistinu se rodi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *