Miraš Dedeić gradi prvu crkvu tzv. CPC

Miraš Dedeić gradi prvu crkvu tzv. CPC

11 jula 2013

MirasDedeicKanonski nepriznata i nepostojeća Crnogorska „pravoslavna crkva” zvanično je od Podgorice dobila parcelu od skoro 13.000 kvadrata na Malom brdu za izgradnju svog prvog hrama.

Za odluku su glasali predstavnici vladajuće DPS-DUA-BS koalicije i Nebojša Batrićević(DC), dok su protiv bili odbornici SNP, NOVE, NS, DS, Stranke penzionera i nezavisni odbornik Boban Vujačić. Uzdržani su bili odbornici SDP-a i PzP-a.

S obzirom da je, prema Statutu, za donošenje odluke bila potrebna prosta većina odbornika koji se u tom trenutku nađu u sali, čime bi odluka mogla biti usvojena samo glasovima vladajuće DPS-DUA-BS koalicije, odbornik SNP-a Aleksa Bečić je predložio opoziciji i SDP-u da napuste salu tokom glasanja kako vlast ne bi imala kvorum da izglasa odluku. Njegov predlog, međutim, nije prihvaćen.

Skupština je odbila i amandman Đorđa Suhiha (SDP), kojim je od Glavnog grada tražio da u naredne tri godine izdvoji po 100.000 evra za izgradnju hrama CPC.

Rasprava je u pojedinim momentima otišla daleko od teme, pa su odbornici, uz velike tenzije, polemisali o tome ko je vernik, a ko nije, ko se više borio za Crnu Goru, od kada postoji CPC…

Bečić je ocenio da ovakav predlog odluke predstavlja direktan atak na verski sklad i pokušaj začinjanja klice dubokih podela među pravoslavnim stanovništvom.

„Kako drugačije tumačiti činjenicu da se dodeli parcela CPC, koja je nekoliko stotina metara vazdušne linije od Hrama Hristovog Vaskrsenja? U vremenu kada je ekonomsko-socijalna situacija dramatična, neko pokušava da sve prebaci na teret veštačkih podela“, kazao je Bečić.

On je podsetio da je i Mitropolija crnogorsko–primorska 2007.godine predlogom, koji je dostavila Glavnom gradu, iskazala želju da kupi zemljište ze izgradnju hrama na tom prostoru.

To je potvrdio i gradonačelnik Miomir Mugoša, istakavši da je takav predlog dobio 2007. godine kad je formiran crkveni odbor, koji bi se bavio izgradnjom crkve na Malom brdu.

„Od usvajanja plana nije bilo novih zahteva Mitropolije za izgradnju hrama do 6. jula ove godine kad sam dobio pismo“, kazao je Mugoša.

Istakao je da ima dobru „konekciju“ sa svim verskim velikodostojnicima, zatraživši da mu se navede još neki grad koji ima u jednom delu više crkava nego što Podgorica ima u Momišićima.

„Spočitano mi je da se bavim verskim pitanjima.. Time se ne bavim i nemam nameru da se zamonašim i obavljam božju službu. Ne možete mi spočitavati ni da nekog svađam“, kazao je Mugoša, dodajući da Glavni grad više neće davati zemljište.

Mitar Vuković (SNP) je istakao da je Vaseljenski patrijarh Vartolomej isključio iz službe Miraša Dedeića , koji je sada na čelu CPC.

„Vas ne brine što se upisuje crnogorska imovina u beogradsku patrijaršiju. I ja i vi treba da šitimo interese Crne Gore i grada, a ne da politizujemo pitanja kako kome odgovara. Liberalna partija i ja ćemo uvek štiti interes grada i CPC koja nema gde nego pod vedrim nebom“, obratio se Vukoviću Esad Šainović (LP).

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mrki says:

    Pederi,lezbejke,pedofili,sektaši,cpc itd.Danas svaka šuša ima pravo da napravi svoju sektu,očita igra zapada na razbijanju i ovo malo pravoslavlja.Najgora smo nacija.Htler je to davno primetijo,i trebao je da nas potamani kao štakore nebi ovo ruglo dočekali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *