МИРАШ ДЕДЕИЋ ИЗЈАВИО ДА МУ ЈЕ ПАТРИЈАРХ ЦАРИГРАДСКИ ОБЕЋАО ЈЕДНУ СТВАР: Да ли је ово истина што прича?

MIRAŠ DEDEIĆ IZJAVIO DA MU JE PATRIJARH CARIGRADSKI OBEĆAO JEDNU STVAR: Da li je ovo istina što priča?

15 januara 2020

Mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo izjavio je da bez CPC sa, kako je rekao, „svojom vekovnom imovinom“, Crna Gora nije potpuna država, kao i da je nedavno usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti u tom smislu ključna istorijska prekretnica.

Prema njegovim rečima, to je jedno od najvažnijih pitanja državnosti Crne Gore, i u njoj Crnogorske pravoslavne crkve.

– Sad i narod zna da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. CPC je stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi do 1920. pravili nakon oslobođenja od Turske. To je nemoguće. Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, onda Crna Gora ne bi postojala kao država – rekao je mitropolit Mihailo za Al Džaziru.On priznaje da trenutni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom nisu sjajni.

Mitropolit Mihailo kaže da se ove dve crkve u mnogo čemu razlikuju, a priznanje autokefalnosti CPC je goruće pitanje.

Tvrdi da je CPC po svojoj prirodi, i jedinstva države i crkve u prošlosti, uvek bila autokefalna i da je u velikoj meri kroz istoriju bila priznata i od drugih.

Dodaje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišćansko negiranje najviše pogađa.

– Carigradski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će proučiti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu – naglasio je mitropolit Mihailo.

On je zamolio sve u Crnoj Gori, ali i u regionu, da i političkim i verskim pitanjima ubuduće prilaze „hladne glave“ sa mnogo više samospoznaje, samokritičnosti i katarze.

(Tanjug)

KOMENTARI12 komentara

 1. persida says:

  Ovaj mantijas je dupe Doratovo.

  • Biogradlija says:

   Ovaj nepriznati i nekanonski laže.Nije se on sastajao sa carigradskim pattijarhom.Izbačen je iz pravoslavne crkve.Ne priznaje njega niko.

 2. Vojna i ojdeSve says:

  31 januar 2020 god. Rat u crnu goru.... Svetitelje uvode svoj rezhim.... Novu drzavu i novi zakone.... Staro je proshlo.... Svet ostaje mladima....

  • Kulak says:

   Ova nekanonska budaletina lupeta ko kolinda.Neka nam kaže datum kad se to sastao sa carigradskim patrijarhom?

 3. Za Srbiju says:

  Demonska nakaza i sluga. Ima podršku Carigrada i Vatikana, jer da nema, ne bi se niko usudio da pravi problem oko SPC u Crnoj Gori.

 4. Ras says:

  Hahahahaaaaaaaa...nesrecnog li mirasa,na sta lici hahahaaaaaa...zasto pustate tekstove o ovom gubitniku!?Zemlja po kojoj hoda place ispod ovog nesretnika,nato mitropolit.Njega podrzavaju samo oni koji bi da pljackaju Srbski narod u CG.Znaci IZDAJNICI!Ovaj nesretnik ignorise cinjenicu da njegovi gospodari vise nisu toliko mocni kao pre dvadeset/trideset godina." a priznanje autokefalnosti CPC je goruće pitanje.",jeste vala goruce,izgoreste od zelje da sto pre popljackate to sto je jedino preostalo,narocito je goruce to da sto pre i posto poto prodate tri relikvije koje su znacajne za vasceli Srbski rod.Nadam se i molim Bogu da su relikvije vec na vreme sklonjene i dobro skrivene od vasih grabezljivih ruku.

 5. Zoran says:

  Ne znam sta je smesno. Smajli ste se i Hrvatskoj, Bosni, .... Svaka drzava kad postane to zeli d aima i svoju crkvu. Pa i Srbija ima svoju.

  • dinki says:

   Niko im od nas Srba iz Crne Gore ne brani da imaju svoju crkvu,vjeru,vjerske običaje ali ima jedan veliki problem a to je da im nećemo dozvoliti ni u jednom trenutku da ugase našu crkvu i nas kao narod,neka zidaju svoje crkve,školuju svoje sveštenstvo imaju dovoljno resursa da tako nešto urade nek se nazivaju Crnogorci,Montenegrini,Crveni Hrvati,Dukljani,Milogorci,Smrdogorci kako im god volja i pamet nalaže.Tražiti da SPC nekome dokazuje jeli nešto njeno ili nije mogu samo umno poremećeni a komite crnogorske kako se najnovije vole zvati i mahati zelenom zastavom neka dokažu ako mogu da im preci do 1945 nijesu bili Srbi.

 6. Portopranco says:

  Ovog prodavača magle ne treba nazivati nikakvim mitropolitom jer on to i nije.Osnovao je svoju privatnu sektu koju mi ne priznajemo.Ta njegova sekta će trajno biti nekanonska.Nema vernika,nema sveštenika,nepriznat je.Nebitan je potpuno.

 7. Pera says:

  To je bivsa svalercina koji je izbacen iz svih poznatih crkava ! Meni je cudno sto niko ne shvata ko je vratolomej carigradski ? On je izabran od cionista, obucavan od papa i dobio je zadatak i uspesno ga je odradio, da unisti pravoslavlje ! Sem Ruske crkve, sve druge je unistio. Ima titulu istocnog pape, e sto nezna da ce mu se creva prosuti po ulici, saznace !

 8. 'rvat Čmarko says:

  fra Miraš KROmanjonac :-)))

 9. Kosovac says:

  Čuješ, „Carigradski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će proučiti istoriju Balkana….“. Nikad nije kasno da se krene sa proučavanjem istorije Balkana, naravno ako čoveka pamćenje i dalje u tim godinama dobro služi. Plus, tako će nadoknaditi sve propušteno kada je bežao sa časova dok se školovao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *