МИРАШ ДЕДЕИЋ НАЈАВЉУЈЕ: „У Црној Гори можда избије грађански рат!“

MIRAŠ DEDEIĆ NAJAVLJUJE: „U Crnoj Gori možda izbije građanski rat!“

18 januara 2020

Mitropolit nekanonske takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“ Miraš Dedeić rekao je da će u Crnoj Gori izbiti građanski rat, ukoliko se nešto bude menjalo u vezi sa donetim Zakonom o slobodi veroispovesti.

Dedeić je govorio na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1, u emisiji voditelja Velimira Bujanca, koji je u delu hrvatske javnosti često osporavan zbog svojih krajnje desničarskih ispada, a navođen pitanjima Bujanca, poručio je da sve što se danas događa u Crnoj Gori nema nikakve veze sa spornim Zakonom o veroispovesti, već da je namera da se sruši vlast u Crnoj Gori i da se država preda u „krilo Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi“.Dedeić tvrdi da se to radi, jer se ni „Srbija ni Srpska pravoslavna crkva nikada nisu pomirili sa tim da je Crna Gora postala nezavisna država“.

Pohvalio se da je kao jedini „pravoslavni arhijerej“ položio venac i odao poštu žrtvama „velikosrpske agresije u Vukovaru“, te je govorio o velikom i bliskom prijateljstvu Crne Gore i Hrvatske, koje, kako je rekao, nije od juče, već datira još od srednjeg veka.

Za Srbiju je rekao da je „remetilački faktor“ i da srpski narod treba zamoliti da se spusti na zemlju, jer nema više „velike Srbije“ kakva je bila u vreme cara Dušana.

Govoreći o navodnom genocidu u Srebrenici, Dedeić je rekao da su Crnogorci doživeli možda čak i veći genocid od tog u Srebrenici, koji se dogodio od 1918. do 1920. godine, kada su „veliko Srbi“ ubijali sve što je crnogorsko.

Za bombardovanje Dubrovnika tokom poslednjeg rata je rekao da je to bila „velika sramota“, ali da je to počinila tadašnja JNA, u kojoj je bilo Crnogoraca, Srba i Bošnjaka, i koju je osudio ceo svet.

Dedeić: SPC je nastala prisilnim ujedinjenjem

Dedeić je rekao i da je Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori „projekat“ koji je donela crnogorska država, na čijem čelu su odgovorni ljudi, i u dogovoru sa Venecijanskom komisijom, te da će, prema tom zakonu, imovina Srpske pravoslavne crkve biti vraćena takozvanoj „crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“.

Zato što, kako je kazao, ako bi imovina bila vraćena državi, a da je ne koristi takozvana „crnogorska pravoslavna crkva“, onda je ne bi ni vraćali.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu je rekao da ne postoji 800 godina, već da postoji od Berlinskog kongresa, i da je nastala političkim dekretom kralja Aleksandra, „kada je za 1,5 miliona zlatnih franaka kupljena autokefalnost od Carigrada“.

Tvrdi da Crna Gora još od 1844. godine trpi pritisak da nije država, već pokrajina Srbije, ali će se to promeniti.

„Nije njima stalo do crnogorskog kamena“, kazao je Dedeić, na šta se Bujanac nadovezao sa opaskom — „već do toplog mora“, sa čim se samozvani „mitropolit“ takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“ apsolutno složio.

„SPC je nastala prisilnim ujedinjenjem i ona je bila isključivo instrument posrbljavanja svih nepravoslavaca bez obzira gde žive“, rekao je Dedeić.

Optužio je pokojnog srpskog patrijarha Pavla i mitropolita Amfilohija da su u Nemačkoj formirali centar za pokrštavanje nepravoslavaca, koji bi se potom u Srbiju vraćali kao pravoslavni Srbi.

Dedeić je kazao i da je Crna Gora, kao nezavisna država koja ima svoju politiku, imala pravo da prizna (samoproglašenu) kosovsku nezavisnost, te je dodao da su „nezavisnost Kosova prvi priznali Srbi“.

Kazao je i da je Srpska pravoslavna crkva u Srbiji iznad države i da je njena ratna uloga bila da čuva i od crkvenih para finansira ratne zločince.

Patrijarha Irineja, kaže, dobro poznaje — predavali su nekada zajedno na Ostrogu. Iako se u početku uzdržavao od komentara na račun srpskog patrijarha Irineja, Dedeić ipak nije odoleo Bujančevom izazovu da kaže šta zaista misli o srpskom prvojerahu.

„To je čovek kratke pameti, koji je za srpski i crnogorski narod rekao da su blizanci“, odgovorio je samoproglašeni mitropolit.

„Mi nismo blizanci, Crnogorci su narod koji tu živi hiljadu godina“, zaključio je, a onda u ironičnom tonu dodao da se, „eto, danas i blizanci hirurški razdvajaju“.

Dedeić se založio i za postojanje „hrvatske pravoslavne crkve“

Na izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o Crnogorcima u Srbiji koji podržavaju vlast u Podgorici i dovođenja u pitanje njihovog državljanstva, Dedeić kaže da bi se i na to najradije nasmejao, a za šefa srpske diplomatije kao političara je rekao da „nije svako Ture za sultana“, i da je tom izjavom „sam sebi skočio u stomak“.

Dodao je i da bi Crnoj Gori veoma odgovaralo da se primeni ta Dačićeva ideja.

„To su srbocrnogorci, zovemo ih dvokapići, kada dođu u Srbiju imaju jednu, a kada dođu na drugo mesto imaju drugu kapu“, rekao je.

Voditelj se u razgovoru sa svojim sagovornikom dotakao i Novaka Đokovića, konstatujući da „čovek peva o nečemu što je bespovratno izgubljeno“, dok je Dedeić na to rekao: „Oprosti im Bože ne znaju šta rade“.

A na pitanje kako to da je crnogorski rukometni tim igrao u zelenim dresovima na utakmici sa srpskom reprezentacijom, Dedeić je odgovorio da je to za njega lično bila velika pobeda, da nije nacionalista, ali da „više voli to što su njih (Srbiju) pobedili, nego da su dobili evropsko prvenstvo“.

Na Svetskom prvenstvu u fudbalu je, kaže, naravno — navijao za Hrvatsku, pa je dodao: „Vi ste mi najbliži“.

Dedeić se založio i za postojanje „hrvatske pravoslavne crkve“, jer, kako je rekao — „pravoslavna crkva postoji u SAD i u Albaniji, pa što ne bi i u Hrvatskoj“.

Na to je Bujanac zaključio da bi Hrvatska trebala da donese zakon sličan crnogorskom, pa bi, kaže, onda videli čija su crkva na Cvetnom trgu u Zagrebu i manastir Krka.

Dedeić se tome pridružio konstatacijom da mu je ideja o „velikoj Srbiji“ nešto čemu se uvek treba smejati, jer „oni misle da gde je jedan Srbin — tu je Srbija“.

KOMENTARI15 komentara

 1. deda mraz says:

  Koja budaletina je ovo,a mi bi Srbi trebali traziti da se sve ponisti sto su komunisti doneli i njihove granice pa bi ovaj ludjak mogao da skace po tome kamenu tamo,a slatko more su dobili od komunista tj. sve od Bara do Igala nije bilo njihovo,a Bar i ulcinj su dobili zahvaljujuci Rusim na berlinskom kongresu da bi imali izlaz na more i poturicama treba oduzeti status nacije koje su dobili od komunista e jedino je dobro sto je rekao da je JNA granatirala dubrovnik a ne Srbi a doglavnik je bio milo koji je komandovao.

  • Željko says:

   Znači Crnogorci, Albanci, Hrvati i Bošnjaci muslimani naspram Srba, rat u najavi!! Interesantno pravoslavni, katolici i muslimani spremni zajedno naspram Srba!!

 2. milorad2 says:

  Pa biće to rat mafije protiv gradjana.To nije gradjanski rat to je ANARHIJA, ovaj zakon o NAŠOJ srbskoj crkvi to i dokazuje.Nikome na svetu nije palo napamet da tera katolički crkvu u francuskoj da dokazuje da je notrdam katedrala KATOLIČKA crkva iz srednjeg veka ali mafija u CG bi da otme te gradjevine i ono što je U NJIMA pod izgovorom da je to imovina neke fantomske crnogorske pravoslavne crkve koja NIKADA nije POSTOJALA kao takva.Prvoslavna crkva u CG je uvek bila SRBSKA pravoslavna crkva i kao takva je postojal i verski delovala od samog početka, nikada nikakva samostalna crnogorska pravoslavna crkva nije posotojala sem od skora kad su ovog raščinjenog sveštenika mafijaši postavili za poglavara neke nove CG crkve.Ako se ovo dozvoli bolje da se svi selimo na madagaskar-tamo je hitler hteo da dislocira jevreje pa izgleda da neko ima takav plan ponovo za nas SRBE.

 3. Djoka Brica says:

  Ako ovaj kljakavi deda Miras prizeljkuje rat dobice po njegovoj njukalici.

 4. petrovgrad says:

  Saveznici pucaju po svim frontovima. Drastično ih je manje i shodno svojoj brajčanosti pripada im i snaga. Jedan čovek jedan glas. Hrvatska ima moć odlučivanja u EU shodno broju stanovnika, odnosno koju silu predstavlja. Ne može Hrvatska da računa da je njen glas od dva miliona stanovnika i Nemačke ili Francuske od po skoro 80 miliona isti. Taj odnos i parametar važi samo u komunizmu. Po tom ključ principu su Crnogorci vladali Srbijom. U Srbiji je do skora važilo pravilo nacionalne zastupljenosti. Jedan Srbin, jedan Crnogorac, jedan Rumun, jedan Albanac, jedan Madjar. Toga više nema.To je suština moj Dediću. Ako 22 posto Albanaca u Makedoniji su ravnopravni u svim pogledima sa 78 posto Makedonaca, zašto 28 posto Srba nema nikakva prava u Crnoj Gori.

 5. deda mraz says:

  I njima i ustasama treba oduzeti sta su dobili od sepavog austrougarskog kaplara joze jer i ustase nisu nikada imali more tj. mali izlaz na more su imali i tek kad im je ustasa tito sepavi dao onda se ponasaju kao da je to uvek bilo njihovo isto kao i ova prikaza od ovoga sto se pop zove i za vreme NDH-a nije bilo njihovo nego pod upravom Italijana a drugi deo od te nakaze od drzave pod upravom nemaca i o cemu ovi pricaju.

 6. deda mraz says:

  mi Srbi moramo traziti reviziju komunistickih zlocina jer su samo fasiste nagradili a srbima poturicama 1974 dali da su nacija i automatski nam oteli bosnu a 1974 su se poturice izjasnjavale kao srbi jer nisi moga veroispovest da upotrebljavas kao nacionalitet.

 7. Dva jarca says:

  Jednom sam imao jednog jarca, koji je baš bio omatorio.Dok vidim ovoga, asocira me na tog mog pokojnog jarca.Samo što je moj jarac i pred smrt bio pametniji od ovoga.Ali ovaj ima funkciju i podršku.

 8. Kosovac says:

  Znači, Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori je projekt u dogovoru sa VENECIJANSKOM KOMISIJOM. Ne pada snijeg da pokrije brijeg, no da svaka zverka pokaže svoj trag.

  • Kosovac says:

   Teorija Zavere ima ambicije da dokaže da je Venecijanska komisija udružena u zločinačkom poduhvatu pljačkanja srpskih pravoslavnih objekata. To je veoma teško onda kada zmija krije noge. Ali u jednom momentu pretprošle godine je Venecijanska komisija ostavila ljigav trag po ovom pitanju, i to daje mogućnost dokazivanju da je Venecijanska komisija stvarno debelo zabrazdila u Zločinački poduhvat. Još to nije dokazano Venecijanskoj, ali je pozitivno to da Ona daje taj dobar trag izučavaocima zločina, ka Komesarijatima Evropske Unije, i dalje ka tamnoj strani Evropske civilizacije.

 9. test01 says:

  Sektas zeli da se proliva Srpska krv ! Crnogorci treba da se sloze i izbegnu svako prolivanje krvi a to moze da se postigne SAMO smenom ove kriminalne bande na vlasti koja tadi po zapadnim upustvima. Verujem da ce SPC sa narodom da se izbori i sa ovom nemani.

 10. Milan says:

  Ante Starčević bez obzira što je imao završenu teologiju u pešti, konkurisao je bezuspešno godine 1851 za mesto profesora matematike i na beogradskom Liceju, pišući molbu na ćirilici i potpisujući se kao „doktor mudroslovija“ (filozofije). Beogradski licej je međutim angažovao Aleksu Vukomanovića na tom mestu. Frustrirani profesor Starčević se zbog toga naoštrio protiv Srba, i samo je čekao priliku da ih napadne.... Početkom 1990ih, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, zbog navodnih teških zloupotreba svešteničkog čina i mnogobrojnih kanonskih prestupa raščinjen je iz ove vjerske zajednice, te svoj rad nastavlja pri Vaseljenskoj patrijaršiji, pretstavništvu za Italiju. Baš zagrebačka televizija našla se da ga popularizuje. Za vrijeme svog rada u Rimu, Dedeić se često oglašavao u medijima, a kao deklarisani Srbin, svoje sledbenike bi pozdravljao kao „decu Svetoga Save i potomke kneza Lazara“. Protivnici su mu zamerali što je u svojim oglašavanjima često i preterano komentarisao i neka politička pitanja. Tada jeste nastupao kao ultra Srbin. Njegov razvod 1994. godine i optužbe bivše supruge za preljubu bile su razlog da mitropolit Vaseljenske patrijaršije za Italiju, Spiridon stavi ga pod zabranu činodejstva... Odbijeni su obadvojica, svaki na svoj način i opravdano tj. zasluženo. Tako smo dobili neprijatelja Dedeića slično kao i prethodnog neprijatelja Starčevića.

 11. Drago says:

  Kakav voditelj takav i "pop". Ljudski šljam i jedan i drugi.

 12. Vojna i ojdeSve says:

  31 januar 2020 biche rata do istrebljenja....

 13. petrovgrad says:

  Svašta može da bude. Da li ovaj raspop zna ko će pobediti i koliko će biti žrtava. Ko rat želi u kući mu bio. Samo ludak priziva rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *