Мираш Дедеић отима Острог!

Miraš Dedeić otima Ostrog!

4 decembra 2015

manastir_ostrog_2Da cela stvar bude još tragičnija, iz Vrhovnog državnog tužilaštva potvrđeno je nekim medijima da Osnovna državna tužilaštva u Nikšiću i Podgorici istražuju okolnosti pod kojima je, navodno, Srpska pravoslavna crkva prepisala na sebe manastire Ostrog i Kosjerevo, a na šta je u krivičnoj prijavi ukazala Nevladina organizacija pod nazivom „Crnogorska pravoslavna crkva“.

„U Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, u predmetu formiranom po krivičnoj prijavi CPC protiv odgovornih lica Uprave za nekretnine filijala u Nikšiću, zbog navodnog nezakonitog upisa vjerskih objekata na Srpsku pravoslavnu crkvu, postupak je u fazi izviđaja. Nakon kompletiranja dodatno tražene dokumentacije i prikupljenih obaveštenja biće doneta odluka u predmetu“, saopšteno je iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca, prenose mediji.

Akcija Miraša, pokušaji otmice srpskih svetinja datiraju godinama unazad. On je čak lobirao i kod aktuelne vlasti da se otme imovina SPC i dodeli njegovoj nevladinoj organizaciji pod nazivom „CPC“. Tokom Božićnih praznika pre nekoliko godina je čak istupio i u medijima sa tvrdnjom da je dobio, navodno, uveravanje da će,kako je kazao, „vlast da vrati imovinu CPC-a“, što je izazvalo burne reakcije.

Ipak, na Miraševe „želje“ i „nade“ i „obećanja vlasti“, odgovorio je mitropolit Amfilohije, koji je tom prilikom poručio…

„Njemu i bilo kome drugome oni koji obećavaju, bez obzira ko su, mogu da obećavaju svoju očevinu i svoja preduzeća a nikako ne mogu da obećavaju i da daju ono što ne pripada ni njima niti pripada onima koji bi na nasilan način, protivzakonito, zahtevali i tražili hramove Božije, za koje se zna kome oni pripadaju i kome su pripadali vekovima, i hramovi i imovina. Onaj ko mu obeća neka mu obeća i neka mu da ono što je sam stekao, na pošten način ili ono što je opljačkao od naroda, neka mu to da ako već misli da treba nešto da mu se da. Ono što nije njihovo niti njegovo niti može biti njegovo, ne mogu dati“, poručio je Mitropolit.

On je takođe dodao da Božiji hramovi ne mogu se dati nekom ko nije svešteno lice niti pripada pravoslavnoj crkvi, i ako on tako nešto tvrdi.

(In4S)

KOMENTARI2 komentara

  1. Apis says:

    Predlazem da Kačavenda ozeni Miraša Dedića. Lepo se venčaju i srećno zive ne petljajući se u crvene poslove. Njihove bolesne sklonosti i frustracije već su nanele i previse zla crkvi i narodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *