МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Србијо, чувај се издајника!

МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Србијо, чувај се издајника!

18 априла 2016

mirjana-bobic-mojsilovic 87969Пише: Мирјана Бобић – Мојсиловић

У новинама је пре неколико дана осванула вест да ће почетком децембра у Вишем суду у Београду бити одржано прво рочиште у поступку рехабилитације генерала Милана Недића, човека који је проглашен народним издајником због сарадње са окупаторском немачком влашћу, и који је уз помоћ Удбе извршио самоубиство 1946. године. Подносиоци захтева за рехабилитацију су Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, као и породица Недић.

Претпоставимо да већина грађана нема времена да се бави историјом, поготово не њеним редефинисањем: Милан Недић је за већину који су учили историју у последњих педесетак година био вођа марионетске владе која је капитулирала пред немачком окупацијом, човек који је заговарао сарадњу са окупатором. Да ли је то чинио из кукавичлука, због издајничке природе или зато што је покушавао да, што тврде његови браниоци, као велики српски патриота сачува српски народ од стравичних страдања којима је био изложен у Другом светском рату, биће, сигурно, у данима који долазе једна велика тема.

Оно што је, међутим, далеко занимљивије од приче о Милану Недићу и његовој евентуалној рехабилитацији, јесте како су на вест о потоњој расправи у Вишем суду реаговали у овдашњој јавности. Лако је приметити да су се највише згрозили и успротивили они који данас са поносом и великом агресијом раде за добробит актуелних окупатора Србије, све користећи управо недићевску аргументацију о користи Србије уколико буде кротка и не скрене са правог пута, уколико се сврста уз силе које господаре светом, чак и када те силе отворено и без икакве анестезије раде против интереса ове земље.

Прочитајте још:

МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Док год ћутимо, они ће да нас јашу

МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Зашто Србија ћути на прозивке Соње Бисерко?

МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Неће нам дати у ЕУ док не признамо Косово, док не прихватимо ГМО…

Не слушамо ли непрестано исту музичку матрицу са којом се овде пева да Србија, у име сопствене будућности, треба да удовољава владама других држава, али и мултинационалним корпорацијама, инвеститорима из иностранства, идеолошким центрима за правилно размишљање и глобалним медијима којима треба да се свиди? Туђи интереси се проглашавају нашим националним интересима, док се свим расположивим средствима српској јавности непрестано усађује идеја да је једини интерес Србије да стане под скуте оних који је покоравају, јер је то једини начин да сачува своје (крње) границе, да се спасе од евентуалног рата и међународне изолације и сигурне економске пропасти.

Запрепастило ме је кад сам ових дана пронашла реферат Милана Недића који је поднео новембра 1940. после чега је смењен са дужности министра војске и морнарице и пензионисан. Овај реферат је деценијама био крунски доказ његовог германофилства и издаје.

„Више се не може и не сме говорити о нашој неутралности. Сада морамо себи поставити ово питање: – Хоћемо ли у антикомунистички блок, тј. са Немачком и Италијом или против њих?

Напашће нас: Немачка, Италија, Мађарска и Бугарска. Да ли ћемо моћи да издржимо? – Не, категорички не! Бићемо плен свих силних непријатеља. Раскомадани пре свршетка овог Светског рата.

Немачка је заузела европски континент и неограничени је господар. Са својих деведесет милиона Немаца, ако не наступи грађански рат у њој, она ће бити дуго и дуго њен господар. Поред тога Немачка је била и биће наш силан сусед. Па је природно да испитамо и ту могућност. Ако се решимо на ово, онда шта добијамо: прво продужићемо себи живот, друго, сузбићемо захтеве грамзивих суседа и, треће, иако на крају крајева ипак изгубимо извесне делове земље за компензацију суседима, нећемо свакако изгубити онолико и онако као ако би били непријатељи и силом покорени. У противном изгледа ми да ће Српски народ пораз Југославије највише платити.“

Лако је, наравно, рећи да је политика Хитлерове Немачке била злочиначка, па је утолико лакше згражавати се над Недићевим предлозима.

Али, каква је данас политика САД, НАТО и ЕУ, не треба да нам објашњавају глобални медији – довољно је питати милионе несрећника у Либији, Египту, Сирији којима је нови светски поредак донео „демократију“ и расуло сваке врсте.

Издаја је много релативна ствар, данас неупоредиво релативнија него икада. Тим пре што на челу светске силе која малим народима диљем планете доноси само ратове, беду, глад и агонију, седи човек који је и пре него што је ступио на престо добио Нобелову награду за мир.

(Вечерње новости)

KOMENTARI34 коментара

 1. Pingback: MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Srbijo, čuvaj se izdajnika! | Dobro dosli na Internet prezentaciju srpske dijaspore

 2. Radikal says:

  Srbijo begaj od izdajnika!!!

  • boja says:

   uprovo je sef radikal .izdajnik naj veci za srbe i srbiju

 3. pravda says:

  Trenutno se sudi Nediću ze rehabilitaciju umjesto da se sudi Vučiću i Nikoliću za kohabilitaciju sa baba Hitlerom.

 4. bane says:

  Taj Nedić bar nije pljačkao svoj narod kao ovi sada.

 5. stevica says:

  Gospodjo sa cetiri prezimena,pogledaj gde je Fasisticka Hrvatska ,a gde ti je patriotska Srbija.I Nemacka ,sto rece Nedic.

 6. Milan says:

  Не чапркајте по прошлости ви трагачи нове прекрајане историје, да би се додворили снагама, које врше насртај на наше просторе, као и у прошлости. Знајте добро да сопствени народ, највише угрожава изрод тог народа, а њих није мало. Добро се знају имена и институције у којима такви раде. Што мање изрода то ће помоћи Србији да превазиђе тешкоће, које нису само њене. Због тога ћу(по ко зна који пут) позвати у помоћ следеће што је очувано из даље прошлости: ''И З Д А Ј Н И К Ј Е . . . Нација може да преживи будалу, па и оне амбициозне. Али, издају изнутра, никако. Непријатељ пред вратима, мање је страшан, јер је познат и он носи своју заставу отворену. Док се издајник креће слободно, међу онима унутар градских капија, његов лукави шапат шири се свим улицама и чује се чак и у кулоарима владе. Такав издајник нам се не појављује као издајник, он прича гласом који је жртвама близак и пријатан; његово лице и начин одевања сличан је њиховом и он оживљава ону поквареност која лежи дубоко у срцима сваког човека. Издајник разара душу нације; подривајући темеље града; он шири заразу у телу политике, све док она његовој болести не подлегне. Мање би требало да се плашимо убице. Издајник је куга!'' Марко Тулије, римски филозоф и мислилац на почетку Нове ере. Да, „Издајник је куга!“ Врати ме у време на сам крају 20. века, када је обичан свет говорио о најезди страних плаћеника и усрећитеља Србије.

  • perungromovnik says:

   pa imenuj izdajnike covece, cega se plasis? to su toma nikolic, aleksandar vucic, ivica dacic, borko stefanovic, zorana jovanovic, nebojsa stefanovic, i KOMPLETNA SKUPSTINA SRBIJE! DABOGDA svi oni umirali u najgorim mukama za izdaju koju pocinise! jebbem im mater svima odreda!

 7. Milan says:

  Ne treba zaboraviti Bawički logor i Jajince, te kazamate i masovno stratište bilo je pod neposrednom upravom specijane policije i pod neporednim Nedićevim nadzorom.To se ne može pravdati.

 8. Lala says:

  Oko moje plavo,što nismo petsto godina stariji možda bi nas razumeli.

 9. milena nikšić says:

  Draga Mirjana Bobić-Mojsilovič, redovno pratim vaše prezentacije, i verujte , toliko vam verujem, jer i sama tako razmišljam, i stalno se borim da skinemo te izdajnike, njima znamo imena i šta rade, ali neznam da li je ovaj narod toliko uplašen, ili je depresivan, ili baš ga briga za decu i male unuke,? čuva samo svoju zadnjicu, svi viču govnjive motke, ali nigde ni jedne, izgleda da su Srbi sve motke položili da zagreju sobu makar malo.Ja nisam mlada žena sećam se kako smo živeli i posle 2 sv. rata, ali narod je bio nekako veseo, i složan kako u ratu, tako i u miru, a sada svaki svakome zavidi, niko nikoga ne poznaje pa čak ni braća ne dolaze jedni kog drugih.Šta je sa našim druželjubivim , Bogobojažljivim narodom, da poklekne pred jednom kvinsliškom vladom, koja želi u EU? pitam se da nisu u Briselu primili đavolji čip, pa se tako ponašaju, mi moramo zarad svoje dece i unučada , kao naši stari u ! Svetskom i 2 sv. ratu ostaviti sve kući i na bojno polje, druge nam nema ako mislimo da ostanemo ljudi, a ne zveri i poslušnici izdajnika, jer izdajnici žive kao Kraljevi, a mi kao prosjaci.Na žalost zaboravili su jako brzo kako su oni išli poderanih gaća, a sada gaće kupuju u Njujorku, Parizu, ili Rimu, a mi u Kineske prodavnice.DIŽI SE NARODE AKO MISLIŠ DA TI I POKOLENJE OSTANE NORMALNO I ŽIVO, DA ŽIVI JEDNIM NORMALNIM ŽIVOTOM, A TO ĆE TAKO POSTIĆI ŠTO ĆE OVE IZDAJNIKE OTERATI, PA NAĆIĆE SE JOŠ KOJA MOTKA, AKO JE I POLOMITE NEĆETE POSLE MORATI DA JE CEPATE, NEKA SE ISCEPA PO NJIHOVIM LEDJIMA.BORITE SE KAO I NAŠI DEDOVI, PRADEDOVI I OČEVI U SVIM RATOVIMA KOJE MI NIKAKO NISMO ZAPOČINJALI, A SADA ĆEMO ZAPOČETI PROTIV SVOJIH IZDAJNIKA <3

 10. Viktor says:

  Posledice "rehabilitacije jednog od najvećih zločinaca" na prostorima Srbije od okupacije 1941 godine, kolaboratera i izvršioca niza zločinačkih akcija prema sopstvenom narodu u ugušivanju ustanka 1941 (ustanka bez ideoloških predznaka 1941) kao posledice divljanja i terora okupatora, mogu biti politički všestruke. Na žalost Srbija, njena inteligencija nikako da razume način manipulacije koji traje više od 100 godina, ceo 20 vek i odoli iskušenima trenutka i višku nerazumne energije u miru, koji se skupo plaćao pobedama u ratu. Rehabilitacija osuđenih ili dokazanih kolaboratora u Evropi je nemoguća, mada bi mnogi rado učinili ovaj korak. Sličan je problem u Ukrajini sa Banderom i njegovom istorijskom instrumentalizacijom koja se brižno kuvaka i ljutim čorbama i kuhinjama delova tajnih službi za dugoročne specijalne operacije. Problem je što se Srbiji obračun vrši uvek dvostruko po kriterijumima gde se za ono što je u jednom trenutku podržavano duplo plaća "prijateljima" u nekom drugom vremenu izmena teza i stvarne tragedije koja je bremenita i teška. Okupacioni režim u militarnoj oblasti Srbija i Banat je bio zločinački, a Nedić je mogao da kao general učini ono što su u teškim odlukama učinili mnogi drugi, da stane protiv okupatora, ali ne da postane njegova produžena ruka iz "viših interesa".

 11. Nikola says:

  Znam samo da je meni baba pricala da nije bilo Nedića da bi preko 10000 srpske dece iz Bosne palo pred ustašama.

 12. телетабис says:

  Ако тумачење историје оставимо судијама, који у Србији свакако нису ни независни ни свезнајући, онда ће од наше историје испасти тарана. Интересантно да се у целу причу не укључују прави историчари већ само неки општи свезнајући појединци.

 13. Без наде says:

  Јебига Срби! Побите све редом. Кад дође Недић, побите партизане, кад дође Тито побите недићевце, кад дође Краљ побите комунисте, кад дођу комунисти побите четнике, кад дођу Турци побите кнежеве, кад дођу Американци побите генерале и пола војске... Побите све Србе, само немој те ни случајно да се уједините. Да сам ја неко, ја бих вам наредио да сви завежете и ко писне исчупо би му језик. Онда бих прогласио крај протеривања ко је крив а ко није. Свима је опроштено, свима је замерено, сви су криви и нико није крив, и свима бих дао медаље. Ко неће зато што је добио неко ко се њему не свиђа, набио би му медаљу у...да, тачно тамо. И тако једно сто двеста година. Валда би до тада постали један народ. Срби! Да вам скренем пажњу. Онај ко форсира ова суђења, опроштаје, оптужбе и остала лелемудисања је онај ко гура српском народу клипове под точкове. Ево саће и мени и мојој историји готово 70 година. Седамдесет година суђења и све У КРУГ! Прво смо судили кулаке, па четнике, па опортунисте интелектуалце, па комунисте, па недиђевце, па ДОС овце и Милошевић овце, па ускоро СНС овце, ДС овце и СНП овце, па опет све из почетка. Напишите историју већ једном поделите је ђацима па нек се усеру и упишају и падају у несвест од напора да схвате ко ту и тамо кога јебе(неће им ништа фалити), а ми да наставимо и затворимо сва историјска поглавља каква јесу и да правимо нову историју. Мир већ једном Срби, побогу! Испада да по Србима, све Србе треба осудити. Ко то тера већ 70 година без прекида. И умрећу, а ви ћете се и даље судити. Поумираћете на суђењима, и то не у Хагу, него на домаћим суђењима а нећете их завршити.

 14. O državnosti says:

  То је слика наше дивне Мирјане када је била шипарица и почела своју комунистичку каријеру. Данас није више комуниста, није ни досовац, није ни СНС овац... Данас је стари, ислужени новинар, још помало популаран, више пролупаран, који се батрга са покушајима разумевања историје "под разно". Целог живота ни она није успела да реши гордијев чвор српске историје, али још увек покушава. Наша дивна Мирјана.

 15. Rade says:

  Stevice voleo bih da znam odgovor ? Gde su oni a gde mi ? Kakav si zaključak ti izveo ?

 16. Milan says:

  Доста се говори о Великом рату, поново кроје приче већ давно испричане. Многи се труде да докажу како неко неје довољно тога приказао, а он, који то кити својим сада обогаћеним и за многе нејасним речима у српском језику, да ко зна по који пут истиче „херојство“ неког локалног борца, дижу му споменик, на другој страни се потискује истина из периода дедова и очева из Другог светског рата. У овом времену, после великог притиска, санкција, блокада и рата које је Запад отворено водио противу Срба и Србије, продужено је то на отворене уцене. Вешто су створене балканске кризе и међусобни сукоби, да би се могао са тим користити. После балканских ратова, оно што је Европа урадила са Босном, сада, не после Другог светског рата, већ са његовим наставком, то исто чини сада на Косову, а налазимо доста сличности. Много тога налазимо и у Ирака, и бројних државица Блиског Истока и Северне Африке, посебно Либије, сада Сирије - хладан и специјалан се рат наставља. Западна Европа, удружена у ЕУ, која није честито средила ни унутрашње односе, наставила је са отвореним притисцима и уценама над Србијом, и користи се оним што је раније, на овим просторима завела. Очито се ради да не желе никако признати грешке учињене на овом простору, настави да то доведу до краја, где је вечита жртва српски народ и његова држава.

 17. Milan says:

  Западна Европа, удружена у ЕУ, која није честито средила унутрашње односе, наставила је са уценама и притисцима. То је и очекивано, јер садашње време, изразите економске кризе, не може се тако брзо решити, посебно на неки стари и превазтиђени начин. Немачка се доста дуго прикрива обећањима, која сигурно неће испунити, када се ради о Србији и њеном настојању да се прикључи ЕУ. Многи су упозоравали да Србија неће моћи да бира и балансира у својој спољној политици Познат је догађај из прошлости, када је Зоран Ђинђић покушао да се ослободи западног туторства (последњи говор у Бијељини), убрзо бива убијен, што још увек није до краја разрешено. Најновије уцене и пропаганда, која долази са Запада, а у вези са Косовом, испољава се у новим притисцима да се сада “албанском“ Косову обезбеде атрибути државности, па та, за Србе квази државица, постаје оруђе Запада, да би сломили било какав отпор Србије. Сада, замислите посебну ситуацију, која се кроји на овом простору. Рецимо, да Србија и призна албанско Косово, под уценом, оно би ко зна колико дуго морало бити под окупацијом, јер се ни један позитиван однос између њих не би могао решити или бити одржив, без сталног посредника, а пре свега немачких комесара..

 18. Dingo says:

  Potpunose slažem sa autorkom, nisu stvari crn0-bele nikad bile, niti će biti. Pokušao sam i sam da analiziram iz drugog ugla slučaj rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića... https://dingarac.wordpress.com/2015/06/05/rehabilitacija-draze-mihailovica-i-polemike-oko-nje-iz-mog-ugla/

 19. krsta says:

  IZDAJA JE KADA VAM NATALITET PADA! A NAMA PADA PA PADA!!!! RODOLJUBLJE JE KADA NATALITET RASTE!!!! STA CE NAM SVE OSTALO BEZ NARODA!!!!!

 20. aleksandar anđelić says:

  Bravo Mirjana! Nema šta da se doda.

 21. Јовановић Ј. says:

  Колико вас даме и господо коментатори зна под којим притисцима је Милан Недић образовао владу? Немци су му запретили да ће потпуно раскомадати Србију и дати је Хрватима, Мађарима, Бугарима и Шиптарима. Бугари би нам ушли у Крагујевац, а Мађари у Београд. Хрватима би препустили читаву западну Србију. Немци јесу били стравични окупатори али тешко је оповргнути чињеницу да су Усташе биле највеће звери. Горе и од СС-а. Бугари су и у Првом светском рату показали своју крвожедност, па је било сасвим за очекивати да би цивилно становништво поново ставилпи под нож. Колико год да је Недићева влада починила злочина, то је било мање зло него да нас затру Усташе и Бугари. Још једно питање. Мислите ли да је Недић хтео да образује ту владу? Носилац бројних одликовања из првог страдања. Знате ли да је Недић успео да Немцима докаже да нема смисла Србе слати на Источни фронт.

 22. Srbski patrijota says:

  Ama nedojebani narode, zar ne vidite za čim žudi ova nedojebana novinarka?! Hajmo da joj to damo, pa nek bude konačno srećna!

 23. Srbski patrijota2 says:

  Treba ovoj novinarki posrkarti sikilj, da svrši i da se mane ćorava posla!

 24. Đorđe says:

  Nauči gramatiku"srbski patrijoto",u tebi su samo jezik i prsti.

 25. genocid u jugoslaviji says:

  nedic milan je za komunjare trn u oku nedic je veci borac bijo od draze mihajlovica i vojvode dujica njemu je naj teze bilo u beogradu .da jeste on suradivo sa njemcima jer su svi suradivali i draza i tito tito imo kriminalce u njemackoj i naciste a ovi su imali postene njemce jer je v. srbija bila saveznik sa njemackom ali su pvilic i ustase hrvatske cvecem u zagrebu docekali njemce a tito sa puskom srbskom da bi se njemci okomili na srbe tito sa partizania sacekivo auta njemaca i ubija u srbskim mestima de su srbi n aseljeni tako da njemci kolju srbe civile NEDICA MILANA treba slaviti srbi i beograd

 26. MH says:

  Nemogu da verujtem da srpski narod sebi kopa grob??? Pa sta je to sa bolesnom naciom?? Kako to da Sad, EU, Nato, samo Srbiju napadaju, zasto ne: Bu, RU, Madj, Aus, Italy, AL. Zasto je Vucic I grobar prodali Srb.pa bojagi cuvace je nato.zar sipci bolji od nas,auuu da covek ne poveruje. Zbogom moja mazoh-srbijo

 27. Нино Белов says:

  Нису логори били под Недићем, већ под Димитријем Љотићем, српским наци-фашистом, који се отргао контроли команде генерала Недића. Можда многи који пљују по Недићу и не знају да је он успео да испослује код немачког окупатора, да се увелико умањи одмазда "сто Срба за једног немачког војника", а борио се и да се на крају та иста одмазда и укине. Заштитио је много Срба да не буду слати у немачке концентрационе логоре широм поробљене Европе. Е, због тога се неки људи и боре свом снагом за његову рехабилитацију, а они, чији су апетити чисто политички и комунистички, они то оповргавају и вређају. Управо зато, јер је њихов "врли вођа", пољски јеврејин Јосуа Амброз, алиас Јосип Броз са нидимком Тито, све то и испословао код своје илуминатско-масонске ложе у Лондону, само "сироти следбеници" о томе немају благог појма. :))))))

 28. genocid u jugoslaviji says:

  vlada u srbiji sudi mrtvom drazi i nedicu sto su branili srbiju sad vidite ko vlada srbijom canak nosa ustasku kapu a tadic hroje srbije izruciva hagu saric pljacka srbiju radi za dacica sps . vucic potpisuje rusenje nemanjica manistira i crkvi i potpisiva ulazak nato snaga u srbiju jer nato cuva srbe od ustasa i bosnjaka i albanaca tako ti je srbine u novoj demekratiji demokratija se zove ubi srbina

 29. genocid u jugoslaviji says:

  seselj se treba cuvati vise nego ikog seselj laze na raskovic sandru da je protiv srba rekla u srbrenicu nije seselj u pravu ima video kako jedna zena medu muskarcima lepo prica sta se u srebrenici zbilo i brani nastradale srbe u srbrenici 3500 hiljada srba zaklano na pragu svom komunjre sve mrze ko srbiju brani srbio gledaj

 30. Kale says:

  Kad uklonis veru u boga,onda nastane ovo sto danas zivimo.Srecom sam ga ili on mene otkrio u poznim godinama.Istina me je oslobodila svih okova lazi kojima nas masovno zatrpavaju

 31. zeljko says:

  bespotrebno gubljenje vremena kojeg ionako vise nema za " ovaj napaceni narod". umesto dobrih i kvalitetnih ideja i poslovnih poteza ovom narodu se stalno serviraju zvake ! uzdravlje !

 32. major says:

  srbija jos pod okopacijom titine petokrake srbi ne vladaju sa srbijom nego isti ljudi koji su osvojili VELIKU SRBIJU i pobili srbe i njoj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u