МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ БОЛНО ИСКРЕНА: Шта нам поручује Вучић, а шта Господ Бог?

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ BOLNO ISKRENA: Šta nam poručuje Vučić, a šta Gospod Bog?

3 januara 2016

mirjana-bobic-mojsilovic 87969Piše: Mirjana Bobić – Mojsilović

U svom autorskom novogodišnjem tekstu za „Novosti“, predsednik Vlade Aleksandar Vučić napisao je, između ostalog „da i sledeće, i svake naredne godine ni slučajno ne poželimo da nam bilo šta padne s neba, da nas bilo šta zaustavi, već da u svakoj od tih godina nešto stvorimo, izgradimo, osvojimo i zaradimo“. Dodao je još da je u Nebeskoj Srbiji trebalo da umremo, a da je on obećao život i „teške mere, tešku štednju i težak rad“.

Premijer je pomenuo i „Đovani Piko dela Mirandela, koji je u petnaestom veku objavio traktat `O dostojanstvu čoveka`, svojevrsni manifest renesanse, u kojem je rekao da nas je Bog stvorio da bismo nešto sami sa sobom uradili. Da od nas, od toga koliko ćemo u sebe uložiti i raditi, zavisi šta ćemo da budemo, koliko dobri, koliko loši, uspešni ili neuspešni, veliki ili mali.“

Dok se Srbija trezni od dočeka Nove godine, i priprema se za dolazeći Božić, a pošto je premijer pomenuo Nebesku Srbiju i naša kolektivna očekivanja od Neba, i pošto je u nekoliko navrata spomenuo nebo i Boga, možda nije zgoreg podsetiti se Deset Božijih zapovesti. Zanimljivo je kako, čak i u ovako mamurnoj zemlji u ovim mamurnim danima, drevne zapovesti imaju snagu rasola.

1. Ja sam Gospod Bog tvoj i nemoj imati drugih bogova uza me.

No šta će ti drugi bogovi, ako imaš Gospoda Boga Savaota? Čim imaš dva boga, znaj, jedan od njih je đavo. A ti ne možeš služiti i Bogu i đavolu, kao što ne može jedan vo orati dve njive u isto vreme. Ne trebaju volu dva domaćina, jer će ga rastrzati; niti gori trebaju dva sunca, jer će je sagoreti; niti mravu trebaju dve kapi vode, jer će ga utopiti; niti detetu trebaju dve majke, jer neće imati nijedne. Ne trebaju ni tebi dva boga, jer nećeš biti bogatiji no siromašniji.

2. Ne pravi sebi idola. Nemoj im se klanjati, niti im služiti.

Ko ne sluša Prvu, ne sluša ni Drugu. Srbija je zemlja mnogih idola: ovde se sa lakoćom klanja, služi, pa čak i kleči.

3. Ne uzimaj uzalud imena gospoda Boga svojega. Ko ne sluša Prvu, ni Drugu, nije mu teško da prekrši ni Treću zapovest. Pogledati pod: Društvene mreže.

4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.

Što se tiče ove zapovesti, slabo nam ide. Ne radimo. Ne samo zato što je nezaposlenost ogromna, nego i zato što smo lenji.

Premijer je prkosno najavio da će i ove godine raditi i da će to početi „Prvog januara, u sedam ujutru“.

5. Poštuj oca tvojega i mater tvoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.

I na ovoj zapovesti smo pali: najgledaniji TV termini obliveni su sočnim pominjanjem očeva i majki, i to više nikoga ne šokira.

6.Ne ubij!

Ali se slobodno tuci, vređaj, napadaj. Parovi, Farma, Skupština…

7. Ne čini preljube!

Sudeći po naslovnim stranama tabloida, to je gotovo nemoguć zahtev.

8. Ne ukradi!

Premijer je tu bio više nego jasan „I, ako nekome nije jasno, borba protiv korupcije, hapšenja velikog broja onih koji su oštetili budžet, nije ništa drugo nego borba protiv ideje da stvari padaju s neba. I da svako ko to pomisli, ko je spreman da nešto ukrade, umesto da zaradi, ne samo da otkida od našeg društvenog dobra, od onoga što treba da uložimo u puteve, škole, bolnice, nego i širi taj poguban mit, onaj o lakoj lovi, i brzom bogaćenju.

9. Ne svedoči lažno na bližnjega svoga!

„Ostaje samo još da se usavršim u reagovanju na laži i mržnju. I ide mi i to, polako. Na jedini način na koji je to i moguće. Radom.“

10. Ne poželi ništa što je tuđe.

„Bogatstvo koje je preko noći zgrnuto ne ume da vraća deo društvu koje ga je omogućilo, i od kojeg je oteto, i razbija samo to društvo. I to treba da naučimo iz protestantske prošlosti i etike. Zarađuj i ulaži zarađeno. Tako gradiš i sebe i društvo, tako, da ponovim, valjda će neko i da zapamti, dobijaš i sve one benefite koje uređeno društvo pruža – napredne škole, efikasno pravosuđe koje te štiti, dobre bolnice i puteve…“

Dok čekamo Božić, da se podsetimo nesumnjivosti reči Božijih.

(Večernje novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. Draga Vlaisavljevic says:

  Draga Miro , da te nema trebalo bi te izmisliti , uvek rado čitam tvoje komentare , budi nam živa i zdrava i i svi vi možda će jednom ovaj jadni nebeski narod progledati pozdrav

 2. Mica says:

  Mislim da ce biti naj vece razocarenje srpskog naroda.Dragi Boze sta mu uradise da se covjek promijenio za 360°.

 3. Ajduk Stanko says:

  Draga Miro. Trebalo bi te izmisliti da veličaš sve tako divne izjave našeg premijera. Kao reklama za eurokrem. Ali pošto postojiš, mi smo jako srećni uz tebe i tvog premijera i vaše pametne i mudre izjave i doskočice. Hvala ti na poruci koju nam je poslao premijer da treba da radimo od 7 ujutru, a ne od 5 kao ja. Draga Miro! Drago nam je da se naš premijer savim lepo uklapa u 10 Božijih zapovesti i da si nam to tako lepo namazala na lebac.

 4. posetilac says:

  Bravo Mirjana! Ostaje jos samo da nas VLADAR sve ovo procita i poradi na sebi, tj. da se ponovo preokrene od psihopate u normalnog covjeka. Vrlo tesko ali nama, kao srpskom narodu, predstoji konstantna borba za nasa prava. Nije lako zadovoljiti apetite ovih prozdrljivaca i pohlepnika sa vrha...

 5. Ajduk Stanko says:

  He, he...Očigledno je mnogo ljudi i ne gledajući već pojelo lebac sa eurokremom made in VN Mirjana. Volimo mi njene recepte i kuhinju očigledno. Ček dok vam stigne iz želuca uglavu.

 6. Radikal says:

  Ja se molim da nam sve padne sa vlasti, sve sa mesijom sns-ovcica.

 7. miroslav says:

  Zar nije prvo Bozic,pa nova godina.Nesto ne stima u tekstu.

 8. Altajski som says:

  miroslav i - Ne znaju neki medijski književnici višu matematiku. To što ste vi Miroslave mislili, za njih je viša matematika. Ako gledate sa Zapadne strane, odakle oni gledaju, onda to izgleda normalno iako je nenormalno.Kao način posmatranja pedera odande i odavde.

 9. Vide Daničić says:

  "Ovu teoriju Srbija je, u velikoj meri, dokazala ove godine, godine početka tog, našeg, prvog velikog skoka. Otpočeli smo ozbiljne reforme, ojačali infrastrukturu, sredili državnu kasu, uštedeli, povećali investicije i zaposlenost, počeli da povećavamo plate i penzije, time i potrošnju. Stvaramo, ubrzano, institucionalne uslove – od povećanja pravne sigurnosti do smanjenja birokratskih procedura – za još brži razvoj." (?!?!?!) Nije najveći problem što on beskrajno laže i manipuliše o postojanju stvarnosti koja ne postoji - nego što je počeo da se petlja u identitet Srbstva, naše srbsko stanovnište i u Vidovdansku etiku! Sad je već pokazao svoju pravu ćud: pregalac na izvršavanju neonacističkog zahteva za promenu svesti Srbstva... Šta reći na ovo mrsomuđenje, da li treba išta reći i može li se išta reći a da se izvučeš iz blata autorove destrukcije i i bulažnjenja! Ovaj "autorski tekst" me je konačno uverio u sve moje dosadašnje sumnje da je u pitanju ozbiljan problem sa kojim tek treba da se suočimo - ako nismo već zakasnili sa svim. "Bolje je ćutati i biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju." (A. Linkoln) "Ono što hoće, mudrac to traži u sebi - prost čovek to traži od drugih." (Konfučije) "Ne da nisi sposoban da govoriš - nego si nesposoban i da ćutiš." (Epiharm) Onaj ko mu je skrpio ovaj kalambur od nategnutog mudrovanja - ili je luđi od njega ili ga je za*ebao! Svaki čovek teži da napreduje do krajnjih granica svojih nesposobnosti (čuveno Piterovo pravilo). Da li su ovo te granice i imali nade za nas posle toga? On je umislio da je bolji i pametniji od svih Srba! I ne samo to - nego da treba da nas poučava i da nam deli lekcije! "Radiću. I, sledeće godine, to ću početi 1. januara. U sedam ujutru. I znam da će mi se pridružiti svako ko sanja istu Srbiju kao i ja. Onu koja je moguća. Koja je preskočila ambis i pronašla budućnost. I koju smo sami izgradili." E, ovo me je najviše zabrinulo: što on više radi - nama je sve manje mogućnosti za rad od kojeg živimo i sve manje nade da ćemo se izvući iz ovih go*ana... Pomozi nam, Bože Svemogući i Svemilostivi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *