MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Iza svakog spektakularnog novinskog teksta, iza svake velike medijske eksplozije koja otkriva velike tajne, stoji policija

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Iza svakog spektakularnog novinskog teksta, iza svake velike medijske eksplozije koja otkriva velike tajne, stoji policija

29 juna 2014

Aktuelno-mirjana-bobic-mojsilovic-gost-voditeljPiše: Mirjana Bobić – Mojsilović

Ovako to ide: ovih dana osvanule su spektakularne vesti – Šešelj se vraća u Srbiju i navodno preti da će se osvetiti onima koji su ga izdali. Javnosti je prikazana ogromna maketa projekta „Beograd na vodi“, Tači je objasnio da je bezbednije šetati Prištinom nego Beogradom, javno prozvani narko-diler uspeo je da na vreme pobegne iz Srbije, pa zatim i iz Crne Gore, Beba Popović je u centru medijske afere u kojoj je objavljen ogavni porno-snimak sa ciljem da se obruka jedna predstavnica nevladinog sektora u Crnoj Gori, neki srpski tajkuni su navodno odlučili da srpskom premijeru uzvrate udarac kupovinom pojedinih tabloida, a Oliveru Ivanoviću opet je produžen pritvor.

I, pored svih ovih vesti, međutim, stoji jedna koja je neuporedivo manje atraktivna, iako ništa manje značajna: premijer Vučić je, izgleda, nešto ljut na Dačića, pa je, nakon kritika funkcionera SPS Branka Ružića na račun Vlade i Vučića, povodom smena načelnika u policiji, poručio Ivici Dačiću da takvo ponašanje njegovih funkcionera neće da toleriše i da „kao vladajuća koalicija ne možemo tako da funkcionišemo. Pred Srbijom su izuzetno teške reforme koje moramo da sprovedemo i Vlada mora da bude jedinstvena da bi reforme bile uspešne. Rekao sam Dačiću da ne može da sedi na dve stolice i neka sam odluči: hoće li biti deo vladajuće koalicije ili će biti opozicija. Ne može i jedno i drugo“.

A samo nekoliko dana kasnije pustio je i potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović da dolije ulje na vatru izjavom da je „Ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu sa tadašnjim premijerom Ivicom Dačićem trpelo, jer u njemu nisu sprovođene reforme.“

Za prosečnog čitaoca novina jasno je da su odnosi na liniji SNS i SPS poljuljani, ne samo zbog javnih kritika pojedinih funkcionera SPS prema Vladi Srbije, nego i zbog puste srpske sudbine da se oduvek nalazi na raskrsnici interesa Istoka i Zapada.

Ipak, možda je od sukoba SPS i SNS, i od političkih pritisaka Amerike, EU i Rusije, daleko inspirativnija tema ona koju je ovlaš nabacio Ivica Dačić, braneći se od optužbi potpredsednice Vlade, da je, dok je bio ministar policije, sprečavao smenu pojedinih policijskih generala koji su sada smenjeni. Dačić je, naime, rekao nešto što se retko čuje: da su novinari bili za očuvanje tog policijskog vrha. „Kada sam ja to hteo da sprečim, svi ste služili njima da objavljujete tekstove koje su vam davali. Ko vam je davao te tekstove? Kad sam hteo da smenim policijski vrh, nastala je afera ‘Banana’.“

Iz ove izjave može se mnogo zaključiti o Srbiji, medijima i, naravno, o policiji. Dakle, iza svake afere koja nas zaokuplja i uzbuđuje, stoji policija. Iza svakog spektakularnog novinskog teksta, iza svake velike medijske eksplozije koja otkriva velike tajne, stoji policija. Nepravedno je onda to što za istraživačko novinarstvo nije nikada nagrađen neki policijski general? Ili pukovnik? Možda neki iz policije, s punim pravom, sanjaju da i oni dobiju neku nagradu za hrabrost, a ne da celog života budu u medijskoj ilegali? Ili, te tekstove koje policija dostavlja redakcijama, u stvari, ne pišu policajci lično – nego imaju svoje „pisce“ na plati, u policiji? Ili su oni, možda, već u redakcijama? Zar nije, u stvari, svejedno? Zar pismeni policajci, to jest novinari policajci nemaju prava da budu članovi UNS-a ili NUNS-a, ili možda to već jesu samo što to niko ne zna, osim policije, za koju rade? Istraživačko novinarstvo je policijski posao, ili možda neko nije tačno preneo Dačićeve reči?

Ivica Dačić je suviše pametan da bi ovako nešto rekao slučajno. Iza svega, dakle, u ovoj zemlji, stoji Služba. To znači da je Služba izvor i moderator svih informacija koje kolaju javnom scenom, to znači da je Služba zaista neprestano budna, i da je, sudeći po medijima, kojima upravlja, apsolutni službeni kontrolor i zaštićeni svedok naših života. Dačić je u nekoliko rečenica rekao sve. Mi smo Službini, a čija je Služba, to će tek da se vidi.

Inspirativna izjava Ivice Dačića. Ili smo svi pomalo policija, ili smo svi pomalo sumnjivi: tabloidni stil televizijskih emisija, vesti i novina samo govori tome u prilog. Policija i savremeni mediji su kao nokat i meso, pogotovo ako nekoga treba ojaditi. Otuda, pitanje koje se samo nameće: ako je moguće potkupiti medije, da li je moguće potkupiti policiju? Ili su novinari onaj deo javnosti koji radi za pare, a policija radi iz uverenja? I još jedno pitanje, sasvim logično: ako postoje duboke podele u policiji na vaše i naše službe, šta ih opredeljuje kome će se carstvu privoleti?

Na to pitanje, i na sva druga pitanja, odgovor može da nađe samo onaj koji je u Službi istine i kome Služba veruje.

(Novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Hana says:

  To će, ipak, biti najteže!

 2. kimmi says:

  danasnja vlast, koju ste sami izabrala gradjani, radi protiv svog naroda.. vuci, dacic rade po nalogu zapadnjaka, pogresno! a svi ih kao ovce, pratimo.. mimo nase volje, pojedinaca..... idemo u propast, i svesni smo toga ali opet idemo, kao ovce na. klanje... imamo alterna tivu.. imamo rusiju, centralno istocnu uniju ali dzabe kad oni rade po nalogu latina.. sami ste birali.. daj Boze da pukne sve i da se narod digne.. da govnjivom motkom rastera dusmane i da se opravi na pravi put..

 3. STOJAN says:

  BALKAN,SA SRBIJOM U SREDISTU JE NOVI GORDIJEV CVOR IZMEDJU ZAPADA I ISTOKA,A SVI ZNAMO KAKO JE ALEKSANDAR RIJSIO GORDIJEV PROBLOM,A TAKO CE SE RIJESITI I OVAJ...

 4. milena nikšić says:

  Mirjana, toliko divan i istinit tekst odavno nisam pročitala, samo kada bi narod malo manje verovao novinama u kojima su samo laži, i pišu novinari po savetu vlasnika, koga će da ocrne ili pohvale zavisi koliko je ko platio, mi ovako jadni i bedni možemo da napišemo samo na e-novine komentar, i to ako se administratoru nešto ne dopada ili si uvredio njegovog Velikog brata koji je i čuvar njegovog sefa neće ti objaviti komentar, to iz iskustva znam, da ni ovaj moj komentar neće proči, i mogu ga moliti danima, a nemam ni evro da ga potplatim niti želim da ja budem ta, samo želim da iskažem svoje mišljenje, a administrator, ako je pravi neće praviti problem, po tome smo mnogi zaključili da su admini nečiji robovi, i nesmeju, mada znaju da smo u pravu.Mirjana hvala vam veliko na ovim divnim rečima slatkim, a sa vrlo gorkim ukusom.

 5. ZDRAVKA PAP says:

  Ko ce kome carstvu pripasti, kod nas glavnu ulogu igra novac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *