МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Изгледа да су највећи проблеми Србије – Кристијан Голубовић и блогерка Зорана!

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Izgleda da su najveći problemi Srbije – Kristijan Golubović i blogerka Zorana!

9 novembra 2015

MirjanaBobicMojsilovic2 7868Piše: Mirjana Bobić – Mojsilović

U aktuelnom ratu medijskih tajkuna, tabloida i televizija sa nacionalnim frekvencijama, ono što se između žestokog uzajamnog vređanja, optužbi o neplaćenim porezima, krađi države, palačinkama i patuljcima može shvatiti – jeste da su sve strane u svim ovdašnjim sukobima u službi nečijih tuđih interesa. Jedni rade u korist NATO i njihovih pretenzija u Crnoj Gori, služeći se pritom „duboko antisrpskom propagandom“, dok su drugi, u službi Nevidljive ruke koja je odlučila da na Balkanu opet malo drma kavez. Nervoza na obe strane je vidljiva, jer kad se malo bolje razmisli, što bi reklo mitsko biće Ilija Čvorović, sve je to ista ruka zamešala.

U vrtlogu strasti domaćih medija, Tanjug je ukinut, a ministar Tasovac podmetnuo je svoja leđa da bi premijer Vučić mogao da kaže: „Ti, Tasovac, nisi podmetnuo svoja leđa, nego moja leđa“. Tanjug je tako otišao u ropotarnicu istorije, ali javnost nije mnogo plakala – opozicija je utvrdila da je Tanjug odavno mrtav, a Srbiji koja iovako ionako živi za pohvale iz inostranstva, domaća agencija nije ni potrebna, tim pre što je zgrada Tanjuga lepa i na spektakularnoj adresi, pa nije nemoguće da neko već ima ideju da u njoj uskoro napravi luksuzni hotel.

Što se lokalne medijske scene tiče, treba dodati ovome svemu i izjavu ministra policije, koji je u nacionalnom Dnevniku kratko zaključio, upitan o brojnim aferama koje se valjaju, uključujući i onu o beogradskom gradonačelniku i navodnim stanovima u Bugarskoj, ne osvrćući se uopšte na detalje pitanja, da je na delu besomučna kampanja protiv premijera, koju vode pojedini mediji, i da je neverovatno koliko pojedini mediji ne žele da se fokusiraju na dobre i pozitivne stvari koje je ova vlada učinila.

Pročitajte još:

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Neće nam dati u EU dok ne priznamo Kosovo, dok ne prihvatimo GMO…

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Srbijo, čuvaj se izdajnika!

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Da li je Vlada Srbije pristala da naša zemlja bude logor za azilante?

A dobro je što je Srbija višestruko pohvaljena za odnos prema izbeglicama, na primer. Dobro je što usred siline političke vetrometine kojoj je izložena, Srbija ima snage da se zabavi, i što čak na tri televizije sa nacionalnim frekvencijama idu skoro celodnevni rijaliti programi, prekidani samo na minut-dva, vestima koje nas uveravaju da smo svi mi, na neki način, u jednom velikom ozbiljnom rijalitiju, čemu svakako doprinosi i nova potencijalna afera o jednom neimenovanom ministru i starleti i njihovim uzajamnim pretnjama i ucenama.

Dakle, rijaliti programi su činjenica naših života, pa nije čudo da se u aktuelnom ratu tabloida neprincipijelno poteže Kristijan Golubović, kao da je on najvažnija srpska tema: ali i izgleda da jeste, pošto se srpska elita nedelju dana hrabro istresala na slučaju mlade blogerke Zorane, čija je knjiga modnih saveta bila najprodavanija na upravo završenom Sajmu knjiga.

Što se tiče naše situacije i naše zabave, ima i momenata koji izazivaju čuđenje: izvesni ulični svirač iz Knez Mihailove ulice mnogo se zamerio komunalnoj policiji, jer peva, i zlo ne misli, ali sve to radi bez dozvole za zauzimanje prostora na elitnoj ulici, a da i ne govorimo o sivoj ekonomiji koja podriva napore vlade i MMF-a da se Srbija dovede u red. Čoveku preti zatvor, ali pre služenja zatvorske kazne, možda će mu neko, ko misli dobro Srbiji, obezbediti mesto u nekom rijalitiju, tamo ionako vape za onima koji znaju ili da psuju, ili da se biju, ili da pevaju.

Tako da, ne treba suviše da se potresamo. Sve u ovoj zemlji je kao afera oko „tonus“ hleba. I oni koji su ga javno hvalili, i oni koji su ga javno kudili, ispostavilo se da su samo u različitim pi-ar službama, pa se aktuelna događanja na javnoj sceni mogu tumačiti i u tom svetlu.

Što se pohvala Srbiji tiče, izdvojimo samo nekoliko: Angela Merkel je rekla, „Bravo, Srbijo!“ zbog našeg odnosa prema izbegličkoj krizi. Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji, takođe je pohvalio Srbiju i njenu spremnost da se uhvati ukoštac sa izbegličkom krizom, delegacija MMF pohvalila je ovih dana Srbiju zbog „Železnica“, a Stejt dipartment pohvalio je Vladu Srbije zbog unapređenja prava LGBT populacije.

Možda je došao trenutak da neko, napokon, pohvali i građane Srbije koji, stvarno, više nikome nisu problem.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. miroslav says:

    Za zgradu tanjuga ja sam dao komentarg.Mojsilovic.Drago mi je sto ste procitali.Hvala.

  2. Amin says:

    G. Mojsilović ne čita i ne piše više ništa ima već 7-8 godina. Samo umeće nova imena u stare tekstove, jer sve je isto. Hvala vam za zgradu, iako je i ona ista već dugi niz godina. (Šalim se, naravno. Mislim da mi nećete zameriti i uzeti sve ovo baš zaozbiljno. Komentar treba da glumi sveopštost života u Srbiji, a vaš komentar mi baš dobrodošao)

  3. miroslav says:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *