МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Неће нам дати у ЕУ док не признамо Косово, док не прихватимо ГМО…

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Neće nam dati u EU dok ne priznamo Kosovo, dok ne prihvatimo GMO…

21 jula 2015

MirjanaBobicMojsilovic2 7868Piše: Mirjana Bobić – Mojsilović

Angela Merkel bila je prošle nedelje u Beogradu, i to je, s mnogo dobrih razloga, propraćeno u ovdašnjim medijima kao događaj meseca. Kao i uvek kada su takve posete, u ovakvim trenucima, i u ovakvim zemljama u pitanju, narod je mogao da vidi zvaničnu verziju potkrepljenu saopštenjima o bilateralnim odnosima, uzajamnom razumevanju, dogovorima o budućoj čvršćoj ekonomskoj saradnji, i, načelno, o uslovima, kojih ima mnogo, a koje zemlja poput ove treba da ispuni da bi dobila pregršt pohvala od kancelarke najmoćnije zemlje Evrope.

Mogli smo da vidimo nasmejanog srpskog premijera, i stidljivi osmeh kancelarke Merkel, pa čak i to kako je kroz zube izgovorila da je pitanje Kosova još uvek nerešeno, ali nismo mogli da čujemo i neke druge primedbe o kojima mi, možda, još uvek ništa ne znamo. Nemica, ko Nemica, hladne glave i bez mnogo emocija, objasnila je ono što je imala da objasni, a onda se, pošto je poslužena tradicionalnim srpskim specijalitetima, koje, kao što je poznato, Nemci obožavaju, još otkako su ih jeli u Kragujevcu i na Kadinjači, uputila dalje po regionu, da objasni ko će voziti „mercedes“, a kome je dosuđen „varburg“.

Pročitajte još:

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Moramo biti ponosni što smo bili deo Parade u Moskvi

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: EU nam zabranjuje da fizički kažnjavamo decu, ali sve više dopušta pedofiliju

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Neka Vučić i Kirbi objasne Srbima šta je zapravo ŠIZOFRENIJA!

Bilo kako bilo, voleli smo Angelu tih nekoliko dana, koliko je i ona volela nas. A onda, samo nekoliko dana kasnije, Angela je imala sada već notorni susret sa palestinskom devojčicom koji je izazvao brojne reakcije javnosti.

Naime, kancelarka Merkel gostovala je pre neki dan u jednoj TV-emisiji, u kojoj je bila i 14-godišnja devojčica iz Palestine Rim Sahvil. Devojčica je imigrant, i iako već nekoliko godina živi u Nemačkoj, naučila nemački jezik i ide u redovnu školu, ona je, uprkos tome, kao i mnogi drugi imigranti, izložena opasnosti da bude deportovana iz Nemačke sa celom svojom porodicom. Devojčica se požalila Merkelovoj, ali je čelična kancelarka uspela da je rasplače: blagim glasom i ledenim stavom objasnila joj je da je to politika nemačke vlade i da će neki imigranti morati da budu deportovani iz Nemačke. Kada se Rim Sahvil rasplakala, Merkelova ju je majčinski pomazila po kosi i saopštila joj: „Nažalost, ne mogu ništa više da učinim za tebe“.

Reakcije javnosti bile su poražavajuće po kancelarku. Proglašena je za bezosećajnu i surovu osobu – i gle čuda, već sutradan Rim Sahvil, palestinska devojčica koja je plakala zbog reči nemačkog Anđela, razumno je izjavila za medije da smatra da je to što joj je rekla Angela Merkel sasvim O. K., i kancelarku je branila onako kako to može samo imigrant koji se plaši deportacije.

U redu, to je priča o Nemačkoj, o Merkelovoj, o Evropi danas, o imigrantima, ali na neki neverovatan način, mene je podsetila i na priču o Srbiji.

Svi smo mi Rim Sahvil. Srbija je palestinska devojčica, u stvari. Čitava ova jadna, napaćena zemlja. Svi smo mi Rim Sahvil, kojima je Angela Merkel, uz ćevapčiće i gibanicu, saopštila da je to sve što ona može da učini za nas: da nam objasni kako stoje stvari, i kako još uvek nismo dobrodošli tamo gde želimo da kolektivno emigriramo, da još uvek nismo ispunili uslove, da još uvek ne može da otvori pregovore, dok ne potpišemo predaju Kosova, ne priznamo genocid u Srebrenici, ne stvorimo nezavisnu državu Vojvodinu, ne uvedemo GMO na velika vrata, ne rasprodamo u bescenje nemačkim kompanijama i ono malo što je ostalo od fabrika, preduzeća i prirodnih resursa, dok ne prodamo izvore vode, ne učestvujemo u gašenju Republike Srpske, ne rasprodamo vojsku, dok ne progovorimo nemački, dok ne pristanemo da ponovo svi budemo pelcovani u istom danu, da nažalost, ona više od toga ne može da učini za nas, da ćemo ostati u našoj kolektivnoj Palestini, i da Nemačka suzama ne veruje.

Ali, što jes’, jes’, i nas je nežno i skoro majčinski pomazila po glavi. Ali, nije ovo priča o Angelinom, ipak, mekom srcu, ovo je priča o nama.

Dakle, morali smo sutradan da je pohvalimo. Morali smo da joj se zahvalimo za sve packe koje nam je uputila, morali smo da joj kažemo hvala za to što je bez ustručavanja pokazala koliko je nezadovoljna nama.

Kada si palestinska devojčica, to je cena koja se plaća.

(Večernje novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Aca J says:

  Konstatacija Gosp.Bobic je potpuno ispravna,kakvi politicari takva i politika ponasaju se kao da je Srbija sa Kosovom i Vojvodinom samo njihova dedovina,fakticki preko noci izgradili granice sa Kosovom,izgleda tek sada su shvatili sta im znaci Briselski sporazum sa Merkelovom nema sibicarenja ako je mozda moguce sa Srbima !!

 2. mila says:

  Potpuno tačno i dodala bih još moramo da naglasimo kako sa Nemačkom imamo izuzetno prijateljske odnose,a kad to naš premijer kaže onda ga već vidimo kako se u belim plahtama budi kraj nje,sav nasmejan.

 3. Apis says:

  PICOUSTI VUCIĆ JE POTPISAO IZDAJU PRE NEGO JE DOBIO VLAST. SVE OSTALO JE TAKTIKA I IMPLEMENTACIJA IZDAJE.

 4. MH says:

  DA SE IZBACE IZDAICE IZ SRPSKA SKUPSTINE, KAO TADIC, VUCIC I DRUGI NEPRIJATELJI SRB. NARODA I DA SE POSTAO I KOSTUNICA I nikakav, GMO I ostali djubre. Kaka EU, kakvi gmo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *