МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Нека Вучић и Кирби објасне Србима шта је заправо ШИЗОФРЕНИЈА!

МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Нека Вучић и Кирби објасне Србима шта је заправо ШИЗОФРЕНИЈА!

5 априла 2015

Mirjana-Bobic-Mojsilovic-01-543 68654Пише: Мирјана Бобић – Мојсиловић

Амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби јуче је изјавио да су Срби шизофрени народ. То јест, кад се све сабере и одузме, испоставља се да су Срби народ са посебним потребама. Ту тезу неформално је потврдио и председник Владе Србије Александар Вучић на ванредној конференцији за новинаре, сазваној поводом извештаја о несрећи војног хеликоптера, када је погинуло седморо људи.

Премијер је на постављено новинарско питање на неки начин бранио амбасадора САД, објаснивши да Мајкл Кирби није рекао да су Срби шизофренични, него да се налазе у шизофреничној ситуацији, разапети између Истока и Запада. Са друге стране, сам премијер је више пута у свом обраћању јавности помињао лудаке и болеснике који покушавају да скупе политичке поене на трагедији војног хеликоптера и који се у политичкој борби нису либили да ономад и трагедију поплављених искористе за себе. „Болесних људи има свуда, болесници су причали да има 7.000 мртвих у Обреновцу и да смо их спаљивали.“

Сви смо ми помало нервозни, то је најмање што се може рећи. А можда смо заиста и шизофренични. За неупућене кратко објашњење: шизофренија је душевна болест која оболелој особи онемогућава разликовање стварних (реалних) од нестварних (нереалних) доживљаја или искустава, омета логичко размишљање, нормалне осећајне доживљаје према другим особама, те нарушава њено друштвено функционисање. Мушкарци су у највећем ризику за развијање шизофреније између 15. и 35. године живота, с највећим ризиком у двадесетим годинама. Ако оптерећења и стрес постану превелики, код вулнерабилних особа долази до неке врсте „слома живаца“ и до појаве симптома болести.

Болест се може манифестовати на најразличитије начине с потпуно различитим знаковима (симптомима). Код особа које пате од шизофрених поремећаја најчешће је присутан страх и осећај да се од њих сувише захтева. Таква особа осећа да између ње и околине нема никаквих граница. Болесник, осим тога, верује да су други преузели власт над њим, јер се не може заштитити (постављањем граница).

Код болесника се често јавља неки облик „сна у будном стању“ – халуцинације. Он чује гласове (акустичне халуцинације), осећа мирисе (мирисне халуцинације) или види ствари које не постоје (визуелне халуцинације) и таква запажања сматра реалним. Чврсто верује да га прогањају (манија гоњења), да је бог (религиозна манија) или да се све односи на њега (идеје односа), држи се чврсто својих уверења од којих се не може одвратити никаквим уверавањима или доказима да његове идеје не одговарају стварности.

Нарочито у случајевима кад је болесник емоционално узбуђен или уморан, његове мисли и говор постају несувисли или тешко разумљиви. Болесник ће прекинути разговор усред реченице или ће потпуно изгубити нит. Често осећа „надирање“ одређених мисли. Ти симптоми, међутим, немају никакве везе са „малоумношћу“.

Болесници појавом болести губе свој уобичајени елан и занимање за све оне ствари којима су се раније радо бавили. Због тога им врло тешко пада испуњавање уобичајених професионалних и осталих задатака.

Болесник не може ни да се весели, ни да изражава своја осећања на начин на који је то раније могао.

Болесници се врло често повлаче у себе и ограђују од своје породице и остале околине. Не осећају се добро ни у кругу добро познатих особа, а врло често изражавају страх и од њих.

Код шизофрених поремећаја може доћи до појаве депресија, нарочито ако погођене особе осећају да је болест у великој мери изменила њихов живот. Болесници могу бити толико очајни да више не виде никакав излаз. Око 10 одсто свих болесника је током трајања те болести извршило самоубиство!

Чињеница је да нешто није у реду са нама. Да ли је то због бомбардовања, осиромашеног уранијума, одлагања будућности, или због све чешћих похвала које као земља добијамо из ЕУ, НАТО и САД, и све тежег живота у стварности, да ли заиста због наше идеолошке, политичке, економске и сваке друге разапетости између Европе, Русије, Америке, Кине, Уједињених Арапских Емирата, због трговине, продаје, кредита, либералног капитализма, Шешеља и Хага, банака, временских непогода, и пута којим се ређе иде, тек изгледа да су нам колективно попустили живци.

И, премијер се с правом запитао: „Шта вам је, бре, људи?“ Додавши после тога и реченицу која прилично описује стање ствари: „Немојте да се правите да не разумете, знате да сам у праву.“

А у праву је и Мајкл Кирби.

Лет изнад кукавичјег гнезда?

(Вечерње новости)

KOMENTARI5 коментара

 1. nikola.m says:

  Kroz Vucica i njegove stavove i postupkee vidi se , koliko je srpska stvarnost i srpska politicka scena, ustvari, skuvana zaba. Seseljevi stavovi {i Vucicevi iz tog doba} danas izgledaju nadrealno i mi koji smo ih pratili, danas sami i sebi ne verujemo da smo isti ljudi. Trgnimo se iz apetije i iskocimo iz tog lonca , dok konacno ne budemo rinflajs za zapedne gurmane.

 2. ja says:

  Mozda oni ne znaju , a ja tebe pitam sta je sizofrenija. Kada ti placaju gajbu u Parizu kao kulturnom ataseu, za sta , sta si to uradila za sve godine provedene tamo

 3. DJ says:

  Ja bi reko da su to traume iz detinjstva i seksualna neiživljenost! Mi Srbi bismo morali više da radimo a manje da psujemo!

 4. miroslav says:

  Pa dobro bila je u Parizu,naplacali smo se kojecega.To sto je ambasador navodno rekao moze biti da je tacno.Za sizofreniju postoji lek,ali za Vucicevu psihopatiju ne postoji.Psihopata ni ne zna da je zapravo tezak bolesnik.Mozda je Kirbi na njega mislio,ali je pogresio dijagnozu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u