MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Nobelova nagrada za mir unela je nemir u vladajuću koaliciju, a sve to će platiti narod

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Nobelova nagrada za mir unela je nemir u vladajuću koaliciju, a sve to će platiti narod

5 januara 2014

MirjanaBobicMojsilovicPiše: Mirjana Bobić – Mojsilović

Najavljivanje novih izbora, samo nekoliko meseci posle rekonstrukcije Vlade, koja je inače sastavljena na poslednjim izborima koji su bili pre godinu i po, zbunio je običan narod. Usred svih naših briga oko plaćanja najobičnijih mesečnih računa, sastavljanja kraja sa krajem, straha od gubitka posla i novih poreza, običnom čoveku novi – izbori izgledaju kao neverovatno nerazumno trošenje budžetskih para, i to u godini drastične štednje, koju je najavio ministar Lazar Krstić. Narod koji na platu veću od šezdeset hiljadarki plaća porez, sada će plaćati i novi izbore, sve one plakate, bilborde i poruke da nas čeka bolji život, i Evropa za šest godina, i tome slično. Ali, ko nas šta pita?

Sa druge strane, nemoguće je ne primetiti kako se u vladajućoj koaliciji događa nešto čudno. Otkako je Nobel, kao inspiracija, ušao u Srbiju, odnosi su počeli da se menjaju. Nobelova nagrada za mir, za koju je predložen Dačić, zajedno sa Tačijem i Ketrin Ešton, izgleda da je bila pucanj koji je začinio naš vašar. Dačić jeste kandidovan, ali je zasluge za tako veliku počast hteo da podeli sa predsednikom Srbije – objasnio nam je da je sve na Kosovu radio po savetima predsednika Srbije. Običnom građaninu jasno je da je Nobelova nagrada za mir nadnica za Kosovo, pa se otuda međusobno spominjanje nobelovskih „zasluga“ premijera i predsednika ispostavilo kao vruć krompir srpske „ostavštine za budućnost“.

I, dok premijer Dačić ovih dana izjavljuje da Vlada treba da radi a ne da se bavi kalkulacijama oko novih izbora, ministarka energetike upravo je izjavila da „nije logično da Dačić više bude premijer“, jer predstavlja stranku koja je četri puta slabija od SNS-a. Dodajmo tome i mali detalj – agencije za ispitivanje javnog mnjenja javljaju da je SNS daleko najpopularnija stranka, a čelnici SNS javljaju da bi u ovom trenutku mogli da imaju bar 180 poslanika u Skupštini. Otuda nije teško zaključiti da je skoro sigurno da će biti novih izbora i to ubrzo, a po pisanju srpske štampe Dačiću se, koji ovih dana neštedimice izražava lojalnost SNS-u, tvrdeći da će samo sa njima u koaliciju, ipak ne piše dobro.

Neko bi u šali rekao da je Nobel kriv za sve i da je Nobelova nagrada za mir unela nemir u vladajuću koaliciju.

U aktuelnoj euforiji oko novih izbora, međutim, ne treba smetnuti s uma i jedan mali detalj – statistika je varljiva kategorija, a agencije za praćenje raspoloženja narodnih masa vrlo često ovde sviraju muziku prijatnu za uši vlasti. Statistička mašinerija je onomad mesecima Borisu Tadiću svirala prijatnu rapsodiju, a fanfare pobedničkog marša zaglušivale su javni prostor sve do „prvog preseka“ izbornih rezultata.

Ispostavlja se, međutim, da isto oko namiguje i onima kojima daje znak za raspisivanje izbora, ali i izabranom rezervnom heroju. Narod tek ima da se zabavi, a možda će se i iznenaditi.

Jer, kandidatura za Nobelovu nagradu Dačiću je stigla iz Vašingtona, a, sa druge strane, Vlada Srbije dobija pregršti komplimenata iz Evrope, i poruke da se svi raduju što će Srbija, jednog dana, biti članica EU. Možda će, dok Srbija ne uđe u EU, ovde biti još nobelovaca?

Do tada ćemo se zabavljati bombastičnim naslovima, predizbornim kampanjama i izbornom matematikom.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *