MIRJANA BOBIĆ MOJSILOVIĆ: Protesti protiv ćirilice u Hrvatskoj šalju samo jednu poruku Srbima – „Ima da vas nema“

MIRJANA BOBIĆ MOJSILOVIĆ: Protesti protiv ćirilice u Hrvatskoj šalju samo jednu poruku Srbima – „Ima da vas nema“

15 septembra 2013

MirjanaBobicPiše: Mirjana Bobić Mojsilović

Hrvatska, kao nova članica EU, ovih dana ima problema da samoj sebi, Evropi i svetu, pokaže šta je njen nacionalni simbol, šta je „paradigma patnje i hrvatstva“: iako je hrvatski premijer Zoran Milanović i rečima i delom stao u odbranu tabli sa ćiriličnom tekstom, Štab za odbranu Vikovara ne odustaje.

„Pokažimo premijeru Milanoviću i njemu sličnima da je Vukovar bio i da će ostati simbol domovine, paradigma patnje, domoljublja, hrvatstva, sinonim krvavog ostvarenja višestoljetne borbe hrvatskog naroda za samostalnost, očiti primer šta znači darovati život za svoje prijatelje, svoju porodicu, vlastiti dom i domovinu“, istaknuto je u novom pozivu Štaba za odbranu Vukovara na novi protest.

Da li je vandalizam prema ćirilici paradigma hrvatstva? Da li su polomljene table i urlanje „Srbe na vrbe“ simbol domoljublja? Da li je duh iz boce, koji je pušten povodom 30 slova azbuke, istina o današnjoj Hrvatskoj ili samo incident?

Sudeći po groznim TV snimcima, ali i po komentarima u nekim hrvatskim medijima, Srbi u Hrvatskoj nemaju više kome da pišu. Pogotovo ne ćirilicom.Ima ona čuvena opominjuća misao nemačkog pesnika „Tamo gde su gorele knjige, goreće i ljudi“, povodom spaljivanja knjiga u Berlinu 10. maja 1933. U proglasu je pisalo: „Protiv drskosti i arogancije. Za red i poštovanje pred besmrtnim nemačkim narodom. Progutaj, zapali dela Tuholskog i Osijeckog“. Sličnost izazaziva blagu jezu, tim pre što se u ovim novom talasu „braniteljstva i ponosa“ čita morbidni podtekst sličan onom u Berlinu od pre osamdeset godina. Kulturna dobra su u svim vremenima nosioci nacionalnog ili verskog identiteta, a nekadašnji „Kampfbund za nemačku kulturu“ pod vođstvom vatrenih zagovornika „krvi i tla“ Alfreda Rozenberga, danas dobija svoj hrvatski pandan u EU. I to niko, odjednom, ne smatra tako strašnim.

Danke, Dojčland! Ništa nije slučajno.

Naprotiv, iz Brisela su ovih dana javali da je to, iako nije baš lepo, stvar involviranih država, i da se Evropa neće mešati u takve tričave stvari.

Rat protiv ćirilice daleko nadmašuje nekoliko tabli na zgradama u Vukovaru. Iako je hrvatski premijer stavio tačku i okačio sporne dvojezične table, dim iz Vukovara prerasta u požar koji se širi Hrvatskom. Slova su samo izgovor. Mržnja prema Srbima ispostavlja se kao moćan kohezioni faktor, ključ domoljubne propagande. Brisanje ćirilice je simboličko brisanje i ono malo Srba što ih je u Hrvatskoj ostalo posle egzodusa (oko trista hiljada) u „Oluji“ i „Bljesku“. Odnosno, ovo ekstremističko ludilo oko ćirilice ima samo jednu ostavštinu za budućnost, samo jednu poruku – ako hoćete da ostanete u Hrvatskoj, ima da vas nema.

Tako se za nas, sa ove strane Evrope, ispostavlja jedna neverovatna istina: za hrvatske domoljube azbuka ima trista hiljada slova!

A jedno slovo menja sve – tako se histerija pretvara u historiju, i obrnuto. Jezičko jednačenje po zvučnosti pretvara se u ideološko „jednačenje po bučnosti“, pa tako domoljubi iz Vukovara i Splita svojim divljanjem od Hrvatske prave Krvatsku.

U tom duhu u Splitu su, na talasu ovog domoljublja, razlupali auto sa beogradskim tablicama. A tablice su napisane latinicom. Još jedan dokaz da je mržnja, pre svega, nepismena.

Inače, što se razlike između latinice i ćirilice tiče, ona leži u nekoliko slova. Na primer, samoglasnici su nam isti. A, E, O.Ipak, „U“ čini tu razliku jezivom.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Danko B. Marin says:

    Ode EU kao SFRJ kada u nju ufura hrvatska "U"ljUdba!

  2. Pingback: INTERMAGAZIN, 16.09.2013., Poruka Srbima “Ima da vas nema” | D.I.C. Veritas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *