МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: „Сиктер, бре, барабе!“

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: „Sikter, bre, barabe!“

17 jula 2016

mirjana-bobic-mojsilovic 87ijPiše: Mirjana Bobić – Mojsilović

Džabe je turska reč.

I džabe su se mnogi radovali. Vojni puč u Turskoj, koji je odneo preko sto života, i u kome je ranjeno preko hiljadu ljudi, izgleda da nije uspeo. Erdogan je povratio kontrolu, iako su se tokom cele noći objavljivale neverovatne vesti – da je Erdogan pobegao iz zemlje, da je tražio azil u Nemačkoj, ali da mu ga Angela Merkel nije dala, da je pokušao da pobegne u London, da je leteo kao muva bez glave tražeći sebi spasa, da je Grčka u punoj vojnoj pripravnosti, da je Iran zatvorio granice, da je posle jednog prilično dugog perioda diplomatske tišine, američki predsednik Obama rekao da se demokratska vlast ne treba rušiti tenkovima, posle čega su se čuli slično intonirani glasovi iz Evrope, i da je, na kraju, Erdogan sleteo u Istanbul.

Iako već danas mnogi analitičari tvrde da je sve ovo bila predstava za unutrašnju upotrebu, izgleda da je teško razlučiti ko zapravo stoji iza jednodnevne stihije koja je lako mogla da se pretvori u krizu ogromnih razmera. Turska je u NATO, pa je sve ovo zato? Vojna i politička vežba, ili nešto drugo? Da li je haos u Turskoj bio kazna za Erdoganovo izvinjenje Putinu, ili je u pitanju borba između sekularizma i teokratizma, ili je u pitanju famozni južni tok, izbeglička kriza ili Sirija, teško je u ovom trenutku razlučiti, iako su se u prvim satima mnogi pobrinuli da vojni puč u Turskoj proglase borbom za demokratiju, a protiv dikatatora Erdogana. U jednom trenutku, zaličilo je to na „obojenu revoluciju“, doduše ovoga puta bila je u pitanju maslinasto zelena boja, pa nije bilo nelogično pomisliti da i iza ovoga užasa u Istanbulu stoji onaj čuveni filantrop koji je svet obojio uglavnom u boju krvi.

Iako je u prvim vestima izgledalo kao da se Erdoganu sprema sudbina slična onoj koju su doživeli Sadam Husein i Gadafi, turski predsednik je nekako politički preživeo.

Vojni puč u Turskoj je, međutim, ispostavilo se, bio idealna psihološka vežba za prizvodnju medijskog haosa. Društvene mreže su gorele.

Ako je Zalivski rat (1990) bio zapravo prilika za medijsku revoluciju – bio je to prvi rat koji je prenošen uživo na Si-En-En, onda su događaji u Turskoj, u petak, bili takođe svojevrsna medijska revolucija: naime, u opštem informacionom haosu koji je trajao nekoliko sati turski predsednik Erdogan pojavio se na Tviteru i pozvao građane Turske da izađu na ulice i odbrane Tursku od pučista.

Paradoks leži upravo u činjenici da je turski predsednik bio jedan od najžešćih protivnika društvenih mreža, pogotovo „Tvitera“, koji je čak u nekoliko navrata pokušao i da ukine.

Ali sila boga ne moli, pa je Erdogan učinio istorijsku stvar – preko društvenih mreža vodio je takozvanu kontrarevoluciju, čime je dao zadatak za razmišljanje – dok avioni bombarduju televiziju, dok pučisti navodno drže taoce u televizijskom studiju, ispostavilo se da se može i informisati i dezinformisati preko društvenih mreža neuporedivo efikasnije.

U savremenim revolucijama i ratovima, ispostaviće se, tenkovi i mrtvi ljudi potrebni su samo da bi se održavao strah i panika koji proizvode slepu pokornost masa, sve ostalo može da se obavi preko „informacija“ i „objašnjenja“.

A za to su dovoljne društvene mreže. To jest, televizija postaje nebitna – društvene mreže su najmoćnije sredstvo informisanja, s obzirom na to da je svaki čovek koji nosi mobilni telefon u isto vreme i primalac poruka i potencijalni „izveštač“ opskrbljen kamerama, i da je mogućnost protočnosti informacija nesaglediva. Erdoganova tviter-obraćanja javnosti predstavljaju revoluciju ne samo u oblasti savremenih medija, već i u oblasti savremenog ratovanja i kontrole masa, dajući ideji rijaliti programa jedno sasvim novo značenje koje može imati nesaglediv uticaj na budućnost sveta.

A što se tiče ove šibice na buretu baruta u Turskoj, onima koji su pokušali da zapale svet, na čistom turskom treba reći: Sikter, bre, barabe!

(Večernje novosti)

KOMENTARI12 komentara

 1. Pirus says:

  Dok je Turska imala lose ili nikakve odnose sa Rusijom Merkelica je imala prisne odnose sa Erdoganom,cim je Erdogan shvatio da je vrag odneo salu i da Turska tone u nepovrat izvinio se Putinu i pocelo da se desava nesto sto neodgovara Merkelici,a to je mogucnost ponovnog aktiviranja turskog toka zbog cega bi se umanjio znacaj severnog toka a pritom i energetska nezavisnost balkana od EU.E to nikako nesme da se desi po retorici merkelove i EU.Zato se desio taj puc jer koliko da je Turska velika i jaka drzava nemoze se ponasati usuprotnosti interesa zapada.Jednom nacist uvek nacist.

 2. vrangel says:

  Da odmah naglaasim da ni ovu ni njenu sestru bliznakinju ne marim uopšte, ali koristim ovu priliku da podsetim sajt Fakti da već danima traje njihovo obećanje da će da nam omoguće registrovanje, koje za sada još nije omogućeno, uprkos obećanjima.Dajte, Fakti, ne budite lažovi, ja već danima pokušavam da se registrujem, ali, što reče Milošević, malo morgen.I da upozorim poštovanog Bilbiju, neke iz redakcije obavezno da promeni, jer su samo oni doveli do ove zbrke, jer su one bljuvotine puštali, a ako je nešto bilo prtiv žutih, vučića ili nekih njihovih, čija su oni bili ne peta već šesta kolona, e nas su brisali.Poštovanje g-din Bilbiji, velikom demokrati.

 3. Zapadnjak says:

  Zašto vrangelu smeta spoj lepote i pameti,objektivnosti i kritizerstva koje je i glavno oružje pored iskrenosti Mirjane Bobić Mojsilović.Možda ga pogađa i istresa iz cipela to što još ima novinara koji nisu na prodaju,recimo Ljilja Smajlović, ali i mnoge druge koje su još uvek u stanju da na ovaj svet gledaju široko otvorenih očiju bez ikakvih boja i premaza na njima i da uvek pišu objektivno,tako da je vrangel prilično subjektivan i da mu komentar i nije baš nešto na niviu,verovatno utopljen u more pogrešnih informacija pogrešnih novinara.Pozdrav.

 4. Slobodanka says:

  Evropa je prošle godine prokukala i svi su se počeli razmimoilaziti nakon prijema 1 milion i nešto izbeglica. Da je sad tokom ovog puča izbio gradjanski rat u Turskoj, onda bi bar dva miliona izbeglica iz Turske krenulo put Evrope. Tek bi bilo evropske kuknjave i svadje. Nisu ni svesni da treba da se zahvale Erdoganu i turskim vlastima što su uspeli da drže situaciju pod kontrolom.

 5. vrangel says:

  Za zapadnjaka:A kakav bi trebao da bude moj tekst, gde je poenta bila poruka za Fakte, a ona prva rečenica je bila uzgred,mada i dalje tako mislim. Ne tiče se tu ni lepote ni objektivnosti novinara, jednostavno je ,kod mene, to tako.A što se tiče vašeg mišljenja, da sam se utopila u" more pogrešnih informaccija od pogrešnih novinara", i tu grešite, možda, najviše.U svakom slučaju, hvala na pozdravu i ujedno šaljem odpozdrav i želim prijatno veče.

 6. Zapadnjak says:

  Ako grešim,to je ljudski,moleći vas za oproštaj zbog moguće brzopletosti i možda prenagle reakcije na vaš tekst. I ja mislim da su različita mišljenja uz konstruktivan dijalog jedini način da se Srbija pokrene i još više uhvati zalet u ovom veku velikih promena,mogućnosti,izazova ali i ogromnih opasnosti.I ja vama želim prijatno veče i veliki pozdrav.

 7. Sančo Pansa says:

  Meni ovaj članak desetka čista i jasno govori o licemerju Zapadnjaka...Obje sestre su kul likovi, darovite i jako vrijedne, široko obrazovane, originalne, odvažne u pisanju ali opet s građanskom mjerom kojom čuvaju svoje i dostojanstvo čitaoca. Za razliku od pojedinih obrazovanih Srpkinja koje ažurno njeguju srbofobiju u zamjenu za novac...dakle za sitan ili pak krupan honorar (to je relativno) uvjek spremne za "intelektualno" duhovno prostituisanje. Srbljanovićka, Turajlićka, Latinka P., i mnoge druga zastiđa koje imaju glavu za svaku kapu - samo plati brale!

 8. filip says:

  za sanču A zaboravljaš kad je sestra bliznakinja Zorica , u Parizu, imala stan od nekoliko stotina kvadrata, raskošno namešten i primanje od 6000 evra i sve to na nas račun.Tek posle mnogo pisanja i komentara, ali ne Turajlićke, Liht i drugih spodobi, več prave naše innteligencije, ona je povučena, ali se do tada odlično nafatirala.A i nisu baš neke lepote, solidno su inteligentne i dobrog vaspitanja.

 9. Sančo Pansa says:

  Naravno da se sjećam, i mislim da je bilo šteta što su je povukli. Postoje sredstva koja se odvajaju za naše predstavnike u inostranstvu i to se usklađuje po standardima metropole u kojoj borave...Ta suma je dovoljna za skroman boravak u Parizu, tačnije, mogla je da iznajmi solidan stan u širem centru i da sve ostale troškove plaća iz svog džepa.

 10. filip says:

  za sanču Jeli, za tebe je 6000 evra za skrman život, a mi ovde živimo sa 200 i manje evra, a, pouzdano znam, da su cene skoro iste.Da skratim, dotična za to vreme i za taj novac, nije ama baš ništa dobro učinila za Srbiju, sem što je promovisala svoje fotose , na kojima je bila odevena u preskupoj odeći, a pri tome su je fotografisali skupi snimatelji, jer se vidi da to nisu ovlaš uhvaćeni fotosi, već svenamešteno.Moj savet ti je da ne budeš maliciozan prema onima koji se ne slažu sa tobom, sa velikim razlogom.A što se tiče njihove lepote na slikama, slike su stare, pozerske, daleko su od lepotica, srednje inteligencije i dobrog vaspitanja, kao što u prethodnom komentaru rekoh.A sto se stana i plate tiče, mogla je da podeli život, ako ne sa nama, ono sa našim jadnim gastarbajterima, koji sa mnogo, mnogo,mnogo manje novca žive i prežive.saljem ti pozdrav, inače su ti komentari, od ranije ,koje pratim, prilično objektivni, te se nadam da ćeš i ovog puta da razmisliš i daš mi za pravo.

  • Sančo Pansa says:

   Dobro jutro dobri! Mi se bavimo "našom" Damom i pred spavanje, li je ne zapostavljamo ni u jutarnjim satima. :)Ipak se radi o diplomatskim predstavnicima u najskupljim metropolama. U srcu tih gradova je sve skupo, skuplje čak i do 50% nego van crevene zone ili na periferiji. Oni moraju biti u toku svih ili većine kulturoloških dešavanja u gradu i zemlji, a to sve košta. Ukoliko nije imala poslugu, nije bila u prilici da poziv goste kod sebe, osim intimne. A svaki , ili svaki drugi poziv je potrebno i uzvratiti...Prevoz, hemijske čistione, a valja ponešto popiti i pojesti, opet u centru... Neophodni su stručnjaci i obučeni vodiči za početak života u takvoj gradini - da bi čovjek zakoračio desnom nogom, i da se pokaže u najboljem svijetlu, ipak su to predstavnici nacije. Prelistaj njene članke na ovom sajtu ih ima tuce, ozbiljan igrač i Patriota, lojana...meni su obje sestre odlični tipovi! Izvini ako smaram, nije bila namjera. Pozz

 11. filip says:

  za Sanča. Odgovaram sa većim zakašnjenjem, ali da pojasnim, jer nisi u toku.Ona tamo nije bila potrebna ič, jer smo mi imali tamo naše ljude, koji su se sami probili, ušli u to elitno društvo i trebalo im je samo dati "vizu" da bi mogli da se bave i promovišu našu zemlju, po svim temama. I to zaista uspešno, što i sada rade , bez dinara.A pratim njihove članke, da budem iskren, vrlo su konfuzni, tako da nemam neko mišljenje o tome, u ostalom, u gornjim komentarima sam izneo svoja mišljenja.i ja tebe pozdravljam, ne skraćeno pozz, već pozdravljam, bez skraćenice, koja mi deluje kao uvreda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *